Πριν απ’ τα μάτια μου ήσουν φως.
Πριν απ’ τον Έρωτα έρωτας
Κι όταν σε πήρε το φιλί,
Γυναίκα
Οδυσσέας Ελύτης
Συνεχίζεται το αφιέρωμα για τις γυναίκες που άφησαν το δικό τους στίγμα στο χρονοδιάγραμμα της ζωής.
Florence Nightingale (1820-1910)
Βρετανίδα κοινωνική αναμορφώτρια.Έμεινε στην ιστορία για το πρωτοποριακό και ανθρωπιστικό της έργο στον τομέα της νοσηλείας. Ήταν αυτή που εισήγαγε κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου (1853-1856) το επάγγελμα της ειδικά εκπαιδευμένης νοσοκόμας καθώς και μια πληθώρα μέτρων για την εύθρυθμη και ορθολογική λειτουργία των νοσοκομείων, κυρίως των στρατιωτικών.
Μέχρι την εποχή της Nightingale το επάγγελμα της νοσοκόμας, το οποίο και ήταν κάτω από άθλιες συνθήκες το έκαναν κυρίως κοπέλες που προερχόντας από χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Οι νοσοκόμες κοιμόταν σε ξύλινα κλουβιά που ήταν τοποθετημένα σε πλατύσκαλα έξω από τους θαλάμους. Χαρακτηριστικά μια μαθητευόμενη της, λέει : ” Αν δεν ήσουν απο φτωχική οικογένεια με ροπή προς την κλοπή και κατά προτίμησηαλκοολική δεν μπορούσαν να ασκήσεις αυτό το ευγενές επάγγελμα”.
Μετά από τον πόλεμο της Κριμαίας δε θεωρούνταν πλέον άσχημο να ακολουθήσει κάποια κοπέλα από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα το επάγγελμα της νοσοκόμας.
Επιστρέφοντας στο λονδίνο μετά το πέρας του Κριμαϊκού Πολέμου μετά απο δικές της ενέργειες , συνέβαλε στην ίδρυση Ιατρικής Στρατιωτικής Σχολής (1857).
Emily Dickinson (1830-1886)
Η Emily Elizabeth Dickinson θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες αμερικανίδες ποιήτριες του 19ου αιώνα. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της απομονωμένη στο σπίτι των γονιών της. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το έργο της παρέμεινε ανέκδοτο καθόλη τη διάρκεια της ζωής της εκτός από κάποια ποιήματα της που εκδόθηκαν ανώνυμα και εν αγνοία της.
Η ποίηση της αντανακλά την μοναξιά που ένιωθε καθώς και τις στιγμές έμπνευσης που ήταν πηγή ευτυχίας. Πολυγραφότατη είχε γράψει πάνω απο 800 ποιήματα τα οποία και έστελνε σε φίλους της δια μέσου αλληλογραφίας.
Παρατίθενται αποσπάσματα από το έργο της “Το ανεξάντλητα Σημαίνον’ (εκδόσεις Ιδεόγραμμα 2006)
Maria Curie (1867-1934)
Η Maria Salomea Sklodovska Curie ήταν πολωνέζα φυσικός και χημικός. Σε συνεργασία με τον άντρα της Pierre Curie ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Επίσης ανακάλυψε το πολώνιο και ήταν η πρώτη γυναίκα που δίδαξε στη Σορβόνη.
Βραβεύτηκε δύο φορές με το βραβείο Νόμπελ , για τη Φυσική το 1903 και τη Χημεία το 1911.
Η ίδια συνέβαλε σημαντικά στην δημιουργία των μηχανημάτων με ακτίνες Χ.
Σημαντική ήταν η προσφορά της τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο όπου με δικά της έξοδα εφοδίασε πολλά πολεμικά νοσοκομεία με συσκευές αχτίνων Χ ούτως ώστε να μπορούν να εντοπίζουν τα θραύσματα που ηταν καρφωμένα στα σώματα των στρατιωτών
Έμεινε γνωστή ως Madame Curie.
Helen Keller (1880-1968)
Ήταν αμερικανίδα λέκτορας, συγγραφέας και ακτιβίστρια. Όταν ήταν 19 μόλις μηνών μια ασθένεια της στέρησε την όραση και την ακοή της. Ήταν σαν αγρίμι που δεν είχε γέφυρες επικοινωνίας με τους γύρω της. Τότε οι γονείς της προσέλαβαν μια ειδικευμένη παιδαγωγό προκειμένου να της μάθει κώδικες επικοινωνίας και συμπεριφοράς.
Η Keller είχε μάθει Γερμανικά, Λατινικά και Ελληνικά. Ήταν το πρώτο άτομο με κώφοση και τύφλωση που το 1914 αποφοίτησε απο το πανεπιστήμιο. Είχε δηλώσει την αντίθεση της στον πόλεμο καθώς και υπήρξε υπέρμαχος των εργατικών δικαιωμάτων και της γυναικείας ψήφου.
Coco Chanel (1883-19710)
Η γυναίκα που με το πείσμα, την επιμονή και υπομονή της κατάφερε να αλλάξει το ρου της μόδας. Ήταν εκείνη η οποία εφήυρε το μικρό μαύρο φόρεμα καθώς και αυτή η οποία δημιούργησε το διαχρονικό άρωμα Chanel No5.
Περισσότερα για τη ζωή της και τις δραστηριότητες της θα βρείτε εδώ
Amelia Mary Earhart (1897-1939)
H Earhart ήταν Αμερικανίδα προτωπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας καθώς και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που διακρίθηκε με το Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης. Επίσης ήταν η πρώτη γυναίκα που διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό. Έγραψε πολλά βιβλία αναφορικά με τις εμπειρίες της στους αιθέρες. Επίσης ήταν η δημιουργός της οργάνωσης The Ninety-Nines για τις γυναίκες πιλότους.
Έκανε πολλα ρεκόρ όπου έμειναν στην ιστορία. Μέσα σε άλλα είναι τα εξείς :
-Παγκόσμιο ρεκόρ γυναικών 14000 πόδια (1928)
-Ρεκορ αποστάσεων 100 χιλιομέτρων με φορτίο 500 λιβρών (1931)
-Πρώτος άνθρωπος που διέσχισε τις ΗΠΑ με αυτόγυρο (1932)
-Πρώτη γυναίκα που διέσχισε σόλο τον Ατλαντικό Ωκεανό (1932)
-Πρώτη γυναίκα που πέταξε απο τη μια ακτή στην άλλη χωρίς στάση, κατά μήκος των ΗΠΑ (1933)
-Ρεκόρ ταχύτητας γυναικών για διηπειρωτική πτήση (1933).
-Ρεκόρ ταχύτητας για πτήση ανατολικά προς δυτικά από το Όκλαντ στη Χονολουλού (1937).
Εξαφανίστηκε στις 2 Ιουλίου 1937 σε μια προσπάθεια να κάνει μόνη της το γύρο του κόσμου. Το 1939 ανακηρύχθηκε επισήμως νεκρή στις 05 Ιανουαρίου 1939.
Simone de Beauvoir (1908-1986)
Γαλλίδα συγγραφέας και φενινίστρια και φιλόσοφος. Υπήρξε σύντροφος ζωής για τον υπαρξιστή φιλόσοφο Jean Paul Sartre. Το γνωστότερο έργο της υπήρξυ “το Δεύτερο Φύλο” το οποίο υπήρξε μια φεμινιστική ανάλυση της καταπίεσης και των δικαιωμάτων των γυναικών. Ως συγγραφέας ήταν αρκετά ευέλικτη. Ήταν ικανή μυθιστοριογράφος, βιογράφος, πολιτική θεωρητικός, φιλόσοφος και δοκιμιογράφος.
Το 1981 συνέγραψε το έργο “La Ceremonie de Audiex” ( Η Τελετή του αποχαιρετισμού) το οποίο ήταν μια οδυνηρή εξιστόρηση των τελευταίων χρόνων του Sartre.
Πέθανε από πνευμονία το 1986 και ετάφη δίπλα στον αγαπημένο της Jean Paul Sartre.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Beauvoir θα βρείτε εδώ
Μητέρα Τερέζα (1910-1997)
Αλβανίδα καθολική μοναχή με σημαντική φιλανθρωπική δραστηριότητα απο τα Σκόπια. Για πάνω απο 45 χρόνια βοηθούσε τους φτωχούς σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να αγιοποιηθεί από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ το 1997.
Το 1979 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τις εκστρατείες της σχετικά με την ενημέρωση για τη φτώχια. Πέθανε το 1997 στην Καλκούτα της Ινδίας.
Ποια είναι η πιο όμορφη μέρα? Σήμερα
Το 1979 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τις εκστρατείες της σχετικά με την ενημέρωση για τη φτώχια. Πέθανε το 1997 στην Καλκούτα της Ινδίας.
Ποια είναι η πιο όμορφη μέρα; Σήμερα
Ποιο είναι το πιο ευκολο πράγμα; Να κάνω λάθος
Ποιο είναι το πιο μεγάλο εμπόδιο; Ο φόβος
Πιο είναι το πιο μεγάλο λάθος; Να εγκαταλείπεις
Πια είναι η ρίζα όλων των κακών; Ο εγωισμός
Πια είναι η πιο όμορφη απασχόληση; Η δουλειά
Ποιοι είναι οι καλύτεροι καθηγητές; Τα παιδιά
Πιο είναι αυτό που σε κάνει πιο ευτυχισμένο; Να είσαι χρήσιμος στους άλλους
Πιο είναι το πιο μεγάλο δώρο; Η συγγνώμη
Ποια είναι η πιο ισχυρή δύναμη στο κόσμο; Η πίστη
Πιο είναι το πιο όμορφο πράγμα από όλα; Η αγάπη
Dorothy Mary Crowfoot (1910-1944)
Βρετανίδα χημικός, βραβευμένη με το Νόμπελ Χημείας συνέβαλλε σημαντικά στην ανακάλυψη της χημικής δομής της πενικιλήνης (1940) και αργότερα της ινσουλίνης και της Β12 (1993). Αυτό οδήγησε αναπόφευκτα στην δημιουργία νέων ισχυρότερων φαρμάκων.
Μεγάλο μέρος της ζωής της το αφιέρωσε στην εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης και τον πυρηνικό αφοπλισμό.
Indira Priyadarshini Gandhi (1917-1984)
Η Indira ήταν κόρη του Τζαβαρχαλαλ Νεχρού, πρώτου πρωθυπουργού της Ινδίας. Ως πολιτικός ξεκίνησε τη θητεία της αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα της και την πίεση των στελεχών του Κόμματος του Κογκρέσου που ο ίδιος είχε δημιουργήσει.
Ήταν η πρωθυπουργός της δημοκρατίας στην Ινδία για τρείς συνεχόμενες θητείες (1966-1977) και με την τέταρτη θητεία της από το 1980 μέχρι τη δολοφονία της το 1984 από τους σωματοφύλακες της διήρκεσε συνολικά 15 χρόνια.
Σε δημοσκόπιση το 1999 του BBC ψηφίστηκε μια εκ των σημαντικότερων γυναικών τις τελευταίες χιλιετηρίδες.
Η τελευταία περίοδος της θητείας της σημαδεύτηκε απο τη διαμάχη μεταξύ ινδουιστών και σιχ. Το 1984 διέταξε την ανακατάλυψη του ιερού χώρου που κατείχαν οι σιχ. Κατά την εισβολή σκοτώθηκαν 83 στρατιώτες και 493 καταληψίες. Το γεγονός εξόργισε δύο σωματοφύλακες της οι οποίοι και τη δολοφόνησαν στις 31 Οκτωβρίου του 1984.
(Σημείωση : Το βιντεάκι υποστηρίζεται απο υπότιτλους)
Η γυναίκα θα είναι πάντα ο κίνδυνος κάθε παράδεισου.
Paul ClaudelΤο πρώτο μέρος του αφιερώματος θα το βρείτε εδώ!