Όταν έρχομαι στα Τζουμέρκα απολαμβάνω τον καιρό. Τις αλλαγές του δηλαδή. Τα σύννεφα εμφανίζονται σαν χορευτές γύρω από τις κορφές και φεύγουν από την αριστερή μεριά της σκηνής. Συνήθως χωρίς να βρέξει, αν και η πρόβλεψη είναι για βροχή. Αν και έχει δικό του μετεωρολογικό σταθμό συγκέντρωσης στοιχείων και πρόγνωση ειδικά για εδώ ακριβώς από το μετεό, στις δέκα φορές που προβλέπουν βροχή, βρέχει την μία μόνο. Έχει και webcam και βλέπεις καλοκαιρία ενώ στο site λένε καταιγίδα! Καθότι βολτάρω συχνά με βολεύει. Αλλά με ανησυχεί ταυτόχρονα. Γιατί δεν ξέρουν λίγες ώρες πριν τι θα γίνει με ακρίβεια;
1. Είναι προφανές ότι το κλίμα είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα που δεν καταλαβαίνουμε πλήρως. Οι μεγαλύτεροι υπερυπολογιστές στον κόσμο προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση, αλλά η αλήθεια είναι ότι όχι για πέντε μέρες, αλλά ούτε για την επόμενη μέρα μπορούμε να μαντέψουμε. Επιπλέον τα μικροκλίματα σε κάθε περιοχή, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, είναι σημαντικά και με τεράστιες διαφορές. Μια γενίκευση όπως “στην Δυτική Ελλάδα” δύσκολα τις καλύπτει όλες.
2. Παρόλα αυτά η τηλεόραση και τα άλλα ΜΜΕ επιμένουν να αφιερώνουν σημαντικό κομμάτι τους στην πρόγνωση καιρού. Ξέρουν ότι είναι σημαντικό για όλους μας. Και ότι τελικά κανείς δεν τους ελέγχει! Σχεδόν σαν ωροσκόπια λοιπόν καλωπίζονται και βγαίνουν να μας πούνε για τον καιρό της εβδομάδας. Είναι πλέον στατιστικά αποδεδειγμένο ότι με ρίξιμο ζαριού ή ακόμα και με σταθερή πρόβλεψη, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας από ότι η ΕΜΥ.
3. Αφού δεν είναι ζητούμενο η ακρίβεια της πρόβλεψης αλλά η τηλεθέαση, τα μίνι κονταίνουν, το χιούμορ αυξάνεται, τα γραφικά εντυπωσιάζουν. Το περιεχόμενο αρκεί να είναι λογικοφανές, σαν προγραμματικές πολιτικές δηλώσεις. Και επειδή ο τηλεοπτικός χρόνος είναι σταθερός, αναγκάζονται οι καημένοι να μιλάνε ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ουσιαστικές μετεωρολογικές εξελίξεις. (Οι οποίες κάλλιστα θα μπορούσαν να περνάνε στα γρήγορα σαν crawl κάτω από τον παρουσιαστή: “καλός καιρός γενικά σε όλη την Ελλάδα αύριο”)
4. Η ερμηνεία των καιρικών φαινομένων είναι επίσης πολύπλοκο θέμα όταν τα επικοινωνείς. Τι ακριβώς είναι “βροχή”; Τον κάτοικο Αθήνας ή Θεσσαλονίκης που θέλει να ξέρει τι να φορέσει ρωτάμε; Είναι να μην δημιουργούνται λακούβες από τις οποίες πιτσιλιέσαι όταν περνάνε τα αμάξια ίσως. Ένας αγρότης ή ένας τουρίστας που ετοιμάζεται για Παρίσι ή Χαλκιδική έχει άλλα κριτήρια. Δεν το μετράει σε χιλιοστά βροχόπτωσης ούτε σε νεφοκάλυψη.
5. Για να προβλέψεις τον καιρό πρέπει να τον παρακολουθείς συστηματικά. Ένα σύστημα που κινείται αποκτά δικό του χαρακτήρα τον οποίο κάποιος που έλειπε το Σαββατοκύριακο στην Μύκονο με άλλους τηλεπαρουσιαστές μπορεί να μην έχει καταλάβει. Γυρνάει στο κανάλι Δευτέρα μεσημέρι, κοιτάει στα γρήγορα μερικά στοιχεία και βγάζει λάθος συμπεράσματα.
6. Ακόμα όταν είναι επιστήμονες περιωπής οι παρουσιαστές δεν έχουν την άνεση να επικοινωνήσουν τα επιστημονικά θέματα. Δεν έχουμε παιδεία μετεωρολογίας, πως να τα εξηγησουν; Αντί για παπαγαλία ιστορίας στην τάξη κάποιες ώρες θα μπορούσαμε να είχαμε μάθει τα βασικά. Αλλά η μετεωρολογία είναι πολύπλοκη και προηγμένη επιστήμη. Και μόνο τα σύμβολα στους χάρτες τους είναι εκατοντάδες. Τα μέτωπα δεν είναι μόνο ‘ψηλά’ ή ‘χαμηλά’.
Όπως και με τα ωροσκόπια, η πρότασή μου είναι να μαζευτούν οι επαγγελματίες του κλάδου και να θέσουν στην κοινωνία όρους. “Θέλετε πρόβλεψη καιρού; Έτσι και έτσι μόνο θα την κάνουμε εμείς σωστά τη δουλειά μας.” Μπορεί να μην είναι διεδομένη ακόμα η στάση μου αυτή αλλά αν περιμένουν να γίνουν τελείως ρεζίλι θα είναι αργά. Εκτός αν συνδυάσουν ζώδια με καιρό και αρχίσουν να δικαιολογούν τα λάθη τους από τον ωροσκόπο…
Comments are closed.