Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαβεβαίωσε πριν από λίγο ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών την 30ή Ιουνίου.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα την οφειλή της, το Ταμείο δεν εκλαμβάνει την εξέλιξη αυτή ως χρεοκοπία (default) αλλά θέτει την χώρα στο καθεστώς των “ληξιπρόθεσμων οφειλών” συμπληρώνοντας ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου εντός τριάντα ημερών για τα περαιτέρω.
Την ίδια στιγμή, αρνήθηκε να επισέλθει στην ουσία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στις Βρυξέλλες, αναφέροντας ωστόσο ότι καταβάλλονται νυχθημερόν επίπονες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.
Έσπευσε ωστόσο να επισημάνει ότι η πρόταση που έχουν καταθέσει οι τρεις θεσμοί (ΔΝΤ, Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και και Ευρωπαϊκή Επιτροπή ) είναι ομόφωνη, τονίζοντας ότι οι απόψεις των τριών θεσμών ταυτίζονται. Χαρακτήρισε την πρόταση των θεσμών ισορροπημένη τόσο δημοσιονομικά όσο και κοινωνικά, προσθέτοντας ότι προάγει την ανάπτυξη της οικονομίας.
Tην πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει εγκαίρως την οφειλή της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρυ Ράις, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης.
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα την οφειλή της, το Ταμείο δεν εκλαμβάνει την εξέλιξη αυτή ως χρεοκοπία (default) αλλά θέτει την χώρα στο καθεστώς των “ληξιπρόθεσμων οφειλών”, εν συνεχεία η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου εντός τριάντα ημερών για τα περαιτέρω. Χαρακτήρισε την πρόταση των θεσμών ισορροπημένη τόσο δημοσιονομικά όσο και κοινωνικά, προσθέτοντας ότι προάγει την ανάπτυξη της οικονομίας.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να επισέλθει στην ουσία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στις Βρυξέλλες, αναφέροντας ωστόσο ότι καταβάλλονται νυχθημερόν επίπονες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Έσπευσε ωστόσο να επισημάνει ότι η πρόταση που έχουν καταθέσει οι τρεις θεσμοί (ΔΝΤ, Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και και Ευρωπαϊκή Επιτροπή ) είναι ομόφωνη, τονίζοντας ότι οι απόψεις των τριών θεσμών ταυτίζονται. Χαρακτήρισε την πρόταση των θεσμών ισορροπημένη τόσο δημοσιονομικά όσο και κοινωνικά, προσθέτοντας ότι προάγει την ανάπτυξη της οικονομίας.
Υποστήριξε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδος με τους θεσμούς η οποία θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της οικονομίας και θα προωθεί τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Κάλεσε δε την Ευρώπη να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος, εφόσον η χώρα προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Διευκρίνισε δε ότι το ΔΝΤ δεν θέτει τελεσίγραφα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων (take or leave it). Τέλος, ανέφερε, ότι απαιτείται μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, λαμβάνοντας όμως μέριμνα για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.
(Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)