Πριν από μερικά χρόνια η Γαλλίδα Marcelle Auclair περίγραψε στο βιβλίο της «Η θανατηφόρα σιωπή» τις θλιβερές συνέπειες της ανεπαρκούς διαφώτισης σχετικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό. Η Marcelle Auclair δημοσίευσε σε ένα γαλλικό γυναικείο περιοδικό την ερώτηση, σε ποιο βαθμό υποφέρουν οι γυναίκες από ανεπιθύμητα παιδιά και εκτρώσεις. Νόμιζε πως δε θα πάρει καμιά ή μόνο λίγες απαντήσεις. Ελαβε όμως ένα σωρό γράμματα, που δημοσιεύτηκαν στο παραπάνω βιβλίο. Ο αναγνώστης εντυπωσιάζεται βαθιά απ’ τις άσχημες εμπειρίες, που αποκτούν οι γυναίκες με τη «μητρότητα», μέσα και έξω απ’ το γάμο. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου έγκυες γυναίκες εγκαταλείπονται απ’ τους άντρες: ο γιατρός δεσμεύεται σ’ εμάς απ’ τη λεγόμενη ιατρική και ψυχιατρική ένδειξη και μπορεί να κάνει σε μια έγκυο γυναίκα τότε μόνο επέμβαση. όταν υπάρχει γνωμάτευση για τον κίνδυνο της ζωής της εγκύου (την οποία κάνει συνήθως ο ψυχίατρος). Επειδή αυτές οι γνωματεύσεις είναι ακριβές και απο πάνω απαιτούν και καλές γνωριμίες, η έλλειψη μιας κοινωνικής ένδειζης (σύμφωνα με την οποία η επέμβαση θα ήταν επιτρεπτή από κοινωνικούς λόγους, όπως γίνεται εν μέρει στη Σουηδία) έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τους φτωχούς ανθρώπους. Οι εύπορες γυναίκες έχουν πιο εύκολα τη δυνατότητα με τη βοήθεια των οικογενειακών τους γιατρών να απαλλάσσονται από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Διαφορετικά συμβαίνει με τις πολλές φτωχές γυναίκες, επίσης και τις παντρεμένες, που έχουν ήδη μερικά παιδιά και με μια νέα εγκυμοσύνη εξαντλούνται σωματικά και οικονομικά. Συχνά είναι οι σύζυγοι τόσο απρόσεχτοι, ώστε επιβαρύνουν τη γυναίκα με μια νέα ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, σαν αυτή «να μη τους αφορά αυτούς καθόλου». Απελπισμένες γυναίκες αναζητούν τους γιατρούς, αποπέμπτονται απ’ αυτούς και καταφεύγουν μετά σε κομπο- γιαννίτες, οι οποίοι με ανάλογες αμοιβές και χωρίς ιατρικές γνώσεις αποτολμούν αυτή την επέμβαση, που ανάλογα με τις περιπτώσεις μπορεί να κοστίσει τη ζωή της γυναίκας. πολλές γυναίκες έχουν καταστρέψει την υγεία τους και έχουν φορτωθεί βλάβες για όλη τους τη ζωή.
Η μητρότητα δεν πρέπει να ξαφνιάζει τη γυναίκα σα δυστύχημα, αλλά πρέπει να είναι προγραμματισμένη, εκούσια και επιθυμητή. Γι’ αυτό σήμερα είναι απαραίτητος περισσότερο από κάθε άλλη φορά ο οικογενειακός προγραμματισμός, ο οποίος διδάσκει στις γυναίκες τις εξαιρετικές δυνατότητες της πρόληψης της σύλληψης και τις διαφωτίζει να φέρνουν στον κόσμο.
JOSEF RATTNER – ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ – Η σύγχρονη γυναίκα ανάμεσα στο μύθο και στην πραγματικότητα -Η μετάφραση έγινε από το γερμανικό πρωτότυπο: «Psychologie der Frau» Εκδόσεις Η. Μανιατέας – ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Γιώργου Βαμβαλή