“Ε, να κλείνεις το router!” ήταν ως τώρα η φυσική απάντηση. Βέβαια έτσι ούτε εσύ θα έχεις internet. Και είναι και ένα θέμα η διαπραγμάτευση κάθε βράδυ σε στυλ “σε παρακαλώ μαμά, λιιιιιίγο ακόμα, ένα μήνυμα να στείλω/ένα παιχνίδι ακόμα”. Άλλος, επίσης μπελαλίδικος τρόπος είναι να συνδεθείς με το router και να αλλάζεις κάθε βράδυ κωδικό. Μετά ξεχνάς τον καινούργιο όμως και πάλι ούτε εσύ μπορείς να μπεις στο internet. Με έχουν ρωτήσει σχετικά πολλές μαμάδες και εδώ είναι πιστεύω η πλήρης και ρεαλιστική λύση.
Με τρία κλικ και σύρσιμο του ποντικιού ορίζεις ποιες ώρες θα έχει και ποιες δεν θα έχει internet. Αυτό μπορεί να γίνει ανά συσκευή ή σε ομάδα συσκευών. Εδώ την έχω ονομάσει “kids” αν και υποψιάζομαι ότι οι έφηβοι θα χρειαστούν άλλους κανόνες από τα πιο μικρά σύντομα στο σπιτικό μας. Παρασκευή και Σάββατο ας κάνουν ότι θέλουν.
Παρατηρείτε επίσης ότι επέλεξα να μην μπορούν να μπούνε (καθότι πονηροί) από το ασύρματο δίκτυο που έχουμε για τους καλεσμένους μας.
Αν θέλετε να κόψετε συγκεκριμένες ιστοσελίδες μπορείτε και αυτό εδώ να το κάνετε καλύτερα. Γιατί όλοι ξέρετε ότι αν εγκαταστήσετε κάτι στο κινητό ή τον ΗΥ του “μικρού”, ο μικρός θα το βρει και θα το βγάλει πιο γρήγορα από ότι το βάλατε. Ελέγχοντας όμως το router ελέγχετε τα πάντα.
Μπορείτε να αποκλείσετε ιστοσελίδες ή να επιτρέψετε μόνο κάποιες ιστοσελίδες. Μπορείτε να αποκλείσετε το κατέβασμα αρχείων ή και τα πάντα εκτός από email κάποιες ώρες. Η γνώμη μου για τις πολλές online απαγορεύσεις είναι γνωστή, δεν είμαι οπαδός τους. Αλλά υπάρχουν περιπτώσεις (πχ επισκέπτες που κάνουν κατάχρηση) που μπορεί να χρειαστεί. Για να μην γίνεστε ο κακός μπαμπούλας με φωνές λοιπόν, διακριτικά και όμορφα, από το FritzOS! μπορείτε να κανονίσετε τα πάντα όμορφα, ήρεμα και νοικοκυρεμένα.
Αν τρομάξατε με όλα αυτά τα πράγματα και σας παραφαίνονται τεχνικά, το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι μπορεί να στηθεί μια φορά και να τρέχει χωρίς να μπλέκεστε αν δεν θέλετε.