Κοντεύει να λειτουργήσει η τεράστια μονάδα αναζήτησης εξωγήινης ζωής που πλήρωσε ο συνιδρυτής της Microsoft, Paul Allen. Θα ψάξει, όπως και πριν, για εκπομπές ραδιοφωνικών σημάτων αν και πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι θα έπρεπε να ψάχνουμε για άλλους δείκτες προηγμένου πολιτισμού όπως την μόλυνση της ατμόσφαιρας. Ή δαχτύλιους γύρω από τον πλανήτη με μονάδες μετατροπής ηλιακής ενέργειας. Ναι, είναι από βιβλίο επιστημονικής φαντασίας η ιδέα, αλλά καθώς και η Ελλάδα γεμίζει φωτοβολταικά με βάζει σε σκέψεις…
Έχω γράψει αρκετά και δημοφιλή άρθρα για την ηλιακή ενέργεια, με πλησιάζουν αρκετές συμπαθέστατες νεοσύστατες εταιρείες του χώρου να “γράψω κάτι για αυτούς”. Δεν το κάνω, όχι μόνο γιατί δεν έχει διαφήμιση αυτό το blog αλλά και επειδή σαν επιχειρηματίας δεν πείθομαι. Αυτή τη στιγμή κοστίζει 150 με 450 ευρώ για μια μεγκαβατώρα με ηλιακή ενέργεια και μόλις 40 με 50 για αιολική. Τα “βρώμικα” λιγνιτεργοστάσια σαν της Πτολεμαϊδας ή όσα τρέχουν με πετρέλαιο κοστίζουν ακόμα λιγότερο. Το γεγονός ότι πέφτει το κόστος της ηλιακής ενέργειας δεν με γεμίζει ελπίδα επιχειρηματικά όσο και αν με ενθουσιάζει σαν κάτοικο του πλανήτη. Η αυξανόμενη ζήτηση έχει πιο πολύ να κάνει με κρατικές επιχορηγήσεις, παρά με ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον. Αν ήταν να λειτουργήσω στην Ελληνική αγορά, με το επίπεδο και την σταθερότητα των κυβερνήσεων που έχουμε, απλά δεν θα έμπλεκα σε αυτόν τον χώρο. Αφού δεν μπορεί μια κυβέρνηση να λειτουργήσει με μακροπρόθεσμους στόχους τα τελευταία 30 χρόνια, στο θέμα της ενέργειας έχουμε αδιέξοδο. (Ενώ πχ στην Γερμανία έχουν εγκατασταθεί σχεδόν τα μισά τέτοια συστήματα παγκοσμίως χάρη σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κρατικής χρηματοδότησης.)
Ύστερα με προβληματίζει η συγκέντρωση παραγωγής. Γιατί να βάλω στην οροφή του σπιτιού μου φωτοβολταϊκά; Άλλος μου λέει ότι θα βγάλουν τα λεφτά τους σε δέκα χρόνια, άλλος σε είκοσι. Εγώ λέω ότι σε πολύ λιγότερα χρόνια, τεράστιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλιακής ενέργειας θα μου πουλάνε την ενέργεια πολύ πιο φτηνά. Εκτός κι αν έχετε σπίτι εκτός σχεδίου ή είστε σίγουροι ότι θα μείνετε εκεί για πάντα, δεν μου φαίνονται καλες οι πιθανότητες να κερδίσετε αυτό το στοίχημα. Και βέβαια δεν είναι και ότι πιο όμορφο ακόμα οι ηλιακοί συλλέκτες. Ο χώρος που απαιτείται για να γίνει μια εγκατάσταση αντίστοιχη μιας μικρής με πετρέλαιο είναι τεράστιος και στον πλανήτη μας δεν υπάρχει πάντα χώρος. Ή κοστίζει. Η συντήρηση ηλιακών εγκαταστάσεων (χαλασμένα πάνελ, βρώμικα) όπως και η συννεφιά και η νύχτα τα κάνουν πολύ λιγότερο παραγωγικά συνολικά για τον χώρο που καταλαμβάνουν.
Κοιτώντας τις διαθέσιμες τεχνολογίες, σαν άνθρωπος που κάνει πάντα αναλύσεις επιπτώσεων, επίσης δεν είμαι ικανοποιημένος με το στάδιο εξέλιξης της ηλιακής ενέργειας. Τα “κλασσικά” φωτοβολταικά σίγουρα δεν είναι ο πιο παραγωγικός τρόπος μετατροπής της ηλιακής ενέργειας και υποφέρουν από τεράστια προβλήματα σε σχέση με τις πρώτες ύλες. Γρήγορα η μάχη των εταιρειών που τα παράγουν γίνεται θέμα μεγέθους και μάλλον οι Κινέζοι έχουν και τα κεφάλαια για να κερδίσουν τέτοιον πόλεμο αυτόν τον καιρό. Μια άλλη τεχνολογία που εξελίσσεται γρήγορα είναι με κάδμιο αντί για σιλικόνη, πιο κατάλληλη για μεγάλες περιοχές με έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Γενικά στον χώρο του thin film cell εξελίσσονται γοργά τα πράγματα και δεν είναι απίθανο να προκύψει κάποια ακόμα πιο φτηνή τεχνολογία στα επόμενα χρόνια. Συγχρόνως η θερμική μετατροπή (πολλά κάτοπτρα συντονισμένα σε ένα σημείο ώστε να μετατρέπουν την ενέργεια βράζοντας νερό και στη συνέχεια μετατρέποντας τον ατμό σε ηλεκτρισμό) δείχνει τα δόντια της. Αλλά απαιτεί πολύ μεγαλύτερες εγκαταστάσεις και εμπλοκή του Κράτους. Όταν ακόμα και τα μεγάλα ονόματα σε έναν χώρο πηδάνε από την μια τεχνολογία στην άλλη, καταλαβαίνεις ότι είναι σε πολύ ανώριμο στάδιο η αγορά.
Όσο το σκέφτομαι, τα κάτοπτρα στο διάστημα είναι εξαιρετική ιδέα τελικά…ας διαβάσω λίγο επιστημονική φαντασία μέχρι να γίνει κάτι πιο συγκεκριμένο…
Comments are closed.