Αρκετοί φίλοι νομίζουν ότι κάποιος μπήκε στον υπολογιστή τους… “Βλέπω στο προφίλ μου ότι έχω κάνει ‘μου αρέσει’ σε μια σελίδα που δεν ξέρω καν!” μου λένε. “Χάκερ”….”να το καταγγείλουμε στο facebook!”
Η τεχνική είναι απλή:
1. Φτιάχνεις μια σελίδα με άσχετο όνομα και φωτογραφία. Κάτι ουδέτερο και χαριτωμένο, ανάλογα με το κοινό που θέλεις να πιάσεις.
2. Βάζεις διαφήμιση ή την προωθείς και σκέτη να δεις τι θα πιάσει. Αρχίζουν να κάνουν like σε αυτή διάφοροι νομίζοντας ότι υποστηρίζουν την σελίδα “δεν μου αρέσει να ξυπνάω πριν τις 8 το πρωί” ή “σώστε τον Αφγανό ορφανό μπαμπουίνο”.
3. Αν φοβάσαι ότι μπορεί κάποιος που κοιτάει διαρκώς το προφίλ του να το καταλάβει, κάνεις τον τίτλο παρεμφερές με κάτι άλλο που κοιτάει έτσι κι αλλιώς. πχ κάνεις διαφήμιση στο γκρουπ “Ελληνίδες μαμάδες” κάτι άσχετο με τίτλο “Ελλημιδες μαμάδες” και ίδια φωτογραφία προφίλ. (Εδώ παίζουν άπειρες παραλλαγές.)
4. Πριν φτάσει τους 200 χρήστες (παλιά δεν υπήρχε αυτός ο περιορισμός και πήγαινες πολύ πιο πάνω) αλλάζεις το όνομα, την περιγραφή, την εικόνα και όλα τα στοιχεία της σελίδας σε κάτι άλλο. πχ “είμαι βαμμένο κομματόσκυλο του τάδε πολιτικού.”
Voila! Ξαφνικά έχεις μια σελίδα με 200 ανθρώπους να δείχνουν ότι υποστηρίζουν ένα κόμμα στο προφίλ τους ενώ ποτέ δεν το είχαν κάνει. Είναι αδύνατον να το αποδείξεις ότι έγινε συνήθως επειδή όποιος το έπαθε σχεδόν αμέσως κάνει ξεlike και μετά σκέφτεται να το καταγγείλει. (Ειδικά αν του έχεις βάλει να έχει κάνει like σε σελίδα όπως “μου αρέσει να κακοποιώ ανήλικα ορφανά ντυμένος γυναίκα και φορώντας βατραχοπέδιλα”…)
Ειδικά αν είστε υποψήφιος πολιτικός μην κάνετε “like” σε τίποτα έτσι εύκολα. Είναι πονηροί καιροί… Δεν μας έφταναν οι έμμεσες προσπάθειες στο YouTube… Εδώ έχω θέσει τους βασικούς άξονες ηθικής λειτουργίας οποιουδήποτε πολιτικού σχηματισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν ενδιαφέρεστε.