Παλιά το “Κλικ” ήταν περιοδικό. Φερετζές ενός συγκεκριμένου είδους νεόπλουτου καραγκιόζη. Έμφαση στην φωτογραφία, το lifestyle και την ατάκα. Κάτι σαν το internet αλλά πριν το internet. Είχε και πολύ συγκεκριμένες ιδέες περί σχέσεων. Κάθε σελίδα κι άλλη δηλαδή για να ακριβολογώ. Τριολέ, παρτούζες, ότι να’ναι. Με ένα κλικ τις αλλάζεις. Τις “γκόμενες”.
Σήμερα το κλικ είναι τρόπος ζωής. Και στα social media υποφέρουμε γιατί άλλα σημαίνει το κάθε κλικ για τον άντρα και άλλα για την γυναίκα. Εμείς τα ρίχνουμε στα ελαφριά. “Ναι ρε Κική, έκανα δυο ντουζίνες like σε ότι είχε η timeline μου, μπορεί να πήρα σβάρνα και κάνα δυο ξέκωλα!” Αυτές τα αναλύουν. “Δεν καταλαβαίνω πως δεν έκανε like στην φωτογραφία μου και στο καπάκι έριξε πέντε like στη σελίδα του Ολυμπιακού!” Παρόμοια ο ίδιος άντρας που “δεν έβρισκε λόγια” να σου πει ότι είσαι όμορφη σήμερα, κάθεται δυο ώρες να εξηγήσει σε αγνώστους την μεγαλειώδη προσπέραση του Χάμιλτον με κοσμητικά επίθετα και λυρισμό αντάξιο του Σεφέρη.
Μην τον παρεξηγείτε. Οι άντρες είμαστε σπηλαιάνθρωποι. Δεν μιλάμε γιατί νομίζουμε ότι έχουμε βγει για κυνήγι μαμούθ και θα τα τρομάξουμε με τις φωνές μας. Εσείς έξω από τη σπηλιά μαζεύατε βατόμουρα και με διαρκές κους κους χτίζατε κοινωνικές σχέσεις. Το ίδιο κάνετε και στα social media. Εγώ όταν βλέπω 25 like, ποτέ μα ποτέ δεν πατάω να δω ποιοι τα έκαναν. Εσείς ξέρετε απέξω και τα προφίλ τους και τους κοινούς φίλους και όλα. Τα έχετε χαρτογραφήσει και τα θυμάστε όταν μετά από μήνες συναντήσουμε “εκείνη την κοπέλα που είχε κάνει Like στην φωτογραφία από την παραλία που ήσουν ημίγυμνος και μετά έκανε σχόλιο στην άλλη που ήσουν πάλι με κολλητό μπλουζάκι.”
Δουλεύει και αντίστροφα όμως. Ένα like από εμένα μπορεί να μετράει για είκοσι. Γράφεις “ουφ! Εξαντλήθηκα σήμερα, δεν τα προλαβαίνω όλα” και άλλες δυο παραγράφους για την ζωή σου και τις πιέσεις, την καριέρα και τα άγχη σου. ΟΚ, δεν το διάβασα όλο, αλλά έκανα like. Βαρύ like. Μαζί σου κορίτσι μου, σου συμπαραστάθηκα. Μην περιμένεις τώρα να το θυμάμαι όλο ή να θέλω να συζητήσουμε ακριβώς πως το αφεντικό σου δεν αντιλαμβάνεται τις δυνατότητές σου αν και ήσουν γεμάτη ιδέες στο meeting που προετοίμαζες δυο μήνες τώρα. Έκανα κλικ. Τέλος. Εκτίμησέ το. Αν θες κάτι από εμένα, βάλε το σε μια απλή πρόταση τύπου “φέρε γάλα”.
Παρομοίως άδικο είναι να κρίνεις τον άνθρωπό σου από τα κλικ των άλλων. “Η καριόλα σου κάνει συνέχεια like στις αναρτήσεις σου. Προφανώς σε γουστάρει.” Μέχρι να βγει σύστημα να μπορείς να αφαιρείς like άλλων όμως γουστάρει, δεν γουστάρει, εγώ δεν φταίω σε κάτι. Και κρίνεις από δικές σου συμπεριφορές. Εγώ αν γουστάρω μια δεν κάνω like στις φωτογραφίες της, την χτυπάω με το ρόπαλο και την σέρνω στην σπηλιά μου βέβαια!
Θέλω να σε προσέχω, να σε υπερασπίζομαι και να σε φροντίζω. Απλά δεν προλαβαίνω να καταλάβω πως θα το κάνω αυτό με κλικ.