Έτσι λοιπόν υπάρχει η Αισθητική Ψυχή, η Διανοητική Ψυχή και η Συνειδησιακή Ψυχή. Η Αισθητική Ψυχή μας φέρνει σε επαφή και επικοινωνία με τον εξωτερικό Υλικό Κόσμο και με το Σώμα μας. Η ανισορροπία της μας οδηγεί προς τα κάτω δηλαδή στο «ότι φάμε, ότι πιούμε κι ότι αρπάξουμε». Αντίθετα η Συνειδησιακή Ψυχή -και δεν λέγεται τυχαία συνειδησιακή- μας οδηγεί προς τα πάνω, προς τον Κόσμο του Πνεύματος. Μας φέρνει σ’ επαφή με τη Συνείδησή μας. Η Διανοητική Ψυχή είναι ο μεσάζων. Είναι ο διαχειριστής του συστήματος της Ψυχής. Είναι ο πυρήνας της Ψυχής. Είναι αυτός που παίρνει ερεθίσματα και από πάνω και από κάτω και προσπαθεί να ισορροπήσει τις δύο αντίθετες τάσεις. Είναι ο διαχειριστής.
Γιατί έχουν αξία όλα αυτά βρε παιδιά στην Ομοιοπαθητική και στην Ιατρική; Γιατί από τη Διανοητική Ψυχή και κάτω έχουμε τον Κόσμο της Δυαδικότητας. Τον Κόσμο των Συμπληρωματικών Αντιθέτων: άσπρο – μαύρο, αγάπη – μίσος, θυμό-ηρεμία, υγεία-ασθένεια. Ενώ από τη Συνειδησιακή Ψυχή και πάνω έχουμε τον Κόσμο της Μοναδικότητας. Το περιεχόμενο της Συνείδησης δεν είναι διττό, δεν περιλαμβάνει αντίθετα μεταξύ τους περιεχόμενα. Είναι ένα πράγμα ομοιογενές. Η Συνείδηση περιέχει μόνο το καλό και το αγαθό. Δεν υπάρχει καλό και κακό στη Συνείδηση.
Λέμε ότι κάποιος είναι ασυνείδητος, αλλά δεν εννοούμε ότι δεν έχει Συνείδηση, ούτε ότι είναι κακό το περιεχόμενο της Συνείδησής του. Είναι ότι έχει τόσο πολύ στριμώξει τη Συνειδησιακή του Ψυχή ώστε ακούει μόνο τις κατώτερες φωνές του Κατώτερου Ψυχικού Κόσμου.
Ομοιοπαθητική Ιδιοσυγκρασία και Διανοητική Ψυχή
Γιατί έχει σημασία για την Ομοιοπαθητική αυτό; Γιατί στο επίπεδο της Συνειδησιακής Ψυχής έχουμε μόνο καλό και αγαθό, άρα μόνο ισορροπία, άρα μόνο υγεία. Από τη Διανοητική Ψυχή και κάτω έχουμε ανισορροπία, έχουμε καλό και κακό, έχουμε άρα υγεία και ασθένεια. Γι’ αυτό έχουμε διαταραγμένο διανοητικό, δηλαδή σκέψεις και συναισθήματα κατώτερα και διαταραγμένο σωματικό δηλαδή σωματικά συμπτώματα και νόσους.
