Λαμβάνω πολλά σχόλια στο άρθρο περί Organo Gold και ένας ιδιαίτερα ευγενικός αλλά επίμονος σχολιαστής με αναγκάζει να ασχοληθώ συγκεκριμένα με το Ganoderma. Είναι μάλιστα υπεύθυνος/σχετιζόμενος με την σελίδα http://www.drinklife.gr/ η οποία είναι αρκετά χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο πλασάρονται τέτοια σκευάσματα. Ας πάρουμε λοιπόν μια μια τις “επιστημονικές μελέτες” τις οποίες παραθέτει στην σχετική σελίδα του.
1. Ξεκινάει (στο σχόλιό του) αναφέροντας την Wikipedia σε σχέση με το Ganoderma. Η οποία όμως είναι ξεκάθαρη: “Collectively, the Ganoderma species are being investigated for a variety of potential therapeutic benefits”. Όπως γίνεται συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις δηλαδή, δεν υπάρχουν μεν αποδείξεις αλλά όλο και “τώρα, όπου να’ναι θα προκύψουν”… Οι δε παραπομπές είναι κυρίως σε Κινεζικές πηγές και όχι σοβαρά επιστημονικά περιοδικά.
2. Παρομοίως αμφιλεγόμενο το “πόρισμα” της σχέσης Γανόδερμα-AIDS όταν γράφει “To Cordyceps capsule μπορεί να βοηθήσει”. Μια δραστική ουσία, ίσως έχει κάποιο αποτέλεσμα. Αυτό βέβαια διαφέρει κατά πολύ από μια έρευνα που λέει “έχει αποδειχθεί ότι αν λαμβάνεις από το στόμα αυτό το σκεύασμα θα θεραπεύσεις το AIDS σου.” Αν έκαναν τον κόπο οι αναγνώστες να ανατρέξουν στο πλήρες άρθρο εδώ, θα διάβαζαν ότι “antioxidants might play an important role in the treatment of AIDS” και για αυτό το συμπέρασμα είναι πάλι ότι δεν υπάρχει αποτέλεσμα, απλά υποθέσεις.
3. Όταν έφτασα στο επόμενο άρθρο που αναφέρεται, ξαφνικά ένιωσα πολύ βλάκας. Γιατί (βέβαια) οι “πηγές” είναι απλά οι ίδιες που χρησιμοποιούν όσοι πουλάνε προϊόντα με Γανόδερμα παντού στον κόσμο με μπούρδες σαν το Organo Gold. Απλά πάρτε ένα απόσπασμα, βάλ’τε το στο Google και ιδού – ακριβώς τα ίδια άρθρα, από παρόμοιες ιστοσελίδες! Στον πρόχειρο κόσμο των τηλεπωλήσεων προϊόντων σαν κι αυτά, κανείς δεν κάνει τον κόπο να το ψάξει. Αρκεί ένα copy-paste!
4. Όπως και με τους αρχαιομανείς ή τους θιασώτες της ομοιοπαθητικής, κάνουν δε και αναφορές μεταξύ τους, σαν να τους δίνει αυτό βάρος. Για παράδειγμα ο Ουκρανός ειδικός στα Κινέζικα φάρμακα είναι απολαυστικός και τον αναφέρουν συχνά. Μεταξύ τους. Γιατί ο “κανονικός” επιστημονικός κόσμος και οι κανόνες της λογικής δεν ισχύουν εδώ πέρα! Δηλαδή θέλουν να πάρουμε σοβαρά το “γεγονός” ότι “Researchers at the Nestle Research Center in Switzerland called Ganoderma lucidium “a renowed medicinal species”; Σε λίγο θα μας πούνε ότι ερευνητές στην Κόκα Κόλα βρήκαν αποδείξεις ότι πίνοντας δυο Coke Zero την μέρα μπορείς να βελτιώσεις την κριτική σου σκέψη….
5. “To Ganoderma lucidum (Reishi) στη θεραπεία του καρκίνου.” Αυτός ο τίτλος κατά την γνώμη μου, αν υπήρχε κώδικας δεοντολογίας και εφαρμοζόταν στην χώρα μας, θα έπρεπε να έχει υπάρξει λόγος να δεχθεί πρόστιμο η συγκεκριμένη σελίδα. Είναι σοβαρά παραπλανητικός. Αναφέρεται στην έρευνα αυτή, πάλι από Κινέζους ερευνητές, η οποία καταλήγει ότι “Ganoderma lucidum exerts multiple anti-tumor effects on ovarian cancer cells and can enhance the sensitivity of EOC cells to cisplatin.” Δηλαδή ένα δραστικό συστατικό, στο εργαστήριο (όχι σε ανθρώπους ή σε ποντίκια καν με καρκίνο), έχει μια επίπτωση σε καρκινικά κύτταρα. Από επιστημονικής άποψης αυτό είναι σαν να λέμε ότι στο Cern είδαν μποζόνιο. Μέχρι να έχει ρόλο στην “θεραπεία του καρκίνου”, αν έχει ποτέ μια δραστική ουσία, απέχει 10-30 χρόνια. Η έρευνα από το Βερολίνο στα ποντίκια είναι ακόμα πιο περιορισμένη σε σημασία. Εκατοντάδες ουσίες έχουν τέτοια αποτελέσματα και σχεδόν ποτέ δεν καταλήγουν σε “θεραπεία” στον αληθινό κόσμο.
6. Ακόμα και οι ίδιοι αφήνουν μέσα την προειδοποίηση ότι “λόγω της διαθεσιμότητας των Ganoderma lucidum σε διάφορες πηγές, είναι σκόπιμο να εξεταστεί η βιολογική του δράση.” Όπως όλα τα φυτικά προϊόντα, πριν φτάσουμε σε θεραπείες και μεγάλες δηλώσεις περί αυτών, ας εξετάσουμε πόσο δύσκολο είναι να παρθεί με αξιόπιστο τρόπο η δραστική ουσία πρώτα από όλα. Συνιστώ έντονα την ανάγνωση αυτού εδώ του σύντομου κειμένου σχετικά με το πρόβλημα.
