Απολαύστε πως προσπαθεί ο συγγραφέας να κάνει λογικοφανές και ιστορικά τεκμηριωμένο το γεγονός ότι θεωρεί χρήσιμη την αρωματοθεραπεία. Μπλέκει ιστορίες και λογικοφανή πράγματα. Βέβαια η αρωματοθεραπεία δεν έχει καμία απολύτως επιστημονική βάση και δεν έχει αποδείξει ποτέ αποτελεσματικότητα.
Tα παλιά χρόνια, στην Ανατολή, οι άνθρωποι επι- σκεπτόντουσαν τον “γιατρό” τους όχι όταν ήταν άρρωστοι, αλλά όταν ήταν καλά. Αν αρρώσταιναν ακριβώς μετά την επίσκεψη και ο γιατρός δεν είχε προβλέψει την αρρώστια, απλά δεν πλήρωναν το λογαριασμό! Τότε οι γιατροί ήταν κυρίως βελονιστές. Διατηρούσαν τον οργανισμό υγιή, δουλεύοντας συστηματικά σε όλα τα σημεία πίεσής στο σώμα, εξασφαλίζοντας έτσι την καλή κυκλοφορία του αίματος και του λεμφικού υγρού.
Αυτή η θεωρία ισχύει και σήμερα. Αν το αίμα μας κυκλοφορούσε ελεύθερα και η λέμφος κυκλοφορούσε με σωστή ταχύτητα μέσα στο σώμα, οι ασθένειες θα μειώνονταν σημαντικά.
Αλλά πόσοι από μας έχουμε τέλειο κυκλοφοριακό σύστημα; Αλλά και γιατί όχι;
Επειδή, όλοι, με κάποιο τρόπο, δημιουργούμε κάποιας μορφής ένταση στα σώματά μας, είτε σωματική είτε συναισθηματική. Είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας: με την έλλειψη εξάσκησης οδηγούμε τους μυς μας σε ατονία, καθόμαστε στραβά με τη σπονδυλική μας στήλη λυγισμένη, περπατάμε στραβά και όταν στεκόμαστε αφήνουμε το βάρος μας να πέσει πρώτα στο ένα πόδι και μετά στο άλλο.
Σαν συνέπεια, οι μύες μας υπερλειτουργούν για να μας κρατήσουν στις διάφορες αφύσικες στάσεις μας. Ιστοί και όργανα σπρώχνονται σε λάθος θέση, ασκείται πίεση σε σημεία που δεν θα έπρεπε, και το αποτέλεσμα είναι ότι το αίμα και η λέμφος ρέουν με μεγάλη δυσκολία και οι τοξίνες και τα απόβλητα που μεταφέρονται από τις φλέβες και τα λεμφικά συστήματα δεν μπορούν να απορριφθούν αρκετά γρήγορα με τα φυσικά μέσα και έτσι ξεφεύγουν μέσα στους ιστούς, προκαλώντας ενοχλήσεις στα σωματικά συστήματα και στα όργανα.
Οι συναισθηματικές εντάσεις, από τις οποίες υποφέρουμε, έχουν πολύ πιο σοβαρές συνέπειες. Οι ενοχλήσεις στην καρδιά και τα συμπτώματα της πίεσης, που μερικές φορές οφείλονται και σε λάθος διατροφή, έρχονται στην επιφάνεια συχνά από την ένταση που προκαλείται από διάφορες καταστάσεις, όπως το κυκλοφοριακό (που μας επηρεάζει πιο πολύ απ’ ό,τι συνειδητοποιούμε, όταν μάλιστα πρόκειται για ένα καθημερινό ταξίδι μέσα στο κέντρο μιας μεγαλούπολης), την ένταση που μας προκαλεί η δουλειά ή οι καθημερινές στεναχώριες, που μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν με ηρεμία.
Ο άλλος παράγων που επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος είναι η ηλικία. Στη νεότητα και στην περίοδο της ‘ ανάπτυξης τα κύτταρα του σώματος πεθαίνουν και ανανεώνονται διαρκώς σε κάθε μέρος τους σώματος. Κάθε ένα κύτταρο, από κόκκαλο, μυ, νεύρο ή σταγόνα αίματος, αναπλάθεται συνεχώς. Ετσι όλα τα όργανα, μαζί και το δέρμα, υφίστανται αυτή την ατέρμονη διαδικασία της ανανέωσης.
