Καθοδηγούνται τα ΜΜΕ; Βεβαίως και καθοδηγούνται! Άλλα έχουν κανονικό “πολιτικό γραφείο” που υπαγορεύει άμεσα, άλλα λειτουργούν πιο άμεσα. Σίγουρα οι δημοσιογράφοι μαθαίνουν πως και τι να γράφουν και κυρίως τι να αποφεύγουν. Κοιτώντας στο Aino τα θέματα της ημέρας μπορούμε να επικεντρωθούμε σε αυτά που έχουν να κάνουν με τους υποψήφιους μόνο για να δούμε πως ακριβώς λειτουργεί αυτή η λογοκρισία. Σε προηγούμενα άρθρα έτυχε να ασχοληθούμε πολύ με το “βαρύ χέρι” του ΔΟΛ, κυρίως μέσα από τους άκομψους χειρισμούς στο “Βήμα” οπότε εδώ διαλέγω μια μέρα όπου το Βήμα δεν ασχολήθηκε καθόλου με τις δημοτικές εκλογές τις Θεσσαλονίκης.
Πρώτο πρώτο λοιπόν (13.10.2010) αυτό: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ-Δ.Τ. Εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της “Πρωτοβουλίας” … Γιάννης Μπουτάρης: “Έχουμε το ρεύμα της νίκης”. 4 πηγές και 4 άρθρα. http://www.ethnos.gr http://ana-mpa.gr http://www.agelioforos.gr http://www.makthes.gr Το ασυνήθιστο (για τις δημοτικές εκλογές της Θεσσαλονίκης) είναι βέβαια ότι ασχολήθηκε το “Έθνος” αλλά λογικό είναι.
Αμέσως μετά το θέμα “Πολιτικός ανεμόμυλος ο Μπουτάρης λέει ο Παπαγεωργόπουλος” αναφέρθηκε σε http://www.agelioforos.gr http://www.makthes.gr και άρεσε βέβαια και στο http://www2.rizospastis.gr. Με ποιο κριτήριο το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αποφάσισε να το αφήσει άραγε; Μπορεί να είναι επειδή δεν ήταν ουσιαστικά είδηση, τα έχει ξαναπεί πολλές φορές έτσι στο παρελθόν.
Επόμενο το “εισαγγελέας για τα σκουπίδια” με το http://www.makthes.gr σταθερό και προσθήκη εδώ το ειρωνικό άρθρο της Ελευθεροτυπίας . Μην ξεχνάμε ότι και οι δημοσιογράφοι είναι άνθρωποι που επιλέγουν με βάση τι βρίσκουν ενδιαφέρον, εύκολο ή τι θεωρούν μπορούν να μετασχηματίσουν σε άρθρο εύκολα. Βέβαια το είδος ανθρώπου/δημοσιογράφου που επιλέγει ο κάθε οργανισμός είναι επίσης συγκεκριμένο.
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων όμως είχε τρία άρθρα σχετικά με την αντιπαράθεση δελτίων τύπου για την συνάντηση υποψηφίων και γιατί δεν πήγε ο Μπουτάρης. Όπως και ένα για την πρόταση Γκιουλέκα για την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των καταστηματαρχών που πλήττονται από τις εργασίες κατασκευής του μετρό. (Μαζί με makthes.gr) Και άλλα δυο για τις δραστηριότητες του Γκιουλέκα που δεν κάλυψε κανένας άλλος. Ο Μηταφίδης αναφέρεται μόνο στο avgi.gr και ο Μάτης ουσιαστικά μόνο στο αφιέρωμα του www.tvxs.gr .
Πριν πετάξετε όμως την αγαπημένη σας εφημερίδα, σκεφτείτε ότι η συγκεκριμένη μέρα ήταν χαμηλών επιπτώσεων.
Δηλαδή ότι κι αν έγινε, έγινε περιφερειακά στην πολιτική σας όραση. Επίσης μην ξεχνάτε ότι οι υποψήφιοι που φωνάζουν ότι δεν αναφέρονται πουθενά συνήθως είναι και αυτοί που στέλνουν κακογραμμένα δελτία τύπου, ξύλινο λόγο, δεν έχουν διαθέσιμες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης στο διαδίκτυο και γενικά δεν βοηθάνε τους δημοσιογράφους στην δουλειά τους.
Στην Γκάνα ένα κόμμα έδωσε στην δημοσιότητα πρόταση για τον τρόπο που πρέπει να καλύψουν τα κρατικά ΜΜΕ τις εκλογές. Και ίσως μια τέτοια λύση είναι τελικά η πιο δημοκρατική. Το ίδιο το κράτος να παρέχει μια πλατφόρμα στο διαδίκτυο για όλους τους υποψηφίους ώστε σε τουλάχιστον μια πλατφόρμα να έχουν ίση μεταχείριση. Κάτι σαν τα αστεία πεντάλεπτα που δικαιούνται στην τηλεόραση αλλά με πιο πολύ ουσία γιατί θα είναι στο internet και γραπτώς. Αντί λοιπόν να γκρινιάζουν όλοι για τις παρατυπίες, ή να προτείνουν τρόπους εκτέλεσης της προεκλογικής εκστρατείας ή να αναπτύσσουν θεωρίες συνωμοσίας για τα προεκλογικά έξοδα, μπορούν να επικεντρωθούν σε απλά, φτηνά και χρήσιμα εργαλεία όπως το διαδίκτυο.