7. Αναφέρονται και άσχετες μελέτες σε σχέση με δραστικά συστατικά στο γανόδερμα οι οποίες δείχνουν όμως επιστημονικές. (Προς τιμή του δημιουργού της ιστοσελίδας, τουλάχιστον τα μετάφρασε κάποιος.) πχ “μπορούν να αναστρέψουν την αντίσταση στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα.” Αναφέρεται σε μελέτη για κάτι πολύ δευτερεύον, πάλι σε πρώιμο στάδιο, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με θεραπεία κάποιας νόσου όμως.
Για να μην κουράζω με παραπομπές και λεπτομέρειες άλλο να ξεκαθαρίσουμε το εξής απλό: για να θεωρηθεί “θεραπεία” κάτι πρέπει να έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε ανθρώπους και να έχει αισθητό αποτέλεσμα. Καλύτερο από άλλες εναλλακτικές. Το Γανόδερμα σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχει φτάσει σε αυτό το στάδιο. Δεν έχει φτάσει καν σε σημείο να αποδείξει αρκετή χρησιμότητα σε οποιαδήποτε θεραπεία για να προχωρήσει σε κλινική μελέτη. (Αν υπάρχει αναμένω στα σχόλια κάποια σοβαρή παραπομπή.) Και μάλλον δεν θα φτάσει ποτέ. Γιατί όπως όλες οι εναλλακτικές απάτες όλο “ενδείξεις” και “θα” είναι η υπόθεση. Στις έρευνες που μπαίνουν σε πιο σοβαρά περιοδικά αναφέρονται. πχ εδώ λένε ξεκάθαρα ότι “many questions still need to be answered before both G. lucidum and GLPS can be widely accepted and used as anti-tumor agents.”
Στα επιστημονικέζικα αυτό σημαίνει “απέχουμε πολύ”.
ΥΓ Έχει ενδιαφέρον ότι ελάχιστες από αυτές τις σελίδες, παρά το ψευτοεπιστημονικό ύφος που παίρνουν (όποτε τους συμφέρει) δεν αναφέρουν πιθανές παρενέργειες από την καθημερινή βρώση γανοδέρματος. Δείτε πχ εδώ τα δεκάδες πράγματα που μπορεί να πάθεις (λέει – εξίσου μη επιστημονικά τεκμηριωμένα βέβαια) από την ουσία αυτή.
Όταν με πλησίασαν από την Organogold για να μου αποδείξουν την αποτελεσματικότητα πήραν ένα από τα διαφημιστικά τους φακελάκια, το έβαλαν σε ένα μισοάδειο πακέτο τσιγάρων που είχα και το άφησαν για 5-7 λεπτά της ώρας.
Όταν πήρα κι άναψα τσιγάρο από αυτό το πακέτο η αίσθηση του καπνού ήταν ελαφρύτερη. Το δικαιολόγησαν λέγοντάς μου ότι αυτή είναι η δράση του γανοδέρματος που είχε υπάρξει μέσα στο πακέτο μαζί με τα τσιγάρα κι ότι ακόμη και μέσα στο ερμητικά κλειστό φακελάκι έδρασε σε αιθερικό επίπεδο καθαρίζοντας από τα βλαβερά στοιχεία τα τσιγάρα μου.
Τελικά αν αυτό ισχύει ή όχι δεν μπορώ να το αποδείξω πειραματικά/ επιστημονικά. Η αίσθηση του καπνού ήταν όντως ελαφρύτερη.
Μάλλον η Organogold θα αντικαταστήσει με το ακριβό και σπάνιο γανόδερμα τα φίλτρα;;;
Ενδιαφέρον. Έχω ακούσει αντίστοιχα τσαρλατανικά κόλπα από άλλους κλάδους. Και λέω “τσαρλατανικά” γιατί προφανώς η αίσθηση του “βάρους” του καπνού είναι κάτι πολύ υποκειμενικό και άρα θέμα που επιδέχεται ψυχολογικού επηρεασμού.
Ενδεχομένως οποιοσδήποτε καφές να μπορεί να επηρεάσει λίγο τον καπνό. Αλλά μέσα από το πακέτο όχι βέβαια! Αυτά είναι για ανθρώπους σε …αιθερικό επίπεδο!
μηπως οι κινεζοι εγραψαν οτι στο memorial νοσοσκομειο μαζι με την χημιοθεραποια γινοντε και ενεσιμες δωσεις γανοδερματος και αλλεσ χιλιαδες σελιδεσ και ερευνες μιλανε για τα αποτελεσματα του γανοδερματος τα οποια προσωπικα γνωρισα….η ειστε γιατρος η πουλατε φαρμακα…..η εισαστε παντελος απληροφορητος..κυριε…
Γράψατε στο πρώτο σας επιχείρημα πως η Wikipedia αναφέρει:
“Collectively, the Ganoderma species are being investigated for a variety of potential therapeutic benefits.”
Όμως, ψάχνοντας και στην ελληνική και στην αγγλική έκδοση της Wikipedia δεν βρήκα τέτοια ανφορά. Αντίθετα, τα συμπεράσματά της σχετικά με τα συστατικά του Ganoderma παρατίθενται με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό. Όπως για παράδειμα:
“Τα προσαρμογόνα βότανα παρέχουν αυτό ακριβώς που χρειάζεται το σώμα εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα, ένα προσαρμογόνο βότανο κατάλληλο για την αρτηριακή πίεση μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικούς, ενώ μπορεί επίσης να αυξήσει τη χαμηλή πίεση του αίματος. […] Μόνο 300 βότανα έχουν αναγνωριστεί ως προσαρμογόνα, με το Ganoderma Lucidum να είναι στην κορυφή της λίστας.”
Και
“To υπεροξείδιο της δισμουτάσης (Superoxide Dismutase ή SOD) είναι ένα σημαντικό δραστικό συστατικό που περιέχει το βότανο Γανόδερμα. Παρέχει στο Γανόδερμα την ιδιαίτερη ικανότητα να επιβραδύνει τη γήρανση εφόσον το καταναλώνουμε συστηματικά και μακροχρόνια.”
Βέβαια, συμφωνώ με τις παραπομπές, ότι από τα ονόματα των συγγραφέων φαίνονται κινεζικές.
Στο http://en.wikipedia.org/wiki/Ganoderma αναφερόμουν και είναι ακόμα εκεί η πρόταση “Collectively, the Ganoderma species are being investigated for a variety of potential therapeutic benefits.” Κάντε το όπως είναι αναζήτηση στο Google και θα σας βγει πάνω πάνω.
Η ελληνική έκδοση της Wikipedia έχει πράγματι τις απαράδεκτες και επιστημονικά ασαφείς προτάσεις που παραθέτετε. Και έχει επίσης το “έλλειψη παραπομπής” το οποίο για όλους μας δείχνει ότι μάλλον το συγκεκριμένο άρθρο έχει γραφεί από λάτρες της εναλλακτικής μπουρδολογίας.
Η Wikipedia δεν είναι τέλεια αλλά με την βοήθεια όλων μας (όπως πχ τώρα με την δικιά σας συνδρομή) βελτιώνεται διαρκώς. Κατά την γνώμη μου το συγκεκριμένο άρθρο θα έπρεπε να ξηλωθεί σχεδόν ολόκληρο καθότι η έννοια του “προσαρμογόνου βότανου” είναι εξ’αρχής προβληματική και πεδίο δόξης λαμπρής για τσαρλατάνους εδώ και αιώνες.
αγαπητε admin.ο ορος αναλλκτική μπουρδολογία , δεν σε κανει πιο σοβαρο και γνώστη. αν σε ρωτουσα καποια χρονια πριν…..η γη γυρίζει? ειναι στρογκυλλη??.το αν καποιος ειναι τσαρλατανος δεν περιμενα να το μαθω απο εσενα. και αν ολοι εσεις δεν ψαξετε, δεν ειστε λιγοτερο τσαρλατανοι απο αυτους που αποκαλεις. παντα θπηρχαν και παντα θα υπαρχουν….οσο υπαρχουν θυματα που δεν ερευνουν.με κουσαζει και που απανταω σε αυτο το αρθρο.
καλη αναζητηση
Στην συζήτηση του άρθρου αυτού της Βικιπαιδείας, πολύ ορθώς έχει γράψει συντάκτης τα εξής:
“Αντί να παρουσιάζεται το βότανο παρουσιάζονται οι φαρμακευτικές του ιδιότητες. Είναι σαφές από τον πρώτο συντάκτη πως στόχευε στην πώληση και βλέπουμε κι εδώ πως είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης σε πυραμιδικά συστήματα. Το λήμμα δεν θα έπρεπε να έχει τόσο ιατροφαρμακευτικό ύφος. ManosHacker 09:59, 26 Ιανουαρίου 2013 (UTC)
Το άρθρο αυτό παραβαίνει πολλές αρχές της Βικιπαίδειας και θα πρέπει να ξαναγραφεί. Είναι διαφημιστικό.Apapac (συζήτηση) 11:21, 20 Ιουλίου 2013 (UTC)
Αν είναι διαφημιστικό, τι ακριβώς διαφημίζει; –Ttzavarasσυζήτηση 12:38, 20 Ιουλίου 2013 (UTC)”
Καλησπέρα σας!
Πραγματικά έχω κουραστεί να διαβάζω ανυπόστατα άρθρα on-line. Εσείς που ισχυρίζεστε πως στο site σας θα διαβάσουμε όσα χρειάζεται να ξέρουμε για την υγεία το site PubMed.gov το γνωρίζεται; (U.S. National Institutes of Health’s National Library of Medicine)Στο παρακάτω link θα βρείτε όχι 1, όχι 2, αλλά 938 άρθρα που αναφέρονται στη δράση του γανοδέρματος!
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=ganoderma+lucidum
Όσο για τις ‘παρενέργειες’, τo Ganoderma ως “προσαρμογόνο βότανο”, διότι αυτό είναι, βοηθά στην ανίχνευση προβλημάτων και κρυμμένων τοξινών στο σώμα για να προχωρήσει στη ρύθμιση των λειτουργιών του. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής το σώμα είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει συμπτώματα γνωστά ως “αντανακλαστική ασθένεια”. Αυτή η αντίδραση δεν είναι παρενέργεια, γίνεται για να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε την πάσχουσα περιοχή. Συνεχίζοντας να λαμβάνουμε το βότανο οι ενοχλήσεις σταματούν καθώς μας γιατρεύει.
Δε λέω πως δεν είναι πιθανό να παρουσιαστεί κάποια αλλεργική αντίδραση σε κάποιον αλλά τα ποσοστά είναι μηδαμινά.
Αυτά τα γράφει κάποια που πίνει πάνω από 2 μήνες γανόδερμα μέσω του καφέ της εταιρείας OrGano Gold και έχει δει τις διαφορές στον οργανισμό της!
Συμβουλές: Πιείτε τον καφέ και ξαναγράψτε το άρθρο. Μην γράφετε για πράγματα που δεν γνωρίζετε!
1. Ναι, έχω δοκιμάσει Organo Gold, νομίζω το αναφέρω κιόλας.