Οσο περνάνε τα χρόνια, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος αργούν περισσότερο να απορριφθούν και μετά να απορροφηθούν (ή να πέσουν – στην περίπτωση του δέρματος) και τα νέα κύτταρα θέλουν περισσότερο χρόνο για να σχηματισθούν και να αναπτυχθούν. Αυτή η επιβράδυνση στην ανανέωση του κυτταρικού ιστού εμφανίζεται σαν μια επιβράδυνση όλων των σωματικών λειτουργιών, απώλεια ενέργειας, πιθανή δυσκοιλιότητα, χαλάρωση του μυϊκού τόνου, χαλαρό και συχνά μαλθακό δέρμα.
Τώρα είναι γενικά αποδεκτό ότι η κατάσταση του νου μας μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση του σώματος μας και πολλές αρρώστιες σήμερα έχουν ψυχοσωματικά αίτια. Ο νους είναι το πιο σημαντικό μέρος του εαυτού μας, όμως είναι το μόνο πράγμα που δεν μπορούμε να αγγίξουμε ή ακόμα και να ακτινογραφήσουμε. Είναι υπεύθυνος για τα συναισθήματά μας, για την αγάπη, το μίσος, τη γενναιοδωρία, τον εγωισμό, την οργή, το φόβο, τη ντροπή, την αγωνία και τόσα άλλα που τον συνθέτουν.
Οι ορμόνες των φυτών, ή αιθέρια έλαια, έχουν ανάλογη επίδραση πάνω μας. Μόνο που πρέπει να τα επιλέξουμε έτσι που να ταιριάζουν στη συναισθηματική διαταραχή και μετά, εφαρμόζοντας διάφορες τεχνικές, ν’ απορροφηθούν από το αίμα και να επηρεάσουν τον ψυχισμό μας.
Αν μπορούμε να χαλαρώσουμε με γιόγκα, διαλογισμό ή ύπνωση, τότε μπορούμε να μάθουμε το μυαλό μας να σκέφτεται πιο θετικά για μια καλύτερη ζωή, επηρεάζοντας θετικά τη σταδιοδρομία και την υγεία μας.
Σχεδόν όλα είναι δυνατά όταν πιστεύουμε στον εαυτό μας. Είναι γνωστό πως η απόφαση να πετύχουμε, σχεδόν πάντα οδηγεί στην επιτυχία. Ακριβώς έτσι η απόφαση να μην υποκύψουμε σ’ ένα συνάχι, αρκεί για να το ξεπεράσουμε με τα λιγότερα δυνατόν συμπτώματα. Είναι άδικος κόπος να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε κάποιον που’ δεν πιστεύει στη μέθοδο που χρησιμοποιούμε, γιατί το μυαλό του υψώνει αυτόματα ένα τείχος άρνησης.
Οι άνθρωποι που είναι έχουν ήδη πειστεί για τις ιδιότητες των φυσικών προϊόντων είναι πιο έτοιμοι να πιστέψουν πως το μαύρο ψωμί είναι καλύτερο για την υγεία από το άσπρο, από αυτούς που πιστεύουν ότι οι οπαδοί της φυσικής διατροφής είναι παρανοϊκοί. Το ψωμί είναι ψωμί, λένε αυτοί, και, τέλος πάντων, το άσπρο έχει καλύτερη γεύση!
Αν προσπαθούμε κάθε μέρα να βρούμε μια στιγμή ηρεμίας για να χαλαρώσουμε, εκπαιδεύοντας το νου μας να σκέφτεται θετικά, ακολουθώντας δρόμους που οδηγούν στην επιτυχία και την υγεία. Μπορούμε να μειώσουμε αισθητά τις αρνητικές σκέψεις που δεν οδηγούν παρά μόνο σε φυσική και πνευματική ασθένεια.
Τέλος, ο άλλος παράγοντας που επηρεάζει τη σωματική και πνευματική υγεία είναι η διατροφή μας. Τα τεχνητά παρασκευάσματα που περιέχουν χημικά συντηρητικά δεν συντελούν καθόλου στην καλή υγεία του σώματος ή του δέρματος, που με τη σειρά του μας δίνει την εικόνα για την κατάσταση του νου. Ενα δέρμα γεμάτο σπυριά δεν πρόκειται ποτέ να βελτιωθεί ουσιαστικά ή φαινομενικά, όσα παρασκευάσματα, φυσικά ή άλλα κι αν χρησιμοποιήσουμε, αν εξακολουθήσουμε να τρώμε ακατάλληλες τροφές. Οι αφύσικες (δηλ. οι επεξεργασμένες και τεχνητά κατεργασμένες) τροφές οδηγούν τόσο σίγουρα σε μια κακή υγεία, όσο το φυσικό και το πνευματικό στρες. Με αυτό το είδος διατροφής προκαλούμε ένταση στο πεπτικό σύστημα. Οι πολύ πλούσιες τροφές δημιουργούν προβλήματα στη χολή ή στο στομάχι.
Η κατάχρηση άσπρης ζάχαρης και ζωικού λίπους οδηγεί σε καρδιοπάθειες. Εξάλλου, αν τρώμε πολλές αμυλώδεις τροφές, επεξεργασμένες, χωρίς τις ανάλογες σκληρές ίνες, δημιουργούμε υπερφόρτιση στα απεκκριτικά όργανα και το γεγονός αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στον οργανισμό μας.
Τι θλιβερή ιστορία!
Ομως, όλοι αυτοί οι καταστρεπτικοί παράγοντες μπορούν να μειωθούν σημαντικά, αρκεί να διατηρήσουμε την υγιή κυκλοφορία του αίματος. Ακολουθώντας τη φυσική διατροφή θα δούμε ότι τρώμε τις σωστές τροφές σε σωστές ποσότητες! Η πλούσια σε φυτικές ίνες δίαιτα που ακολουθείται τελευταία, είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα τροφοδότησης του οργανισμού με το απαραίτητο υλικό, που μας βοηθά να διατηρήσουμε την καλή του λειτουργία και συγχρόνως να χάνουμε βάρος τρώγοντας όσο θέλουμε!
Οταν έχουμε πνευματική ηρεμία, τα συναισθήματά μας είναι μόνο θετικά (αγάπη, ικανοποίηση, ανιδιοτέλεια, γενναιοδωρία κ.λπ.), και το σώμα μας ανταποκρίνεται θετικά και είναι υγιές. Αντίθετα όταν επικρατούν η οργή, ο φόβος, η ζήλεια, ο εγωκεντρισμός και η κατάθλιψη αυτά επιδρούν αρνητικά στην κατάσταση του σώματος. Αυτόματα εκκρίνονται ορμόνες για να αντιμετωπίσουν αυτά τα συναισθήματα και προσπαθούν να επαναφέρουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μια ισορροπία.
Οχι μόνο πρέπει να γυμναζόμαστε αρκετά, αλλά και να ξαναμάθουμε να καθόμαστε σωστά, να στεκόμαστε σωστά, να κάνουμε τις σωστές κινήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά τα πράγματα χρειάζονται μια συνειδητή προσπάθεια και θέληση, και πρέπει να το θέλουμε πραγματικά και να επιμένουμε μέχρι να γίνουν αυτόματες συνήθειες.
Υπάρχει, όμως, άλλος ένας τρόπος να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και αυτός είναι η χρήση των αιθέριων ελαίων.
Στην εποχή μας έχουμε την τάση να περιμένουμε να φανούν τα πρώτα συμπτώματα ασθένειας πριν αρχίσουμε μια θεραπεία, ενώ η πρόληψη είναι, και θα είναι πάντα, καλύτερη από την θεραπεία. Η αρωματοθεραπεία είναι άριστη μέθοδος για τη διατήρηση της υγείας και θα έπρεπε να χρησιμοποιείται σαν προληπτική πρακτική με τον ίδιο τρόπο που, από αιώνες, οι Κινέζοι χρησιμοποιούν το βελονισμό.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εισάγουμε τα αιθέρια έλαια στην κυκλοφορία του αίματος. Εκτός από εσωτερική λήψη, τα χρησιμοποιούμε σε εισπνοές, επιθέματα, στο μπάνιο και σε διάφορους τύπους μασάζ, από το απλό τρίψιμο μέχρι τις πιο προχωρημένες τεχνικές, όπως νευρο- μυΐκές τεχνικές, απόφραξη των λεμφικών αγγείων και σιά- τσου (όπου πιέζονται διάφορα σημεία βελονισμού πάνω στις γραμμές των μεσημβρινών).