Το Κότζι Μπέρι έχει γίνει το νέο ιπποφαές αφού γρήγορα πέρασε στην συνείδηση των ψαγμένων Ελλήνων καταναλωτών ως η υπερτροφή του μέλλοντος. Άλλος θέλει να μάθει για το φυτό, άλλος για την καλλιέργειά του, άλλος για τις ιδιότητές του. Με το όνομα “Γκότζι μπέρι” (ή κότζι μπέρι – Κινέζικα είναι οπότε μπορείτε να τα προφέρετε όπως νομίζετε όταν τα γράφετε, ποιος ξέρει να σας πει ότι έχετε άδικο;) αναφερόμαστε είτε σε είδη κοντινά στο Lycium barbarum.
Επειδή το λατινικό του όνομα αναφέρεται στην Αρχαία Λυκία οι Άγγλοι το έκαναν “wolfberry”. Όχι, δεν το τρώνε οι λύκοι! Και αν σκέφτεστε να το καλλιεργήσετε να ξέρετε ότι τα λεγόμενα “κόκκινα διαμάντια” παράγονται σωρηδόν στην Κίνα από όπου και θεωρείται ότι παράγεται το καλύτερο προϊόν διεθνώς. Το μόνο που βοηθάει είναι ότι υπάρχουν απαγορεύσεις στην εισαγωγή του λόγω φόβων μετάδοσης αρρωστιών.
Το κότζι μπέρι έχει βέβαια συνδεθεί σαν marketing με “μαγικές” ιδιότητες υγείας. Έχουν μια τάση οι Κινέζοι να πιστέψουν οτιδήποτε… Στις ΗΠΑ μόλις άρχισε η μόδα έγιναν έρευνες οι οποίες βέβαια δεν έδειξαν καμία απολύτως ιδιαίτερα χρήσιμη ή μαγική ιδιότητα του γκότζι μπέρι. Δείτε πχ εδώ http://www.cbc.ca/marketplace/2007/01/goji.html Κάποιες πρώτες διερευνητικέ έρευνες βρήκαν ενδείξεις (πχ http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2008.0004 ) αλλά καμία απολύτως σωστή επιστημονική έρευνα δεν έχει τεκμηριώσει κάτι τέτοιο από τότε. Ακόμα και τα ελάχιστα ερωτηματικά δεν απαντιούνται (http://www.nutraingredients-usa.com/Research/Questions-raised-over-Goji-science )
Για να μπλέξουν ακόμα περισσότερο το πράγμα Κινέζοι ερευνητές επικαλούνται πλεονεκτήματα του γκότζι μπέρι στην μήτρα! (http://www.jcimjournal.com/en/showAbstrPage.aspx?articleid=428 ) ενώ άλλοι (Κινέζοι πάλι) βρίσκουν ότι το μαγικό κότζι μπέρι έχει θεραπευτικές ιδιότητες (θεωρητικά – πρακτικά πάλι καμία σοβαρή έρευνα δεν έχει διασταυρώσει τέτοια στοιχεία) http://www.springerlink.com/content/nh570240m348l772/?MUD=MP
Άλλοι παραθέτουν λίστες με τα “μαγικά” συστατικά του κότζι μπέρι, από βιταμίνες ως ιχνοστοιχεία. Ξεχνάνε ότι όλα τα φρούτα αν τα αναλύσουμε έχουν παρόμοιες λίστες με συστατικά. Οι παραγωγοί
γκότζι μπέρι στην Κίνα βέβαια παράγουν “έρευνες” που αποδεικνύουν ότι όσα παράγονται εκεί είναι “καλύτερα” βάση μαγικών ιδιοτήτων (spectral analysis). Έχουν ένα δίκιο ότι – όπως κάθε φυτό – η ποσότητα των βιταμινών και ιχνοστοιχείων θα διαφέρει ανάλογα με το χώμα, το νερό, τον αέρα και τον ήλιο της κάθε περιοχής. Εξού και είναι ιδιαίτερα ανόητο να μιλάμε για τυποποίηση τέτοιων φυτών σαν να είναι φάρμακα.