2. Το γεγονός ότι υπάρχουν άρθρα στο Γανόδερμα στο PubMed δεν αποδεικνύει ότι έχει κάποιο αποτέλεσμα! Ίσα ίσα, αν κάνατε τον κόπο να διαβάσετε το περιεχόμενο των άρθρων στα οποία αναφέρεστε θα βγάζατε τα ίδια συμπεράσματα που έβγαλα και εγώ. Δηλαδή ότι δεν έχει καμία απολύτως αποδεδειγμένα θετική επίδραση στον οργανισμό. Κάποια (προβληματικής μεθοδολογίας κιόλας) μόνο δείχνουν ότι το δραστικό συστατικό, υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες σε εργαστήριο, ίσως έχουν κάποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Αυτό απέχει έτη φωτός από χρησιμότητα ή φαρμακευτική δράση σε ανθρώπινο οργανισμό βέβαια. Και ως συνήθως “θα” και “θα” αποδειχθεί κάποτε, ίσως, μπορεί, ελπίζουμε…
Δεν ξέρω τι είδους πλύση εγκεφάλου κάνουν σ αυτούς τους ανθρώπους, πάντος ξέρω πολλά κοντινά μου άτομα που μετά από την πρώτη συνάντηση “με την πυραμίδα” κτλ απλά πωρώνονται ανεξήγητα και από τη μία μέρα στην άλλη γίνονται τρομερά κοινωνικοί με τον πιο γλοιώδη τρόπο προκειμένου να πουλήσουν ένα κουτί καφέ και να ανέβουν στην ιεραρχία της πυραμίδας. Αυτό και μόνο το φαινόμενο (και είμαι σίγουρη ότι έχει συμβεί σε όλους εσάς), προσωπικά μου προκαλεί αποστροφή.
Πρόσφατα ξεκίνησα μια ομοιοπαθητική θεραπεία και άρχισα να πίνω από αυτόν τον καφέ με το γανόδερμα γτ διάβασα στον ιντερνετ οτι ενδείκνυται σε περιπτώσεις ομοιοπαθητικής. Ξέρει κάποιος κάτι παραπάνω γι αυτό;
Να παραθέσω φυσικά ότι για να τον παραγγείλω,απευθύνθηκα σε γνωστό γνωστού και τον πέτυχα στο νοσοκομείο. Το γεγονός ότι είχε κάνει 2 μπάι πας την προηγούμενη μέρα δεν τον αποθάρρυνε καθόλου και αμέσως έστησε ολόκληρη επιχείρηση, να πάει ο γιος του απ το σπίτι, να πάρει τον καφέ, να με συναντήσει κάπου κτλ. Νομίζω πως τα να πουλήσουν ένα κουτί καφέ ειναι για αυτούς συνώνυμο της ευτυχίας.
“Νομίζω πως τα να πουλήσουν ένα κουτί καφέ ειναι για αυτούς συνώνυμο της ευτυχίας.” Μακάρι να ισχύει αυτό αλλά στην δικιά μου εμπειρία όσοι μπλέκουν με πυραμίδες δεν βγάζουν λεφτά….μόνο αγχώνονται συνέχεια για κάποιους στόχους που δεν φτάνουν.
Η σχέση ομοιοπαθητικής και καφέ είναι αστεία. Παλιά ήταν χρυσός κανόνας ότι πρέπει να κόψεις τον καφέ όταν κάνεις ομοιοπαθητική. Τώρα σιγά σιγά αλλάζουν το τροπάρι τους μην χάσουν πελάτες. Γενικά οι τσαρλατάνοι έχουν συνήθως κάτι που πρέπει να κόψεις, είναι βασικός κανόνας και στις παραθρησκευτικές οργανώσεις αυτό για να κάνεις τα θύματα να εστιάσουν σε αυτά που τους λες.
Αγαπητέ admin ένιωσα την ανάγκη ως χημικός Μηχανικός με ειδικευση στην βιομηχανία τροφίμων να προσυπογράψω αυτα που λέτε στο άρθρο. Όσο για τα προαναφερόμενα σχόλια υποστηρικτών του “γανοδέρματος” τι να πω; Πιθανότατα είναι συνεργάτες των διαφόρων εταιριών που το προωθούν. Έλεος πια με τις απάτες!!!!!
Τι πώρωση είναι αυτή? Αποκαλείτε τους ομοιοπαθητικούς τσαρλατάνους και παραθρησκευτικούς ανερυθρίαστα και περιμένετε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη αυτών που θα σας διαβάσουν αν είναι από τις εκατοντάδες χιλιάδες θεραπευμένους από αυτούς? Εγώ έχω δει θαύματα σε μένα, στην οικογένειά μου, σε συγγενείς και σε γνωστούς που έχω συστήσει τον γιατρό μου και θέλετε να σας πιστέψω για το γανόδερμα? Δεν σκέφτεστε πως όσοι ξέρουν την ομοιοπαθητική είναι υποψήφια θύματα της απάτης του γανοδέρματος όπως υποστηρίζετε, μόνο και μόνο γιατί θα νομίσουν πως λέτε και γι αυτό ψέματα κι οτι είστε μισαλλόδοξος και παραπλανητής? Αν είστε γιατρός, πού είναι ο όρκος του Ιπποκράτη που φαντάζομαι θα επικαλείται την αλήθεια και το ιδανικό της θεραπείας των ασθενών πάσει θυσία, ακόμη και των προσωπικών στενοκέφαλων αντιλήψεων για άλλου είδους θεραπείες?
Δεν έχει υπόσταση το άρθρο. , τουλάχιστον είναι παγκόσμια γνωστό τι κάνουν τα βότανα και τα superfoods. Τωρα τι προϊόντα βγαζει η καθε εταιρεία και τους ισχυρισμους υγειας δεν θα ασχοληθω..μην τα τσουβαλιαζουμε. Γεωπόνος Βιοτεχνολόγος Υπευθυνος ποιότητας εταιρείας τροφίμων.
Ακριβώς, Benagri.
Πολύ σημαντική παρατήρηση.
Ιδίως για το Γανόδερμα, να αναφέρω μερικά δεδομένα :
1. Αυτή τη στιγμή, στην Αμερικάνικη Ιατρική Βιβλιοθήκη (pubmed.gov) υπάρχουν 1.430 δημοσιεύσεις για το Γανόδερμα. Μπορεί όποιος θέλει να το επιβεβαιώσει απευθείας στην ιστοσελίδα τους http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=ganoderma.
Η Αμερικάνικη Ιατρική Βιβλιοθήκη είναι η πιο έγκυρη πηγή του είδους της και περιλαμβάνει όλα τα “είδη” μελετών : in vitro, in vivo, ex vivo, προκλινικές μελέτες, κλινικές, μελέτες, διπλές τυφλά ελεγχόμενες μελέτες.
