Συνέντευξη στη Μαρκέλλα Καζαμία
Ο Άρης και ο Όμηρος είναι οι δύο τελευταίοι επιζώντες σε έναν πλανήτη που έχει καταστρέψει «όλως τυχαίως» μια γυναίκα (η Βάνα Μπάρμπα), σύμφωνα με το θεατρικό κείμενο των Αντίνοου Αλμπάνη, Γιάννη Σαρακατσάνη και Γιώργου Παπαγεωργίου, με τίτλο “I Will Survive”.
Οι δύο χαρακτήρες του έργου μας είναι γνώριμοι, θα μπορούσαν να κινούνται ανάμεσα μας, να είναι φίλοι μας ή τα παιδιά της διπλανής πόρτας. Ένας επιστήμονας, λίγο αποστειρωμένος και ιδεαλιστής, που πιστεύει ρομαντικά στο μέλλον του ανθρώπινου είδους και στην αγάπη και ένας νεαρός ατίθασος και κυνικός που δεν έχει τίποτα να χάσει και δεν πιστεύει πλέον σε τίποτα. Οι δύο όψεις ενός νομίσματος που κάθε κοινωνία παρουσιάζει, ειδικά σε δύσκολες στιγμές κρίσης και κινδύνου.
Με χιούμορ απαντούν στις ερωτήσεις μας και όπως φαίνεται έχουν δρόμο ακόμα μέχρι την πλήρη συμφιλίωση τους για να σώσουν τον κόσμο και να επανιδρύσουν τον πολιτισμό… Άλλωστε τα ετερώνυμα πάντα έλκονται και πάντα συνυπάρχουν προκειμένου να επιβιώσουν…
Άρης Λαμπέρτ (Γιάννης Σαρακατσάνης)
Άρη πώς νιώθεις ως ένας από τους τελευταίους επιζώντες στον κόσμο;
Αποδέχομαι με τιμή και αίσθημα ευθύνης την σημαντικότατη αυτή αποστολή! Οι ώμοι μου μπορούν να αντέξουν το βάρος της επανίδρυσης του πολιτισμού και θα το πράξω! Η καλλιέργεια, οι σπουδές και η ευφυΐα μου είναι η εγγύηση!
Τι ή ποιος μπόρεσε να καταστρέψει τον κόσμο;
Μπορώ να σκεφτώ τουλάχιστον 4 επιστημονικές θεωρίες που ταιριάζουν με τα ευρήματα, αλλά δεν θα ήθελα να σας κουράσω. Άσε που στο επίπεδο λεπτομέρειας που χρειάζεται για να τα αναλύσω δεν θα τις καταλάβετε.
Νιώθεις τυχερός που βρήκες τον Όμηρο;
Εδώ η τύχη τα θαλάσσωσε. Ο Όμηρος όχι απλώς δεν είναι ικανός να επανιδρύσει τον πολιτισμό, αλλά μάλλον έχει τρομερή ευθύνη και για την καταστροφή του. Είναι ανεύθυνος, αναξιόπιστος και τεμπέλης. Προφανώς θα πρέπει να τον «εκπαιδεύσω» για να γίνει ένας χρήσιμος βοηθός και να μην τα κάνει χειρότερα.
Πώς είναι η σχέση σας;
Η συναναστροφή με τον Όμηρο είναι σα ντοκιμαντέρ του National Geographic. Έχω αναγκαστεί να συνυπάρχω με έναν πρωτόγονο άνθρωπο και τον παρατηρώ με επιστημονικό ενδιαφέρον. Είναι ένα απλό πλάσμα που ενδιαφέρεται μόνο για φαΐ, γυναίκες και διασκέδαση και αυτό φαίνεται να του αρκεί. Μακάριοι οι πτωχοί των πνεύματι…
Αν μπορούσες να ξαναφτιάξεις τον κόσμο από την αρχή τι θα έκανες;
Τα βασικά: Αυστηρή 20ετής εκπαίδευση για όλους τους ανθρώπους. Επανασχεδιασμό της εβδομάδας ώστε να έχει 10 μέρες, εκ των οποίων 8 εργάσιμες. Κατάργηση των καλοκαιρινών διακοπών και απαγόρευση όλων των ομαδικών αθλημάτων με μπάλα!
Μια ευχή για το μέλλον.
Εύχομαι να βρούμε κι άλλους επιζώντες! Ελπίζω πως οι υπόλοιποι θα είναι τουλάχιστον πανεπιστημιακού επιπέδου ώστε η αστοχία που λέγεται «Όμηρος» να μην παίξει ρόλο στην επανίδρυση του πολιτισμού.
Όμηρος (Αντίνοος Αλμπάνης)
Όμηρε πώς νιώθεις ως ένας από τους τελευταίους επιζώντες στον κόσμο;
Χαλαρά! Κάνω ό,τι μου απαγόρευε το σύστημα. Πάω όπου γουστάρω, φοράω ό,τι θελω, τρώω όπου να ‘ναι.
Τι ή ποιος μπόρεσε να καταστρέψει τον κόσμο;
Οι τραπεζίτες ντε. Αυτά τα λαμόγια που μας κάνανε να ζούμε σα ρομπότ και να τρώνε από το μόχθο μας. Ψυλλιάζομαι βέβαια και τον Τζάστιν Μπίμπερ αλλά κλίνω προς τους τραπεζίτες.
Νιώθεις τυχερός που βρήκες τον Άρη;
Ο Άρης είναι σαν αυτόν το μακρινό θείο που πάντα μισούσες. Αυτός ο ατσαλάκωτος φλώρος που σου έφερνε τα Χριστούγεννα για δώρο ένα “εκπαιδευτικό” επιτραπέζιο. Αυτό το σπαστικό πρόσωπο που έλεγε στους γονείς ότι πρέπει να σε συμμαζέψουν. Νιώθω γκαντέμης που τον βρήκα. God damn.
Πώς είναι η σχέση σας;
Κουλ μωρε. Νταξ. Θα τον στρώσω. Μου τη δίνει λίγο γιατί έχει καταλάβει ότι μένω τις νύχτες ξύπνιος για να του κλέψω τα τρόφιμα και βάζει ξυπνητήρι κάθε 10 λεπτά για να με τσεκάρει. Βρήκα όμως κάτι βαλεριάνες και του τις δίνω κρυφά.
Αν μπορούσες να ξαναφτιάξεις τον κόσμο από την αρχή τι θα έκανες;
Θυμάσαι τα Μάταλα; Το Γούντστοκ; Αυτό! Όλα ελεύθερα. Make love people not war!
Μια ευχή για το μέλλον.
Εύχομαι να αποφασίσει να ξεκουμπιστεί από δίπλα μου ο Άρης και να μείνω μόνος μου να κάνω ό,τι μου κατεβαίνει στο μυαλό!!!!!
Δείτε το Δελτίο τύπου της παράστασης εδώ