Οι αστεροειδείς εντάχθηκαν στην αστρολογική μελέτη τα τελευταία σαράντα περίπου χρόνια. Δεν έχουν όλοι την ίδια βαρύτητα, έχουν όμως πάντα ενδιαφέρον στην αστρολογική μελέτη.
Από τους αστεροειδείς, πολύ σημαντικοί, είναι οι τέσσερις πρώτοι, όλοι με θηλυκά ονόματα. Πρόκειται για τις τέσσερις θεές, την Δήμητρα, την Ήρα, την Αθηνά και την Εστία. Οι πρώτες αυτές «θεές», περιέχουν σημαντικά στοιχεία στον γενέθλιο χάρτη μας.
Σαν θηλυκές θεότητες εκφράζουν την γυναίκα- σύμβολο και συμπληρώνουν την πολυσύνθετη πλευρά της, καθώς η Δήμητρα αφορά την Μητέρα, η Ήρα την Σύζυγο, η Αθηνά την Κόρη και η Εστία την Αδελφή.
Η γυναίκα, στοιχείο γονιμότητας, που έχει μέσα της τον σπόρο της Δημιουργίας.
Ποια είναι όμως η Δήμητρα, που έχει και τον αριθμό 1, αφού ήταν η πρώτη της λίστας των αστεροειδών…
Αστρονομικές πληροφορίες: Δήμητρα- Ceres 1
Πρώτη ανακαλύφθηκε η Δήμητρα (Ceres 1) στις 1/1/1801 από τον Giuseppe Piazzi. Θεωρήθηκε νάνος πλανήτης από το 2006, αν και για 150 έτη ανήκε στους αστεροειδείς. Είναι πολύ μεγάλη για την κατηγορία της, με διάμετρο 930 χλμ και πρώτη σε μέγεθος. Σφαιρική στο σχήμα, θεωρείται πως ο πυρήνας της είναι μία μάζα από σκληρά βραχώδη υλικά, η επίστρωση από πάγο και η κρούστα από σωματίδια σκόνηυς. Είναι πολύ πιθανόν να είναι σχετικά θερμή στην επιφάνεια με αραιή ατμόσφαιρα και παγετό.
Η περιστροφή της διαρκεί 4,599 έτη
Μυθολογικές αναφορές
Το αρχέτυπο της Μητέρας-Γης, η Δήμητρα εμφανίζεται σε όλες τις παραδόσεις. Συνδέεται με την εναλλαγή των εποχών, για να αναδείξει τις περιόδους κατά τις οποίες η Φύση εκδηλώνει την γονιμότητά της.
Αφορά την πνευματική και την υλική γονιμότητα, μέσα από την λιτή διαδικασία της ανάπτυξης, μέσα από διαδικασίες μύησης. Δίνει στην θηλυκή υπόσταση την φιγούρα της φροντίδας για τροφή, για ανάπτυξη, για καλλιέργεια σε υλικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο.
Η θεά, ενδιαφέρεται για τον κόσμο των ανθρώπων, καθώς βιώνει τον πόνο της απώλειας του παιδιού της. Στην αναζήτησή της, διδάσκει την φροντίδα των αγρών, για να καλλιεργηθεί η ανθρωπότητα και να τραφεί σωστά.
Η αρπαγή της κόρης, συμβολίζει την δυσκολία της μητέρας να αποκοπεί από το παιδί της.
Στην αρνητική μορφή είναι δύσκολο να του επιτρέψει την ενηλικίωση και προσπαθεί να το υπηρετεί συνέχεια. Η κόρη (ψυχή) θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί για να ενωθεί με το πνεύμα (Ίακχος) μέσα από την έλξη των ενστίκτων (Πλούτωνας).
Σε ένα πιο εσωτερικό επίπεδο, είναι η δυσκολία της ψυχής να απελευθερωθεί από τα δεσμά της ύλης (μορφή) που θεωρεί σίγουρη, γιατί είναι απτή. Ενώ μέσα από την επανάσταση που θα πραγματοποιήσει, έρχεται η μεταμόρφωση.
Η αγνότητα του σώματος μεταλλάσσεται σε αγνότητα πνεύματος, μέσα από την μυητική διαδικασία της ένωσης των αντιθέτων.
Χρησιμοποιώντας τις ποιότητες της Δήμητρας στον χάρτη μας, μπορούμε να καλλιεργήσουμε ό,τι είναι γόνιμο στη ζωή μας, να απολαύσουμε καρπούς του έργου μας, δίχως όμως να δεθούμε μ’ αυτούς, είτε πρόκειται για παιδιά, είτε για υλικά αγαθά.
Ζωδιακή της θέση είναι η Παρθένος, υπονοώντας την καλλιέργεια του πνεύματος με την αγνότητα της ψυχής.
Το σύμβολό της που δείχνει να δρέπει καρπούς με το δρεπάνι της, ή το στάχυ που είναι βασικός καρπός, αναδεικνύει την βοήθειά της για υπηρεσία προς την ανθρωπότητα.
Δήμητρα – Μητέρα στην αστρολογία
Ο αστεροειδής Δήμητρα φανερώνει την ανάμειξή μας σε μυστικιστικά δρώμενα και την τάση για ανώτερη μύηση ή εκπαίδευση.
Κατά τον Καρλ Γιουνγκ, είναι η προσωποποιημένη μητρική αγάπη, με προσφορά θαλπωρής και ασφάλειας, ίσως εγωιστική καθώς δεν μπορεί να αποδεσμεύσει το παιδί από τον ίδιο της τον εαυτό. Συχνά όμως έχει την έξυπνη τακτική της υποχώρησης. Είναι η Μητέρα- τροφός, που αγαπά και καλλιεργεί την ψυχή του παιδιού της, έχοντας την υπερπροστασία τονισμένη, μέσα από το μητρικό της ένστικτο.
Για την θέση της Δήμητρας στον αστρολογικό σας χάρτη και τα ατομικά σας χαρακτηριστικά μπορείτε να ενημερωθείτε στο άρθρο μας.