Είναι γεγονός κύριε administrator ότι αρκετές από αυτές δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπ’όψιν γιατί δεν έχουν γίνει σε ανθρώπους ή για διάφορους άλλος λόγους.
Είστε σίγουρος, όμως, ότι και οι 1.430 μελέτες δεν αποδεικνύουν τίποτα ;
Για την ακρίβεια, πόσες από αυτές έχετε διαβάσει ;
Σας ρωτάω διότι έχω προσωπικά διαβάσει τουλάχιστον τις μισές και πολλές από αυτές αναφέρονται ξεκάθαρα ότι το Γανόδερμα έχει εξαιρετική δράση, είτε επικουρικά είτε όχι.
2. Επίσης, κύριε administrator, στο Cancer Research του Ηνωμένου Βασιλείου, υπάρχει μία ογκωδέστατη αναφορά (250+ σελίδες), η οποία έχει συνταχθεί από τρεις ιατρούς και
έχει τίτλο «Φαρμακευτικά Μανιτάρια: Θεραπευτικές Ιδιότητες και Τρέχουσα Ιατρική Χρήση με ιδιαίτερη έμφαση στις θεραπείες για τον καρκίνο».
Για τους υγιείς σκεπτικιστές, ο απευθείας σύνδεσμος είναι εδώ http://www.academia.edu/305933/Medicinal_Mushrooms_Their_therapeutic_properties_and_current_medical_usage_with_special_emphasis_on_cancer_treatments.
Στο συγκεκριμένο έργο, υπάρχει εκτενέστατη αναφορά για το Γανόδερμα.
Το έχω διαβάσει πολύ προσεκτικά και δεν μιλάω με “θα”, “ίσως” και άλλα παρεμφερή.
3. Σας ενδιαφέρουν οι ανεκδοτολογικές αναφορές ; Έχουν κατά τη γνώμη σας σημασία ; ή είναι και αυτές αδιάφορες ;
Προσωπικά, μιλώντας, από τότε που ξεκίνησα (12/2012) το Γανόδερμα δεν έχω ξαναβγάλει επιχείλιο έρπη, όταν εμφάνιζα επιχείλιο έρπη μέχρι και δύο φορές το χρόνο.
Αυτό συνέβη μόνο με το Γανόδερμα. Με καμία κρέμα από το φαρμακείο είτε άλλη προσέγγιση (π.χ. οινόπνευμα, μέλι κτλ). Και πως θα μπορούσε άλλωστε, αφού αυτές οι λύσεις αντιμετωπίζουν τα αίτια και όχι τα συμπτώματα.
Το Γανόδερμα, αντίθετα, όπως έδειξε και η προσωπική μου, βιωματική εμπειρία, αντιμετώπισε τα αιτια (κυρίως καταπονημένο ανοσοποιητικό, έλλειψη βιταμινών).
Ήμουν τόσο εντυπωσιασμένος που το έψαξα στην Αμερικάνικη Ιατρική Βιβλιοθήκη και βρήκα 6 μελέτες που αναφέρονται στην αντιερπητική δράση που έχει το Γανόδερμα.
Προφανώς, δεν τις έβαλαν εκεί για εμένα.
Όταν έχω την προσωπική εμπειρία αλλά και την επιστημονική τεκμηρίωση, θα ακούσω εσάς ότι το Γανόδερμα είναι όπως χαρακτηριστικά λέτε “Και ως συνήθως “θα” και “θα” αποδειχθεί κάποτε, ίσως, μπορεί, ελπίζουμε…”
Αποφάσισα να απαντήσω στην ιστοσελίδα σας διότι δεν ειστε απλά άλλος ένα φανατικός που βρίζει το Γανόδερμα (η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, βέβαια, το κάνει γιατί κάηκε από τα πυραμιδικά σχήματα. Η συζήτηση, όμως, γίνεται για το Γανόδερμα, ως τροφή. Να μην τα συγχέουμε, παρακαλώ).
Απεναντίας, είδα ότι είστε υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος που δεν τρώτε αμάσητη τροφή αλλά ερευνάτε και ψάχνετε.
Για αυτόν λοιπόν, εκτιμώ ότι θα δημοσιεύσετε την απάντηση μου, παρόλο που έρχεται σε αντίθεση με τα βασικά λεγόμενα σας.
Αυτό το πιστεύω διότι αναφέρετε κάποια στιγμή ότι εάν υπάρχουν σοβαρά δεδομένα – επιχειρηματα, να τεθούν για να γίνει συζήτηση.
