Το διαδίκτυο είναι ο σύγχρονος τρόπος προσέγγισης μεταξύ των ανθρώπων. Με αρκετό δισταγμό προσωπικά στην αρχή, αισθάνομαι με την εμπειρία του χρόνου πως είναι ικανό να μας παρέχει την γέφυρα επικοινωνίας με ανθρώπους που ίσως θα συναντούσαμε πιο δύσκολα ή δεν θα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε στη ζωή μας.
Μέσω του διαδικτύου είχα την χαρά να αποκτήσω φίλους ξεχωριστούς, που κοσμούν με την παρουσία τους τη ζωή μου πλέον. Ένας από αυτούς είναι η Ειρήνη Πέννα.
Η Κερκυραία ταλαντούχα ζωγράφος, προσέλκυσε την προσοχή μου αρχικά με τις πινελιές της που κρύβουν πέραν της αισθητικής αρμονίας, ποικίλους συμβολισμούς.
Γεννήθηκε στον Πειραιά, αλλά ζει και εργάζεται στην Κέρκυρα από όπου έλκει και την καταγωγή της. Έλαβε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον καταξιωμένο ζωγράφο Σπύρο Αλαμάνο και στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα αγιογραφίας σε μονή του νησιού. Είναι εκπαιδεύτρια στη τεχνική του Paverpol textile hardener και έχει οργανώσει και υλοποιήσει εργαστήρια Paverpol για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Κερκύρας και την Εθνική Πινακοθήκη – παράρτημα Κερκύρας.
Καπέλο με τεχνική Paverpol
Έχει εργαστεί σε εργοστάσιο πορσελάνης, ζωγραφίζοντας πάνω σε πορσελάνινα σερβίτσια και διακοσμώντας τα και είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια των σκηνικών για δύο πλατό σε τοπικό κερκυραϊκό κανάλι (corfu channel). Έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλο τοπικής εφημερίδας και πίνακές της έχουν χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς του Υπουργείου Υγείας, της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και της οργάνωσης «Φλόγα».
Στο ενεργητικό της έχει οκτώ ατομικές εκθέσεις και 69 ομαδικές.
Έργα της βρίσκονται στην Κινεζική Πρεσβεία Αθηνών, στο Δημ. Θέατρο Κερκύρας, στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη και σε Ιδιωτικές Συλλογές.
Συμμετείχε στις εκθέσεις Chianciano Art Museum, Comune Agliano Terme (Italia), Premio internazionale Tokyo 2011 και Μέγαρο λόγου και τέχνης Πάτρας, Πανεπτανησιακή Έκθεση Ζωγραφικής Λευκάδας, Πολιτιστικό χώρο « International Action Art» του Ομίλου Unesco, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Gallery Enigma Αθήνα, Designer’s dot Gallery Αθήνα, Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός Αθήνα.
Έχει βραβευτεί από τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό και από το Chianciano Art Museum.
Στο έργο της συνυπάρχει το συγκεκριμένο σχέδιο και το σουρεαλιστικό. Κάποιες φορές οι γραμμές μοιάζουν λιτές, κι όμως μαγνητίζουν το βλέμμα και προσπαθούμε να διακρίνουμε περισσότερες «λέξεις, έννοιες, μηνύματα».
Γιατί οι πίνακες της Ειρήνης Πέννα μεταφέρουν πάντα μηνύματα!
Εκεί έγκειται μεταξύ άλλων η μαγεία τους…
Σημαντικό μέρος του έργου της έχει σαν βάση το Σκάκι. Το παιχνίδι που διατήρησε την υπεροχή του έναντι άλλων ανά τους αιώνες, ξεδιπλώνεται μπροστά μας με τα πιόνια, το άλογο, τον πύργο, τον βασιλιά και κυρίως… τη βασίλισσά του! Θέση και αντίθεση, λευκό και μαύρο, άμυνα και επίθεση, αναπαριστά την ίδια τη ζωή με τις αντιθέσεις της, τον καθημερινό αγώνα επικράτησης του ανθρώπου.
Η Ειρήνη Πέννα μιλά μέσα από τους πίνακές της, την πέννα της, τα πινέλα της, την χρωματιστή παλέτα της…
Της ζήτησα να μας εξηγήσει με λίγα λόγια, την πηγή της έμπνευσής της…
Ας την παρακολουθήσουμε.
Στους πίνακές σου βλέπουμε συχνά θεματολογία που αντλείται ως έμπνευση από το Σκάκι… Γιατί ο συμβολισμός αυτός τράβηξε την προσοχή σου;
Η ζωή είναι μια σκακιέρα όπου το άσπρο και το μαύρο -ως κυρίαρχα χρώματα και αντίπαλα μεταξύ τους- μας ταξιδεύουν σε μια μάχη αέναη και διαχρονική. Τοποθετώντας τον εαυτό μας και το εγώ μας πάνω σ’ αυτήν, παίζουμε ρόλους με τα κομμάτια και τα πιόνια. Σουρεαλιστική μπορεί να πεις η διάθεση πάνω στον καμβά, όπου η απεικόνιση μπλέκει το λογικό με το α-λόγο, την τάξη με το χάος και η έμπνευση απλά καλπάζει. Φλερτάρω με τους κανόνες και τον ορθολογισμό και μέσα από την ζωγραφική τους βάζω την πινελιά …
Μέσα στους αιώνες και στις ηπείρους αυτό το παιχνίδι παρέμεινε ζωντανό, καλπάζοντας σαν Άλογο για να φτάσει στο σήμερα!
Αγαπημένο μου σύμβολο είναι η Πεταλούδα. Την χρησιμοποιείς στους πίνακές σου. Τι σημαίνει για σένα;
Η Πεταλούδα είναι η μεταμόρφωση μας . Η ανταμοιβή μετά από σκληρή εσωτερική εργασία. Ξεκινώντας ως κάμπια εγκλωβισμένη, σιγά-σιγά γίνεται χρυσαλίδα και φτάνει στο τέλος να μεταμορφωθεί σε μια όμορφη πεταλούδα, που απελευθερώνεται και ευτυχισμένη με τα υπέροχα φτερά της και πετάει . Δεν έχω δει πιο εντυπωσιακή μεταμόρφωση προς την ελευθερία – την εσωτερική μας ελευθερία.
Αγαπημένο σου σύμβολο είναι τα Ρόδια. Τι θα μας έλεγες γι’ αυτά;
Ρόδι… ένας αρχαίος καρπός με ιδιαίτερο συμβολισμό. Υπήρξε ένα από τα επτά αντικείμενα που επεδείκνυε ο Ιεροφάντης σ’ εκείνους που επρόκειτο να μυηθούν στα Ελευσίνια Μυστήρια. Ο Όμηρος αναφέρει στην Οδύσσεια ότι καλλιεργούν ροδιές στους κήπους του Βασιλιά Αλκίνοου στου Φαίακες. Είναι ο καρπός, που με την αλλαγή του χρόνου τον σπάμε έξω από την πόρτα μας, για να φέρει πολλά καλά η νέα χρονιά. Υπήρξε έμβλημα πολλών γυναικείων θεοτήτων, όπως της Ήρας , της Αθηνάς, της Αφροδίτης, της Δήμητρας και της Περσεφόνης.
Στον συμβολισμό του παρουσιάζεται ως καρπός της αφθονίας , της γονιμότητας , της καλοτυχίας , του πλούτου , της αιωνιότητας , του έρωτα αλλά και των νεκρών (του Κάτω Κόσμου – καθώς ο Πλούτωνας έδωσε λίγους σπόρους να φάει η Περσεφόνη και να «δεθεί» για πάντα μαζί του, προτού ξανασυναντήσει την μητέρα της).
Συμβολίζει την Παγκόσμια ψυχή που κρατά μέσα της Ήλιους – Διαστάσεις- Υποστάσεις. Ένας καρπός με τέλεια μαθηματική ακρίβεια, με απόλυτη διάταξη.
Μου άρεσαν ιδιαίτερα τα κοχύλια, θέμα καλοκαιρινό ίσως, έμπνευση από την νησιώτικη καταγωγή σου;
Το Κοχύλι παίζει βασικό ρόλο σε όλη την πορεία της ανθρωπότητας, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα . Υπήρξε σύμβολο ομορφιάς , θρησκευτικό σύμβολο, με το οποίο στη ζωγραφική κατά την περίοδο της Αναγέννησης απεικόνισαν πολλοί σπουδαίοι ζωγράφοι τον συμβολισμό της παρθενογένεσης, το Αιώνιο, το Αθάνατο, την τελειότητα του χρυσού αριθμού “φ” (που χαρακτηρίζει την τέλεια αρμονία, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες).
Χρησιμοποιείς επίσης θέματα με στάλες βροχής, ομπρέλες και το ουράνιο τόξο…
Ουράνιο Τόξο … «και μετά τον Κατακλυσμό του Νώε εμφανίστηκε το Ουράνιο τόξο …»
Ειρήνη Πέννα σ’ ευχαριστούμε! Μας ταξιδεύεις στον κόσμο της Τέχνης και των συμβόλων.