Μια πρόταση που βγήκε πολύ νωρίς από αυτή την μελέτη είναι ότι ουσιαστικά, με σπριντ της τελευταίας στιγμής, κανένας πολιτικός δεν μπορεί να γυρίσει τούμπα μια αναμέτρηση. Όσα λεφτά κι αν ρίξει στο πρόβλημα. Σίγουρα μπορεί να κάνει καλύτερη χρήση των χρημάτων, πιο έξυπνη και να κερδίσει μια μικρή διαφορά η οποία σε κάποιες αναμετρήσεις ίσως αποδειχτεί κρίσιμης σημασίας.
Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων που ξοδεύουν τώρα είναι ουσιαστικά πεταμένα λεφτά. Οι ψηφοφόροι μπορεί να επηρεάζονται από “ανόητους” παράγοντες αλλά δεν είναι τόσο ευμετάβλητοι στις απόψεις τους. Και οι απόψεις σχηματίζονται σε βάθος χρόνου. Βλέπουμε τώρα λοιπόν ένα σωρό διαφημιστικά βίντεο της τελευταίας στιγμής. Σίγουρα θα μπορούσαν να κάνουν κάτι πιο έξυπνο. Εδώ ένα καρέ από διαφημιστικό βίντεο του Γκιουλέκα. Ο άνθρωπος δεν “γράφει” στον φακό, έχει σχεδόν Μητσοτακικό βαμπιρικό προφίλ και όταν χαμογελάει απλά χειροτερεύει η κατάσταση. Και τον βάζουν σε αργή κίνηση! Είναι σαν να θέλει η ομάδα του οπωσδήποτε να τον γελοιοποιήσει. Αντί να επικεντρωθούν σε θέσεις και απόψεις, σε προβλήματα και λύσεις, βγάζουν αυτό! Ίσως την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές με τίτλο “ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν” να πέρναγε κάτι τόσο δακρύβρεχτο, αλλά τώρα είναι εξαιρετικά προβληματικό σε όλα τα επίπεδα. Πατήστε εδώ για να το δείτε ολόκληρο. (Σε παρόμοιο στυλ και με το εντυπωσιακό σλόγκαν “keep workin” είναι του Ψωμιάδη.)
Είναι όλη η αντιμετώπιση των επικοινωνιακών εξόδων λάθος στημένη όμως. Χοντρικά, μια εκτίμηση του τρόπου που μοιράζεται η πίτα είναι κάπως έτσι:
Αντανακλά τον πανικό της τελευταίας στιγμής που χαρακτηρίζει τις περισσότερες προσπάθειες. Δεν είναι πολιτική η κριτική μόνο είναι κυρίως επισήμανση εδώ ότι σε επίπεδο media πολύ απλά δεν δουλεύει. Δεν μπορείς να επηρεάσεις τόσο δραστικά τους περισσότερους ψηφοφόρους με τέτοιες προσπάθειες. Πόσο μάλλον όταν δεν έχεις άμεση αίσθηση των επιπτώσεων των κινήσεων. Με δύο ή τρεις δημοσκοπήσεις κανείς δεν έχει “τον παλμό” του εκλογικού σώματος. Το εκλογικό κέντρο για παράδειγμα είναι παραδοσιακό έξοδο, σχεδόν μισή πίττα! Είναι τόσο απαραίτητο; Φέρνει τόσους ψήφους; Σε μαθαίνουν έτσι νέοι ψηφοφόροι;
Επιπλέον πρόβλημα ότι υπό τέτοια πίεση, λογικό είναι τα διαφημιστικά που παράγονται να είναι χάλια. [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=fQIYn9cvYw8] Ο Στεργίου δεν απογοητεύει όσους ψάχνουν κάτι για “δούλεμα”. Τι ακριβώς μπορεί να πετύχει μια τέτοια διαφήμιση; Να μάθουμε ότι υπάρχει ο υποψήφιος; Και γιατί να τον ψηφίσουμε; Για τα χρώματα στο φόντο; Ούτε καν προτρέπει να επισκεφτούμε την ιστοσελίδα να μάθουμε περισσότερα. (Βέβαια και να πάμε θα βρούμε κάπως βελτιωμένες αλλά εξίσου τρομακτικές φωτογραφίες σαν αυτές εδώ!) Και που το ξέρω εγώ ο εξυπνάκιας ότι πάει χαμένη; Γιατί δεν αντιδρά κουνούπι! Κάπου σε TV, ράδιο, διαδίκτυο, blogs ή twitter θα πιάναμε κάποια θετική αναφορά, οτιδήποτε… Εδώ βλέπετε τα έξοδα που έχουν δηλώσει ως τώρα στο Υπουργείο Εσωτερικών οι υποψήφιοι. Ενδιαφέρον (και τρομακτικό) ότι κανείς από τους υποψήφιους στην Θεσσαλονίκη δεν χρησιμοποιεί (ή δεν δηλώνει) τεχνολογία παρακολούθησης ΜΜΕ σαν το Aino. Με λιγότερα λεφτά από μια εκτύπωση φυλλαδίου θα μπορούσαν να ξέρουν ακριβώς τι γίνεται ανά πάσα στιγμή αντί να πετάνε λεφτά (και χαρτί) στα σκουπίδια. Όπως έχουμε δείξει πολλές φορές σε αυτό το blog με εργαλεία σαν το Google έχουν την ψευδαίσθηση ότι ξέρουν τι γίνεται. H σωστή επικοινωνιακή πολιτική όμως προϋποθέτει άμεση γνώση των εξελίξεων και λεπτούς χειρισμούς. Δεν χρειάζεται να βλέπει Ράδιο Αρβύλα κάθε βράδυ ο Στέλιος Παπαθεμελής αλλά η ομάδα του πρέπει να ξέρει μόλις παιχτεί κάτι τέτοιο!
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-F0FktIxp_c]
Είναι επίσης σημαντικό να ξέρει κανείς πως έχουν τοποθετηθεί τα media. Αυτό δεν φαίνεται εύκολα αλλά με διαρκή παρακολούθηση από εργαλεία σαν το Aino μπορεί να παρατηρήσει κανείς τον συσχετισμό ενός άρθρου με τίτλο “Γιάννης Μπουτάρης: Επενδύει στην ταύτιση Παπαγεωργόπουλου – Γκιουλέκα” με το “Κ. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ Σιωπή για το ρόλο της TV100“. Όχι με γενικεύσεις ή την “αίσθηση” του καθενός, αλλά με ένα κλικ στα “topics”:
Δεν είναι διαφημιστικό βίντεο . Ήταν σύντομα κλιπ από στιγμές της εκστρατείας. Και το κόστος € 0.
Ευχαριστώ για την διευκρίνηση. Ότι και να το βαφτίσουμε το συγκεκριμένο βίντεο και ανεξάρτητα από το κόστος ή μη δημιουργίας του, δεν νομίζω ότι βοηθάει στο image του υποψηφίου. Στην ΕΤ3 παλιότερα, όπως και σήμερα, “έγραψε” πολύ καλύτερα νομίζω.
θέσεις και λύσεις: http://www.gioulekas.gr/omada_dimiourgias.html
Aπόψεις, σε προβλήματα: http://www.gioulekas.gr/protaseis.html
Πράγματι πολύ καλύτερη επεξήγηση των θέσεων για να μην μας φαίνονται σαν …mammatus clouds! Και τα αποσπάσματα από μηνύματα ωραία ιδέα.