Θέλω να πιστεύω ότι τα λεγόμενα μου είναι σε αυτήν την κατηγορία.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας,
Μετά τιμής,
Ιωάννης Σ. Κιούσης
Σήμερα όσο ποτέ, η γνώση είναι δύναμη και η ημιμάθεια είναι επιλογή. Όταν όμως διαχειρίζεσαι ένα blok και παίρνει κανείς θέση πίσω από την ανωνυμία την αδιαφάνεια και με ισοπεδωτικό τρόπο ακυρώνει εκατοντάδες επιστήμονες, με διεθνή αναγνωσιμότητα, με βιογραφικά που θα κουράζονταν κανείς και μόνο να τα αναγνώσει, είναι γελοίο να βγαίνει ο «κανένας» και να το «παίζει, κάποιος»
Λυπάμαι πολύ αγαπητέ admin αλλά έχε μπερδέψει την πού… με την βούρτσα. Δεν ξέρω ποια είναι η επιστημονική σας ιδιότητα, το επιστημονικό σας υπόβαθρο και το ψυχολογικό σας προφίλ. Αυτό που είναι προφανές, είναι το τεράστιο κενό στις γνώσεις σας, μια ελλιπέστατη, πρόχειρη και επιφανειακή τοποθέτηση, που χαρακτηρίζει ενδεχομένως και τον χαρακτήρα σας. Η πλειονότητα των φαρμάκων που καθημερινά συνταγογραφούνται ασύστολα , προκειμένου εξασφαλίσουν κάποιοι ένα επιπλέων εισόδημα, βασίζονται σε δραστικές ουσίες που προέρχονται κυρίως από το φυτικό αλλά και ζωικό βασίλειο. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, η φαρμακολογία, διδάσκετε ελλιπώς στους γιατρούς . Σίγουρα, αυτό δεν είναι τυχαίο. Συχνά ακούω «γιατρουδάκια» να αναφέρονται στα βότανα αποκαλώντας τα και «ματζούνια» μη γνωρίζοντας οι δύσμοιροι, πως καθημερινά συνταγογραφούν φάρμακα πέχουου προέρχονται από αυτά τα «ματζούνια» Το Ganoderma είναι ένα από τα κορυφαία φαρμακευτικά βότανα στον κόσμο! Αναφορές για το βότανο αυτό έχουμε από την αρχαία Ελλάδα, από τους «πατέρες» της ιατρικής. Τα τελευταία ειδικά 20 χρόνια, υπάρχουν εκατοντάδες εμπεριστατωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες που αποδεικνύουν την φήμη του . Έρευνες από παγκοσμίως αναγνωρισμένους για το έργο τους, γιατρούς, βιοπαθολόγους και φαρμακοποιούς, τόσο από τον χώρο της κλασικής ιατρικής ,της φαρμακολογίας, της ομοιοπαθητικής όσο και της εναλλακτικής ιατρικής. .( Αμφιβάλω εάν έχετε διαβάσει έστω και από 5 ολοκληρωμένες μελέτες από αυτές. ) Το πρόβλημά σας είναι προφανώς το πυραμιδικό σύστημα που χρησιμοποιούν κάποιες εταιρίες για να το διαθέσουν στην αγορά, αλλά μην γελοιοποιήστε. Οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν αποτελούν κάτι διαφορετικό από αυτό και εάν είσαστε συνάδελφος (γιατρός) , αποτελείτε κι εσείς μέρος μιας τέτοιας «πυραμίδας» . Εάν πάλι δεν ανήκετε στον χώρο της ιατρικής , τότε είσαστε ο όρος του «τσαρλατάνου» και είσαστε και επικίνδυνος ,εκτός από τραγικά ημιμαθείς. Απορρίπτετε, ειρωνεύεστε, προσπαθείτε να ακυρώσετε και να εκμηδενίσετε θεραπευτές και γιατρούς από χώρες με παράδοση στην ιατρική, όπως η κινεζική! ( Θα μου πεις, εδώ αμφισβητείς εμμέσως πλήν σαφώς τους ίδιους σου τους προγόνους όπως τον Ιπποκράτη , το Ασκληπιό ή τον Διοσκουρίδη και αποκαλείτε «αρχαιομανείς» τους συνεχιστές του !! Τι αίσχος και ντροπή…) Το γανόδερμα είναι ένα εξαιρετικό, μοναδικό για τις ιδιότητες του βότανο. Μπορεί κανείς να το λαμβάνει σε όποια μορφή επιθυμεί , είτε σε κάψουλες , ή μέσα από ροφήματα ή σαν αφέψημα, αρκεί να είναι πιστοποιημένο και αφού έχει συμβουλευτεί πρώτα κάποιον ενημερωμένο ιατρό.
Αγαπητέ Admin
Με τα λύπης μου διαπιστώνω διαβάζοντάς όσες ασυναρτησίες γράφετε, πως έχετε μπερδέψει την ιδιότητα σας (Social engineering, business consulting and everything in between. For professional networking …) . Για να μην πω, πως έχετε μπερδέψει την βούρτσα με κάτι άλλο.
Σήμερα όσο ποτέ, η γνώση αποτελεί δύναμη και η ημιμάθεια επιλογή. Προσωπικά σέβομαι το δικαίωμα της επιλογή σας, αλλά αυτό δεν σας δίνει κανένα δικαίωμα, να παίρνετε θέση σε θέματα που δεν αφορούν την «ιδιώτητά» σας . Εκτός από τραγικά ημιμαθείς , ήσαστε και επικίνδυνος. Καταρχήν δεν ανήκετε στον χώρο της υγείας. Δεν έχετε κανένα επιστημονικό υπόβαθρο και καμία επιστημονική γνώση σε θέματα που αφορούν την φαρμακολογία ή την ιατρική . Είμαι βέβαιος πως δεν έχετε διαβάσει περισσότερες από 2-3 ολοκληρωμένες έρευνες γύρω από το Γανόδερμα και τις ιδιότητες του. Ποιος είσαστε εσείς που ακυρώνετε, χλευάζετε, υποβιβάζετε και με ύφος και σταλίκι 10 καρδιναλίων, αποκαλείτε «τσαρλατάνους», επιστήμονες από όλον τον κόσμο, με βιογραφικά που θα κουράζονταν κανείς και μόνο στην ανάγνωσή τους, από τον χώρο της ιατρικής, φαρμακολογίας , βιοπαθολογίας, αλλά και ομοιοπαθητικής? Ο ορισμός του τσαρλατάνου, ανήκει δικαιωματικά σε εσάς κύριε. «Social engineering, business consulting and everything in between…» νομίζω πως τα λέει όλα. Τον τίτλο του «μπουρδολόγου» λοιπόν, τον εκπροσωπείτε και τον αντιπροσωπεύεται επάξια, εσείς! Αποκαλείτε «αρχαιομανείς» όσους δώσαμε και όσους ασπαστήκαμε τον ιερό όρκο του Ιπποκράτη ; Σαν δεν ντρέπεστε … Τα βότανα κυρίες και κύριοι, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν την πηγή των περισσοτέρων φαρμακευτικών σκευασμάτων, από τον Ιπποκράτη, τον Ασκληπιό τον Διοσκουρίδη μέχρι την εποχή μας . Οι δραστικές ουσίες των περισσοτέρων φαρμάκων, βρίσκονται σε αυτά .Δυστυχώς, για να πούμε και του στραβού το δίκαιο, η φαρμακολογία, διδάσκετε πλημμελώς, ακόμη και στις ιατρικές σχολές, αλλά εσείς αγαπητέ μου , προφανώς, αν και δεν έχετε περάσει ούτε καν από έξω, σας βλέπω να αγορεύετε, με τέτοιο ύφος και σοβαροφάνεια, που θα σας ζήλευαν και οι καθηγητές των σχολών ιατρικής και φαρμακευτικής !!
