Επιτέλους μια διεξοδική meta ανάλυση σχετικά με το φορτισμένο ζήτημα της γέννας στο σπίτι. Συχνά συνδέεται με το ερώτημα “καισαρική ή φυσιολογικός τοκετός;” αν και δεν θα έπρεπε. Η τοποθεσία του τοκετού δεν θα έπρεπε να επηρεάζει το είδος του. (Δυστυχώς στην Ελλάδα σε πολλά ιδιωτικά μαιευτήρια και μόνο η είσοδος μιας γυναίκας αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες να κάνει καισαρική.) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20598284
“Planned home births were associated with fewer maternal interventions including epidural analgesia, electronic fetal heart rate monitoring, episiotomy, and operative delivery. These women were less likely to experience lacerations, hemorrhage, and infections. Neonatal outcomes of planned home births revealed less frequent prematurity, low birthweight, and assisted newborn ventilation.”
Οι γέννες που έχουν προβλεφθεί να γίνουν στο σπίτι έχουν όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα. Ας σημειώσουμε ότι στην συγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνονται 207,551 νοσοκομειακές και 342,056 γεννήσεις στο σπίτι. Προσπάθησαν οι ερευνητές να απομονώσουν τις εξαιρέσεις. Για παράδειγμα μεταξύ 9-27% των γεννήσεων που αρχίζουν στο σπίτι καταλήγουν στο νοσοκομείο. Και βέβαια πολλές γέννες σε νοσοκομείο είναι υψηλού κινδύνου. Στατιστικές δυσκολίες σημαντικές για να εξαχθεί συμπέρασμα.
Εκεί όμως που είναι ξεκάθαρα τα αποτελέσματα είναι στην πιθανότητα θανάτου του μωρού. Όχι τις πρώτες 7 μέρες (perinatal) αλλά στις πρώτες 28 από την γέννηση (perinatal). Αν και οι γυναίκες που ξεκινάνε να κάνουν φυσιολογικό τοκετό στο σπίτι τους έχουν χαμηλότερους δείκτες επικινδυνότητας της γέννας, καταλήγουν με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου τις πρώτες 28 μέρες! (Αυτό το αποτέλεσμα είναι σταθερό σε όλες τις μελέτες που περιέλαβαν οι ερευνητές.)
Έτσι φαίνεται άλυτο μυστήριο. Τι γίνεται στο σπίτι και αυξάνονται οι πιθανότητες θανάτου του νεογέννητου μεταξύ των πρώτων 7 και 28 ημερών; Πολλές μητέρες αποφεύγουν τα νοσοκομεία λόγω του κίνδυνου μολύνσεων αλλά μήπως τελικά στο σπίτι είναι χειρότερα; Από την μια τα τεράστια εμπορικά συμφέροντα και ότι βολεύει τους γιατρούς (εδώ τα αδιάσειστα στοιχεία , πχ μείωση γεννήσεων όταν γίνεται συνέδριο γυναικολογίας!) και από την άλλη οι υπερβολές κάποιων εξαιρέσεων που γίνονται θέμα στις ειδήσεις.