Τελικά η φασαρία για το γκότζι μπέρι είναι μια ακόμα περίπτωση όπου ψάχνουμε μαγική λύση στα προβλήματά μας. Αντί να αλλάξουμε τρόπο ζωής νομίζουμε ότι αγοράζοντας μια άλλη τροφή θα λυθούν όλα τα θέματα….
τρεμετε γιατρουδακια το φυτο γιατι φοβαστε μη σας κοψει την πελατεια και την φαρμακιλα που δινετε στον κοσμακη. Δοσιλογοι.
Κατ’αρχάς δεν είμαι γιατρός, ούτε δουλεύω για γιατρούς. Την αλήθεια ψάχνω. Παραθέτω πολλές επιστημονικές μελέτες. Εσείς έχετε ΜΙΑ που να δείχνει ότι το κότζι μπέρι έχει κάποια θεραπευτική ιδιότητα;
Αγαπητέ αλλά και ΑΞΙΟΘΡΗΝΗΤΕ submarine όταν αρρωστήσεις είμαι σίγουρος ότι 8α παρακαλάς αυτά τα γιατρουδάκια για να σου σώσουν τη ζωή . Γι’αυτό ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΟΥΚΙΑ ΦΑΕ και ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ μη λές!!!!!!
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
εγω παλι ειμαι γιατρος και σου δινω συγχαρητηρια για το σαϊτ και την τεκμηριωση. θελω να πως σε ολους τους ‘εναλλακτικοπληκτους’ να μη τους τυχει να εχουν-σοβαρα-προβληματα με την υγεια τους. τοτε θα ξεχασουν ολα τα εναλλακτικα και θα τρεχουν για ‘χημικες’ και ‘φαρμακευτικες’ θεραπειες, ναι αυτες των πολυεθνικων!
Να ειναι σιγουροι δε, πως πολλοι γιατροι-οι περισοτεροι-θα θελαμε ‘φυσικές’ και ‘πανακειωδεις’ λυσεις και θεραπειες, απλα ΔΕΝ υπαρχουν. καλως-και κακως-ειμαστε πολυπλοκες και αρα ευαισθητες ψυχοσωματικες ‘μηχανες’-ας μου επιτραπει η απλοποιητικη εκφραση- και σαν τετοιες εχουμε και πολυπλοκες ‘βλαβες’ και δυσκολιες αποκαταστασης. Απο την αλλη ειναι αληθεια οτι η υγεια μπορει να συντηρηθει και οι ασθενειες-καποιες κι σ’ενα βαθμο-ν’αντιμετωπισθουν με ‘φυικους’ τροπους, αλλα αυτο αποτελει τροπο ζωης σε πολλα επιπεδα κι οχι με ‘μαγικα φιλτρα’ ειτε φυσικα ειτε και ‘φαρμακοχημικα’.
Τελος μια μεγαλη αληθεια, που ειναι υπευθυνη για μεγαλο ποσοστο της αποτελεσματικοτητας των ‘φυσικών’ αλλα και των φαρμακευτικων θεραπειων, ειναι οτι οι περισοτερες ασθενειες ειναι αυτοπεριοριζομενες. Οταν δυσκολευουν ομως τα πραγματα Βλ. καρκινο, σοβαρα αυτοανοσα ή εκφυλιστικα νοσηματα, εκει οτιδηποτε ‘δουλευει’ πραγματικα, μετραει τις δυναμεις του ως ‘θεραπεια’. Εν κατακλειδι, ‘ορθοδοξοι’ και πολυ περισοτερο, ‘εναλλκτικοι’, ειμαστε ακομη μακρια απο ριζικες θεραπειες στις πραγματικα δυσκολες καταστασεις.
nice article.