Μου θυμίζετε μια μικρή ομάδα ιατρών, που αποκαλεί περιφρονητικά, «ματζούνια» τα κάθε λογής βότανα, και δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη οι αφελείς, πως τα φάρμακα που καθημερινά συνταγογραφούνε ασύστολα, προκειμένου πολλές φορές να βγάλουν κανένα εξτραδάκι από τις φαρμακευτικές εταιρίες, έχουν τις δραστικές ουσίες που βρίσκονται σε αυτά τα «μαντζούνια». Πλανάστε λοιπόν, πλάνη οικτρά και παραπλανάτε και άλλους φουκαράδες ημιμαθείς, που μέσα στην αγωνία και την άγνοιά τους, ανατρέχουν στο block σας, με τους παραπλανητικούς αλλά «ψαρωτικούς » τίτλους, που είναι πρόθυμοι να εμπιστευτούν έναν τυχάρπαστο, που δεν ξέρει που του πάνε τα τέσσερα, από το να ρωτήσουν τον προσωπικό τους γιατρό ή έστω να ανατρέξουν σε αξιόπιστες πηγές, όπου μπορούν να λάβουν εμπεριστατωμένες, ολοκληρωμένες μελέτες γύρω από τις ιδιότητες που έχουν τα βότανα και ιδικά το συγκεκριμένο. Και δεν αναφέρομαι σε site που πουλάνε προϊόντα . Αν και ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια τα site αυτά που αναφέρονται στο γανόδερμα, για το κοντό σας μυαλό, όλοι αυτοί είναι «συνεννοημένοι» μεταξύ τους και κάνουν copy – paste τα κείμενα γιατί θέλουν να ξεγελάσουν τον κόσμο! Καλά που βρήκαν τον «δάσκαλό» τους στο πρόσωπό σας κύριε χαχα !!! Άξιοι της τύχης σας είσαστε . Σαφέστατα το Γανόδερμα και είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Τα τελευταία ειδικά 20 χρόνια, γίνονται εκτεταμένες έρευνες από τους πιο καταξιωμένους επιστήμονες – βιοπαθολόγους και ιατρούς σε όλον τον κόσμο, στα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και κλινικές του κόσμου, καθώς και σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες , που σκοπό έχουν να βρουν εφαρμογές στην υγεία των ανθρώπων. Το Γανόδερμα είναι από τα κορυφαία θεραπευτικά βότανα στον κόσμο και επάξια συγκαταλέγεται σε αυτά που ονομάζονται προσαρμογώνα ( adaptogens ) . Το πρόβλημά σας όμως, τόσο σε εσάς όσο και σε κάποιους άλλους τραγικά ημιμαθείς εδώ μέσα, είναι το ότι υπάρχει μια εταιρία δικτιακού marketing, από ότι κατάλαβα, που προμηθεύει το βότανο αυτό. Έ και ; Γνωρίζει κάποιος ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που να μην διακινείτε από κάποια επιχείρηση, έστω και ατομική; Σαν ειδικός, όπως δηλώνετε στο «professional networking …» τι δεν καταλάβατε ? Οι εταιρίες αυτές, είναι εταιρίες netWORKING, όχι netsleeping, στηρίζονται σε ένα προϊόν, στις διαπροσωπικές σχέσεις, έχουν ένα marketing plan ένα target group και κάποιους συνάδελφούς σας, «business consultants», για να εκπαιδεύσουν σωστά τους αντιπροσώπους ή όπως αλλιώς λέγονται. Μόνο, που οι σύμβουλοι αυτοί, είναι φαντάζομαι πολύ πιο πετυχημένοι από ότι εσείς και ίσως όχι αδίκως. Από την στιγμή που μια εταιρία διαθέτει προϊόν ή υπηρεσία ή και τα δύο, δεν είναι «απάτη». Τι σας κάνει να πιστεύετε , πως οι φαρμακευτικές εταιρίες διαφέρουν από τις «πυραμίδες», όπως τις αναφέρετε; Τι δομή λέτε να έχουν, τι σχήμα ? Και αυτές έχουν ακριβός την ίδια φιλοσοφία, αλλά σε αυτές τα χρήματα μοιράζονται σε λίγους και τα πληρώνουν οι πολλοί . Εκεί, εσείς δεν είσαστε οι τελικοί αποδέκτες των σκευασμάτων ή κάνω λάθος? Δεν τα πληρώνετε και μάλιστα τα χρυσοπληρώνετε μιας και αφορούν το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία μας . Και μην μου πείτε πως ότι έχει σχέση με την υγεία πουλάει. Το site αυτό στο οποίο βρισκόμαστε με domain «Έλληνες γιατροί και θεραπευτές», το διαχειρίζεται ένας άσχετος με τις ιδιότητες αυτές, σωστά ; Η μήπως τα νοσοκομεία δεν είναι πυραμίδες; Ρίξτε μια ματιά στην δομή ενός νοσοκομείου ή ακόμα και μιας μικρής ιδιωτικής κλινικής και θα το διαπιστώσετε. Αρχίστε λοιπόν πρώτα, καθορίζοντας στο μυαλό σας το τι είναι «πυραμίδα», στενόμυαλοι φίλοι μου, και σύντομα θα καταλάβετε πως όλοι μας λίγο έως πολύ, είμαστε μέρος μιας «πυραμίδας» ( και εδώ αναφέρομαι σε νόμιμες εταιρίες, πάντα ) . Είτε εργαζόμαστε στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, τα πάντα λειτουργούν έτσι ; Ακόμα και αυτό το bloc. Άρα δεν έχει καμία σημασία, κανένα νόημα το να αναφέρεστε υποτιμητικά ή επιφυλακτικά για κάτι, την στιγμή που το κάνετε όλοι , δίχως να το έχετε συνειδητοποιήσει. Το εάν κάποιος θέλει να προμηθευτεί κάποιο σκεύασμα από κάποια εταιρία δικτυακή ή από κάποιο φαρμακείο, που είναι και αυτό ενταγμένο στην πυραμίδα του ΕΟΠΠΥ, ή των φαρμακευτικών εταιριών, είναι δικαίωμα του ( εξάλλου και σε φαρμακεία υπάρχει σκεύασμα σε κάψουλες Γανοδέρματος ). Κανένας δεν βάζει το μαχαίρι στο λαιμό κανενός . Τέλος, καλό είναι να γνωρίζετε πως το συγκεκριμένο βότανο, μπορεί να το προμηθευτεί κανείς εάν θέλει, τόσο σε κάψουλες, με την μορφή του εκχυλίσματος μέσα από διάφορα ροφήματα ( κάτι πολύ πρακτικό), αλλά και σαν αφέψημα που μπορεί να παρασκευάσει με γανόδερμα σε αποξεραμένη μορφή. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να προτιμάτε προϊόντα με διεθνείς πιστοποιήσεις. Και το πιο σημαντικό αγαπητοί μου, να ζητάτε, την γνώμη των ειδικών και όχι του κάθε γελοίου, που το παίξει «κάποιος» ενώ είναι ο «κανένας» , που αυτόχρήζεται ειδήμον επί παντός επιστητού, δηλώνοντας «everything in between» …αλλά στην ουσία αποδεικνύεται πως είναι… ότι να ναι !!