Επομένως όταν συζητάμε και περιγράφουμε ιδιοσυγκρασίες στην Ομοιοπαθητική δεν περιγράφουμε τίποτε άλλο από τον Κόσμο της Δυαδικότητας και τις φόρμες τις οποίες τείνει να πάρει η σκέψη μας, η συμπεριφορά μας, το σώμα μας και ούτω καθεξής. Ουσιαστικά οι ιδιοσυγκρασίες είναι διαστρεβλωμένες ροές Αιθερικού Σώματος υπό ένα συγκεκριμένο τύπο ροής που μας κάνει να λειτουργούμε από κει και πέρα διανοητικά, συμπεριφορικά, λειτουργικά και ανατομικά με διαφορετικό τρόπο. Κατά παρόμοιο τρόπο που η Αλλοπαθητική περιγράφει το είδος των μεμονωμένων σωματικών διαταραχών υπό τη μορφή νόσων η Ομοιοπαθητική περιγράφει ουσιαστικά το είδος των αιθερικών εκείνων διαταραχών από τις οποίες προκύπτουν γενικές ψυχοσωματικές Ασθένειες. Κάθε ιδιοσυγκρασία είναι μια συγκεκριμένη Ασθένεια, δηλαδή μια συγκεκριμένου τύπου εξασθένηση του Ανθρώπινου είδους.
Γι αυτό ο Kent, ένας από τους μεγαλύτερους δασκάλους της Ομοιοπαθητικής, έλεγε ότι ο Άνθρωπος είναι «will and understanding». Ο κάθε άνθρωπος δηλαδή είναι «ότι θέλει και ότι σκέφτεται». Όπως ο Ιπποκράτης έλεγε ότι ο Άνθρωπος είναι «ότι τρώει» και είχε δίκιο από μια άποψη γιατί το ότι τρώμε δεν επηρεάζει μόνο το Υλικό Σώμα σαν υλικά συστατικά αλλά έχει και την ενεργειακή του υπόσταση και μας επηρεάζει το Αιθερικό μας Σώμα, πολύ περισσότερο το επέκτεινε ο Κεντ και είπε ότι ο Άνθρωπος είναι «ότι θέλει και ότι σκέφτεται».
Όλα ξεκινάνε από τα «θέλω» μας. Αυτό διακήρυξε και ο Χριστός. Είπε ότι «εκεί που είναι η καρδιά σας εκεί είστε και εσείς» και «αν η καρδιά σας είναι καθαρή τότε ολόκληροι είστε καθαροί». Αν εγώ θέλω να είμαι ο πρώτος κι ο καλύτερος και ο πιο «θεός» απ’ όλους τείνω να γυρίσω το διακόπτη του μυαλού μου για να συντονιστεί με το κανάλι που λέγεται Πλάτινα και θα γίνω Πλάτινα ιδιοσυγκρασιακά. Προσέξτε το αυτό. Δεν θα γίνω Πλάτινα αλλά θα επηρεάζεται η όλη μου σωματική και ψυχική συμπεριφορά από την ιδιοσυγκρασία Πλάτινα, από την Ασθένεια Πλάτινα. Υπάρχει δηλαδή κάτι βαθύτερο και ανώτερο από τις ιδιοσυγκρασίες μέσα μας που είναι η Συνειδησιακή Ψυχή καθώς και η ελευθερία επιλογής μας της Διανοητικής Ψυχής να πάει προς τα κάτω ή προς τα πάνω και να υπερβεί αυτή την ιδιοσυγκρασία.
Και ουσιαστικά η «φώτιση» που αναφέρουν οι διάφορες θρησκείες ή φιλοσοφίες δεν είναι τίποτα άλλο από την υπέρβαση του διαστρεβλωμένου Αιθερικού Σώματος και των Ιδιοσυγκρασιών οπότε το άτομο δεν επηρεάζεται πλέον ιδιαίτερα από τις ιδιοσυγκρασίες και έτσι είναι φωτισμένο και είναι πλέον συντονισμένο μόνο με το καλό. Είναι ένα προστάδιο του αγγελικού επίπεδου, ας το πούμε έτσι.
To παραπάνω κείμενο είναι από το Homeomed.gr και δείχνει νομίζω με εξαιρετικό τρόπο πως είναι απολύτως απαραίτητη η μεταφυσική μπουρδολογία στην ομοιοπαθητική. Από τους Αρχαίους Έλληνες ως τον Χριστό, όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν!