Σχεδόν κάθε λίστα με οδηγίες του καλού blogger ή οποιασδήποτε εταιρικής παρουσίας στο διαδίκτυο ξεκινάει ως εξής: «Διαλέξτε ένα domain. Μπορεί να είναι www.τοόνοματηςεταιρείαςσας.gr ή κάτι τέτοιο.» Αλλά ένα πρόσφατο project με έκανε να καταλάβω ότι αυτή είναι τεμπέλικη συμβουλή. Μάλιστα μιλάμε όχι για ένα, αλλά τρεις διαφορετικούς διαδικτυακούς τόπους. Για κανέναν από τους τρεις δεν πιστεύω ότι απαιτείται ιδιόκτητο domain. (Για την γενική λογική του social marketing που κάνω διαβάστε το άρθρο «επάγγελμα κοινωνικός μηχανικός“.)
www.hydragogy.wordpress.com είναι η σελίδα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. Όπου ‘μη κερδοσκοπική’ σημαίνει ότι δεν πληρώνουν ούτε γραμματέα, ούτε κανέναν. Ότι δίνετε για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στην Ύδρα πάει όλο, 100%, ολόκληρο σε αυτόν τον σκοπό. Γιατί λοιπόν να πληρώσουν έστω και 40 ευρώ για ένα domain; Πιο θα είναι το κέρδος; Μετά από λίγες μέρες ήδη βγαίνει πρώτο αποτέλεσμα στο Google για όσους το ψάχνουν με το όνομά του. (Μετά από λίγο καιρό θα πέφτετε πάνω του και με συναφείς αναζητήσεις βέβαια αν κάνω καλά την δουλειά μου.)
www.kikibags.wordpress.com είναι τα χειροποίητα είδη που παράγει η Αγγελική, το… ήμισυ της Υδραγωγής. Δεν έχει ιδέα ακόμα πως να τα πλασάρει και σε ποιόν οπότε ακόμα. Χρειάζεται απλά μια βάση για το marketing που θα κάνουμε εξ’ολοκλήρου μέσω Facebook. Να ανταγωνιστούμε για λέξεις κλειδιά ένα σωρό ντόπιους και παγκόσμιους κολοσσούς της μόδας έχει νόημα; Όχι βέβαια. Οπότε πάμε επιλεκτικά, προσεκτικά και στοχευμένα να διαλέξουμε πελάτες μέσω κοινωνικής δικτύωσης. Η ιστοσελίδα είναι απλά μια βάση.
www.hydralanguageschool.wordpress.com θα είναι μόνο για τους μαθητές. Από τα 200 παιδιά στην Ύδρα τα 170 έτσι κι αλλιώς φοιτούν εκεί. Πιθανότητα να έρθουν από άλλα μέρη της Ελλάδας δεν προδιαγράφεται άμεσα, ούτε ανταγωνιστής αρκετά ανόητος να τα βάλει με τέτοιο μονοπώλιο. Πάλι σε συνδυασμό με Facebook θα έχει μόνο στόχο το δέσιμο της ομάδας και τον διαμοιρασμού του άφθονου multimedia υλικού που παράγουν. Αλλιώς θα μπορούσαν να φτιάξουν κάτι όμορφο σαν το http://www.hrysos.gr/ που έκανε η iThink για ένα άλλο φροντιστήριο πρόσφατα.
Τρείς διαφορετικές λοιπόν επιχειρηματικές οντότητες οι οποίες δένονται έτσι αρμονικά μεταξύ τους και προβάλλουν αυτό ακριβώς που είναι και μέσα από τα domain τους σε μια δωρεάν πλατφόρμα. Ίσως στο μέλλον χρειαστεί να αλλάξουν αλλά μόνο αν αλλάξει και ο σκοπός τους ή ο τρόπος λειτουργίας τους. Το “είμαι τζαμπατζής”, σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς μπορεί να είναι και πλεονέκτημα στην επικοινωνία!
Ενδιαφέρον άρθρο, βέβαια τις πλείστες φορές το domain είναι “απαραίτητο”, και το λέω αυτό όχι γιατί είναι κανόνας αλλά διότι το επιβάλει ο τρόπος σκέψης των ανθρώπων. Τι θα σκεφτεί ο επισκέπτης όταν προσγειωθεί σε μια τέτοια σελίδα ψάχνοντας ένα προϊόν ή υπηρεσία;
Αν κάνουμε επίσης ένα poll για το αν η αγορά του domain είναι απαραίτητη
> 80/100 θα απαντήσουν ναι (πιστεύω δηλαδή)
Επίσης συγχαρητήρια για το site. Έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο!
Ας είναι καλά το techinsider. Από εκεί σας εντόπισα 🙂
Ναι, έχετε δίκιο, αλλά η “εκπαίδευση” του πελάτη ή το ξεκαθάρισμα του στόχου μιας ιστοσελίδας συχνά βοηθάει. Δηλαδή φτάνει η κουβέντα στο σημείο “οκ, δεν το χρειαζόμαστε αλλά θέλουμε να το πληρώσουμε έτσι επειδή γουστάρουμε!” Εγώ επικοινωνιακά και επιχειρηματικά έχω δουλειά να ξεκαθαρίζω τα πράγματα. Μετά πράγματι, είναι στην διακριτική ευχέρεια του καθενός αλλιώς δεν θα αγόραζε κανείς και ένα σωρό άλλα είδη πολυτελείας!
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια, τώρα παίρνει σιγά σιγά μπρος νομίζω.