Αγαπητέ admin.
Από το πρώτο κείμενο που διάβασα κατάλαβα πόσο άσχετος είστε ή μάλλον ορκισμένος κατά των εναλλακτικών θεραπευτικών τεχνικών.
Ως επαγγελματίας υγείας, Μαία για την ακρίβεια, λατρεύω τις εναλλακτικές θεραπείες και τις έχω μελετήσει αρκετά. Τόσο ώστε να δοκιμάσω και να εκπαιδευτώ σε κάποιες από αυτές και να τις εντάξω στην μαιευτική μου ιδιότητα με μεγάλη επιτυχία αλλά και να δοκιμάσω και προσωπικά για θεραπευτικούς λόγους, ευτυχώς δηλαδή γιατί ακόμα θα παιδευόμουν με κρίσεις πανικού που με είχαν κυριεύσει ένα διάστημα.
Με ομοιοπαθητική ξεπέρασε η κόρη μου οστρακοειδές εξάνθημα (οστρακια) σε 3 ημέρες, χωρίς να χρειαστεί αντιβίωση, που όποιος ανήκει στον ιατρικό κλάδο, γνωρίζει πως οστρακιά και αντιβίωση ” πάνε πακέτο” . Μερικά από τα παραδείγματα που έχω πρόσφατα είναι αυτά.
Όσο για το γανόδερμα, πίνω τον καφέ μόνο 4 ήμερες και ήδη από την 2η μέρα βίωσα τα ευεργετικά του αποτελέσματα: στην δική μου περίπτωση, αύξηση της ενέργειας και πιο καλός ύπνος.
Όσον αφορά τα πυραμιδικά συστήματα, όπως αναφέρετε, δεν υπάρχουν αυτά με την καθαρή έννοια της λέξης καθώς έχουν καταδικαστεί ως παράνομα από την δεκαετία το 1970 γιατί έπαιρναν λεφτά από τα μέλη για να πληρώσουν άλλα μέλη. Οι εταιρίες στις οποίες αναφέρεστε ανήκουν στις εταιρίες direct sales και πληρώνουν με προμήθειες και είναι ένας από τους 5 νόμιμους τρόπους που χρησιμοποιεί μια εταιρία για να διακινήσει τα προϊόντα της.
Στις direct sales εταιρίες η διαφήμιση γίνεται από στόμα σε στόμα και τα μελη-συνεργάτες πληρώνονται από την εταιρία. Απλά βγάζουν λεφτά λίγοι γιατί λίγοι κάνουν υπομονή και δείχνουν επαγγελματική συνέπεια. Και φυσικά υπάρχουν και οι δικτυωτές που γίνονται βδέλλα, υπόσχονται εκατομμύρια, δεν υποστηρίζουν τους νεους συνεργάτες τους και φυσικά το δικτυακό μαρκετινγ ( αυτό που αφελέστατα αποκαλείτε πυραμίδα)εχει βγάλει κακό όνομα. Κατι όμως που συμβαίνει και σε όλα τα επαγγέλματα…. αλήθεια, πόσους γνωρίζετε σε οποιαδήποτε εργασία και αν βρίσκονται, να είναι πραγματικά καλοί και αξιόπιστοι επαγγελματικά?
Τέλος, όχι, δεν έχω βγάλει λεφτά από το δικτυακό μάρκετινγ αλλά το έχω μελετήσει και προσωπικά γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους που τα πάνε περίφημα και ταίζουν την οικογένεια τους, σε αντίθεση με πάρα πολλούς που ακόμα ψάχνουν για μια θέση γραφείου με έναν μισθό της πείνας και με τον φόβο της απόλυσης
Ευχαριστω
Και μόνο που μαντρώσατε τους “εναλλακτικούς” έτσι μαζί δείχνετε ότι δεν το έχετε πολυψάξει το θέμα. Γιατί άλλο ρεφλεξολογία (σχεδόν επιστήμη, πολλοί σε αυτήν την επανέφεραν στον σωστό δρόμο, λίγοι ακόμα επιμένουν στις μπούρδες περί “τραβήγματος” και γέννας….) άλλο βελονισμός (οριακά μεν, αλλά με κάποια θετικά σε λίγες παθήσεις) και άλλο ομοιοπαθητική. (Απολύτως μηδενικά αποτελέσματα.) Αν θέλετε να κάνουμε διάλογο, διαβάστε και γίνεται πιο συγκεκριμένοι.