Έχει γίνει πολύ της μόδας τελευταία να αναφέρονται στο online “εργαλείο” μιας εταιρείας το οποίο παρουσιάζει με όμορφα γραφικά, κάτι τέτοια “δεδομένα”:
Tι φοβερή τεχνολογία; Μετράει πόσοι κάνουν follow κάθε κόμμα! Παντελώς άχρηστη πληροφορία που την βλέπει οποιοσδήποτε, απλά εδώ τα μαντρώνουν όλα μαζί. Πρώτη μου ένσταση λοιπόν είναι ότι είναι αυτονόητες, δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες οι οποίες υπάρχουν εδώ και καιρό για οποιονδήποτε χρησιμοποιεί το Twitter. Το γεγονός ότι τα άλλα ΜΜΕ ψάχνουν θέματα να γράψουν γύρω από τις εκλογές δεν θα έπρεπε να μας επηρεάζει.
Προσωπικά έχω πάνω από 100 λογαριασμούς Twitter. Μόνο ένας κάνει “follow” την @drassi επειδή τηρώ τους κανόνες ηθικής δεοντολογίας social media που έθεσα για όλη την ομάδα αυτού του κόμματος. Αν ήθελα να σκεβρώσω τα ανόητα αυτά στατιστικά θα μπορούσα να το κάνω μέσα σε λιγότερο από μια ώρα. Προσθέτοντας followers ή βάζοντας τα δυο hashtag που παρακολουθούν (μόνο) παντού.
Αυτό εδώ είναι ακόμα χειρότερο! Δείχνει την “μεταβολή”. Δηλαδή μαθηματικά δημοτικού. Τι % κέρδισε ή έχασε το κάθε κόμμα σε followers. Προφανώς και ευνοεί τα μικρότερα κόμματα ή όσα δεν τα ήξερε κανείς ως πρόσφατα. Στις αναζητήσεις Google γίνεται χαμός πχ τις τελευταίες μέρες με την “Δημιουργία Ξανά” επειδή η Ελλάδα αγνοούσε την ύπαρξή της μέχρι χθες!
Eπιπλέον πρόβλημα είναι ότι τεράστιο ποσοστό των λογαριασμών στο Twitter είναι ουσιαστικά ανενεργοί. Όσοι έχουν πρόσβαση στο API μπορούν να κάνουν την εξής, πιο ουσιαστική μέτρηση: πόσοι από τους “followers” που βλέπουμε στο πιο πάνω ανόητο γραφικό κάνουν follow πάνω από δέκα άλλους και τους κάνουν follow πάνω από 3;
Το νούμερο είναι εξωφρενικά χαμηλό. Σε παγκόσμιο επίπεδο, στους σχεδόν 180 εκατομμύρια “registered users” του Twitter, μόλις 120 εκατομμύρια κάνουν follow 1 ή περισσότερους άλλους! Και ούτε 90 εκατομμύρια με έναν ή περισσότερους followers! Δηλαδή οι μισοί είναι λογαριασμοί “αυγά” και μάλιστα τελείως κλούβια. 60 εκατομμύρια λογαριασμοί στο Twitter δεν κάνουν “follow” κανέναν!
Εν ολίγοις περίπου ο ένας στους τρεις παγκοσμίως είναι “ζωντανός” λογαριασμός. 58 εκατομμύρια κάνουν “follow” πάνω από 8 άλλους. Μόλις 12.7 εκατομμύρια από αυτούς κάνουν follow πάνω από 64 άλλους, ένα νούμερο που για εμένα είναι φυσιολογικό ή και χαμηλό. (πχ για ενημέρωση) Και βέβαια ο ίδιος ο λογαριασμός του κόμματος μπορεί να μην είναι ο πιο σημαντικός στο κύκλωμα. Δείτε πχ στο γράφημα ότι η Δημοκρατική Συμμαχία μπορεί κάλλιστα να επηρεάζει περισσότερο χρησιμοποιώντας το προσωπικό Twitter της Μπακογιάννη ή άλλων που την ακολουθούν και έχουν περισσότερους follower ή/και πιο σημαντικούς.
Και δεν πιάσαμε ακόμα το θέμα του νοήματος. Διαβάστε εδώ τα πως και γιατί οι περισσότερες εταιρείες (που δεν πληρώνουν πρόσβαση στο API του Twitter) βλέπουν υποσύνολο των Tweets σε βαθμό που είναι πιθανά άχρηστες οι πληροφορίες τους ακόμα και αν λένε ότι κάνουν ανάλυση νοήματος. (Στα ελληνικά από όσο ξέρω μόνο μια το κάνει σωστά αυτό.)
H ανοησία όμως όσων Twitάρουν σε σχέση με αυτά τα στατιστικά είναι ότι δεν το σκέφτονται καν. Δείτε πιο πάνω ένα γράφημα (υποτίθεται) αναφορών σε blogs και websites. Πως τους ήρθε αυτό το νούμερο. Για την ίδια μέρα ξέρω πολύ καλά πχ για την “Δράση” που παρακολουθώ από κοντά ότι είχαμε αυτό τον αριθμό αναφορών μόνο στα blog (έχω άλλο γράφημα για τα news sites με άλλες τόσες αναφορές).
Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι παραδοσιακά περίοδος Άρπα Κόλα καταστάσεων. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Μου θυμίζει την χρυσή εποχή του περιοδικού “RAM” στην Ελλάδα όταν όλοι κοιτούσαν “τι πήρε στα 10” ένα προϊόν για να αποφασίσουν αν θα το αγοράσουν ή όχι. Σαν να είναι δυνατόν να μειώσεις μια πολύπλοκη απόφαση σε ένα και μόνο νούμερο.
Aν είναι να κοιτάτε αυτόματα online “εργαλεία” δείτε τουλάχιστον κάποιο που να κάνει λίγο πιο προηγμένη σύγκριση. πχ: