Υπάρχουν τροφές εξαιρετικά πετυχημένες εμπορικά. Παλιότερα είχα αναλύσει την τομάτα ή τις κότες αντίστοιχα σαν είδος που απλώθηκε παγκοσμίως χάρη σε κάποιο χαρακτηριστικό του. Αλλά τα μακαρόνια έχουν ξεφύγει σε επιτυχία. “Μπορώ να ζω με μακαρόνια!” διατυμπανίζουν φίλοι και γνωστοί. Εμένα μου αρέσει η γεύση αλλά κάτι δεν μου κάθεται καλά στο στομάχι, οπότε αποφάσισα να το ψάξω.
1. Να βάζω λάδι ή βούτυρο, καθώς βράζουν για να μην κολλήσουν; Όχι γιατί μετά δεν κολλάει ούτε η σάλτσα στα μακαρόνια και σου μένει όλη στο πιάτο στο τέλος. Ιδανικά, αν έχεις πετύχει το βράσιμο δεν κολλάνε έτσι κι αλλιώς.
2. Ποιά είναι οι πιο υγιεινές συνταγές με μακαρόνια; Από μακαρόνια με κιμά, με γαρίδες, μακαρόνια φούρνου, μακαρόνια με τόνο…όλοι το έχουμε παίξει σεφ ρίχνοντας κάτι πάνω σε αυτά. Προφανώς και δεν υπάρχει απάντηση.
3. Να τα ξεπλένω με νερό μετά το βράσιμο; Ο μόνος λόγος να το κάνετε αυτό είναι αν βιάζεστε πολύ και θέλετε να κρυώσουν πιο γρήγορα. Αλλιώς με την κίνηση αυτή ξεπλένετε και το άμυλο το οποίο είναι απαραίτητο στην γεύση τους και για να κολλάει η σάλτσα πάνω τους.
4. Αυτό το είδος ζυμαρικού “πηγαίνει” με αυτή την σάλτσα, το άλλο όχι. Προφανώς και είναι υποκειμενικό το θέμα. Όπως επίσης και η προτίμηση πολλών να σπάνε στα μακριά μακαρόνια στη μέση. (Απορώ πως δεν έχει βγάλει ακόμα καμιά εταιρεία πιο κοντά μακαρόνια.) Το σχήμα των ζυμαρικών υπαγορεύει βασικά πόση σάλτσα θα συγκρατούν σε κάθε μπουκιά. Επίσης το συνοδευτικό (πχ λαχανικά) αν έχει πιθανότητα να μπλεχτεί με το ζυμαρικό για να φτάσουν όλοι μαζί στο στόμα σας με ασφάλεια. Ή κάποια που είναι πιο ανθεκτικά για φούρνο όπως το ριγκατόνι.
5. Όλοι οι αθλητές τρώνε ζυμαρικά. Άσπρα; Φρέσκα; Με τι συνοδεία; Σε ποιό στάδιο της προπόνησης ή σε σχέση με τον αγώνα; Από καλαμπόκι; Με πρόσθετα; Κάθε είδος έχει διαφορετικά διατροφικά χαρακτηριστικά. Και ο συνδυασμός τους με άλλες τροφές, την σάλτσα και τον συγκεκριμένο άνθρωπο είναι που απαντάει τελικά το ερώτημα αν σου κάνουν ή όχι καλό. Επιπλέον γίνεται σοβαρή έρευνα για να βρεθεί μίγμα μακαρονιού το οποίο να είναι πιο υγιεινό χωρίς να χαλάει η γεύση του. (Εδώ πχ με υλικά από μπανάνα μια πρόσφατη έρευνα.)
6. To ψήσιμο al dente είναι πιο υγιεινό. Τα μακαρόνια τα οποία είναι πιο άψητα και πιο σκληρά έχουν πράγματι διαφορετικό δείκτη ταχύτητας απελευθέρωσης ενέργειας στο σώμα. Για να γίνουν al dente όμως πολλές φορές οι μάγειρες ρίχνουν περισσότερο αλάτι, γιατί δεν θέλουν να κολλάει στο δόντι, απλά να είναι πιο σκληρό.
7. Είναι βασικό κομμάτι της πυραμίδας σωστής διατροφής. Αυτή η πυραμίδα είναι υπό διαρκή αναθεώρηση από την ημέρα που βγήκε. Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο μας τα παρουσίαζε στην αρχή αυτή η ιδέα, εξού και έχουν βγει τουλάχιστον δυο σοβαρές εναλλακτικές πυραμίδες σωστής διατροφής από το Harvard και άλλους ερευνητικούς οργανισμούς. Πάνω πάνω σε αυτήν εδώ βλέπετε ότι τα ζυμαρικά (pasta) είναι στην κορυφή, δηλαδή αραιά και που, όπως και το κόκκινο κρέας.
8. Ο σωστός τρόπος για να ξέρεις αν είναι έτοιμα τα μακαρόνια είναι να τα πετάς στον τοίχο. Μόνο αν σας αρέσουν παραψημένα γιατί τότε κολλάνε στον τοίχο μόνο. Την σωστή στιγμή να βγάλετε τα μακαρόνια σας την ξέρετε μόνο εσείς και τα γούστα σας.