Η Κοκό Σανέλ, η μεγάλη κυρία της γαλλικής μόδας, ήταν κατάσκοπος των ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, σύμφωνα με βιβλίο που κυκλοφορεί σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο βιβλίο του με τίτλο «Στο κρεβάτι με τον εχθρό, ο μυστικός πόλεμος της Κοκό Σανέλ», γράφει ότι το 1940, σε ηλικία 57 ετών, η Κοκό Σανέλ στρατολογήθηκε από την Abwehr, τις μυστικές υπηρεσίες του γερμανικού στρατιωτικού επιτελείου, για να γίνει ο πράκτορας F-7124, κωδική ονομασία του Γουέστμινστερ, του ονόματος του πρώην εραστή και φίλου της του δούκα του Γουέστμινστερ.
Για λογαριασμό της Abwehr, πραγματοποιεί αποστολή στην Ισπανία, τον Αύγουστο 1941 μαζί με έναν άλλο πράκτορα των ναζί, των βαρώνο Λουί ντε Βοφρελάν, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη στρατολόγηση νέων πρακτόρων.
Ελπίζει, σύμφωνα με το βιβλίο, να επιτύχει σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση του ανιψιού της Αντρέ, ο οποίος είναι κρατούμενος σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Τότε είναι που ερωτεύεται έναν γερμανό αξιωματικό και πράκτορα των ναζί, τον βαρώνο Χανς Γκύντερ φον Ντίνκλατζ ή “Spatz” με τον οποίο θα διατηρήσει μακροχρόνια σχέση.
Αυτός θα την φέρει σε επαφή με τον βαρώνο Λουί ντε Βοφρελάν, πρώην πράκτορα της Γκεστάπο στο Μαρόσο.
Και αυτός θα τής επιτρέψει να ζει επί σειρά ετών στον 7ο όροφο του παρισινού ξενοδοχείου Ritz , στο οποίο συχνάζουν ο
Χέρμαν Γκέρινγκ και ο Γιόζεφ Γκέμπελς.
Τελικά, η Κοκό Σανέλ θα ζήσει τα τελευταία 37 χρόνια της ζωής της στο Ritz, όπου και θα πεθάνει, το 1971.
Λίγους μήνες νωρίτερα, ο “Spatz” είχε συναντήσει, σύμφωνα με το βιβλίο, τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Γιόζεφ Γκέμπελς στο Βερολίνο, σε ένα ταξίδι όπου τον συνόδευε ο Βοφρελάν.
Η Σανέλ θα επισκεφθεί το 1944 τη Μαδρίτη, όπου θα λάβει σημαντικά χρηματικά ποσά από έναν αξιωματικό της Γκεστάπο.
Ο Φρανς Βον αφηγείται επίσης πώς η Κοκό Σανέλ επεδίωξε μέσω των επαφών της με τους ναζί να εξασφαλίσει τον έλεγχο του αρώματος Chanel, από το οποίο της ανήκε ένα μικρό τμήμα, καθώς το μεγαλύτερο μερίδιο βρισκόταν υπό τον έλεγχο των
αδελφών Βερτχάιμερ.
Και πώς κατά την απελευθέρωση, η μεγάλη κυρία της γαλλικής μόδας συνελήφθη, για να απελευθερωθεί λίγες ώρες αργότερα με τη μεσολάβηση του φίλου της Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Η Κοκό Σανέλ αρνιόταν πάντα ότι είχε συνεργασία με τους ναζί.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» το 2008 η Κοκό Σανέλ, ιέρεια της σύγχρονης μόδας, έπαιξε ένα ρόλο διπλωματικού διαμεσολαβητή στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο επιχειρώντας να φέρει σε επαφή τον Βρετανό τότε πρωθυπουργό Ουίνστον Τσώρτσιλ με τη μετριοπαθή πτέρυγα του ναζιστικού καθεστώτος.
Ο σκοπός της; Μια ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και το Τρίτο Ράιχ πριν προλάβουν τα σοβιετικά στρατεύματα να φτάσουν στο Βερολίνο.
Την αποκάλυψη αυτή έκανει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» με βάση μυστικά ντοκουμέντα της εποχής.
Γεννημένη το 1893, η νόθα και εγκαταλελειμμένη Γκαμπριέλ, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, εγκατέλειψε το Παρίσι μετά τη ναζιστική εισβολή καταφεύγοντας στη Νότια Γαλλία, την οποία διοικούσε το συνεργαζόμενο με τη Γερμανία καθεστώς του Βισί.
Σύντομα, όμως, γύρισε στην Πόλη του Φωτός.
Εκεί γνώρισε τον αξιωματικό της Βέρμαχτ, Χανς Γκέντερ Φον Ντινκλέιτζ. Γιος ενός Γερμανού ευγενούς και μιας Βρετανής αριστοκράτισσας, ο αξιωματικός είχε πολλές αμφιβολίες για τον πόλεμο. Και σύμφωνα με το «Spiegel», οι δύο εραστές εκτός από το ότι απολάμβαναν τη ζωή στο κατεχόμενο Παρίσι, εργάστηκαν παράλληλα για να φέρουν σε επαφή κάποια στελέχη της πανίσχυρης Κεντρικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια του Ράιχ με τη βρετανική κυβέρνηση.
Γι΄ αυτό τον λόγο η Κοκό Σανέλ ταξίδεψε αρκετές φορές στη Μαδρίτη και συναντήθηκε με τον Βρετανό πρεσβευτή στη φρανκική Ισπανία Σερ Σάμουελ Χοάρε.
Το όνομα που δόθηκε στην επιχείρηση ήταν «καπέλο για μοντέλο». Τα αποτελέσματα, όμως, ήταν πενιχρά. Το μόνο που κατάφερε η Σανέλ ήταν να γλιτώσει από τα νύχια της Γκεστάπο την αντιστασιακή φίλη της Βέρα Μπέιτ. Ένα ταξίδι που έκανε στο Βερολίνο τον Δεκέμβριο του 1943 για τον ίδιο λόγο, κατέληξε επίσης σε αποτυχία.
Μετά την απελευθέρωση η Κοκό Σανέλ συνελήφθη ως συνεργάτιδα των Γερμανών, αλλά σύντομα αφέθηκε ελεύθερη: ήταν πολύ διάσημη για να στιγματιστεί ως ναζί ένα σύμβολο της Γαλλίας.
Φωτογραφία και κείμενο από το ΒΗΜΑ – ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/08/2011, 11:53