Νέα εργαλεία, νέα πρωτόκολλα. Ή μάλλον, καθότι μόλις μας ήρθαν και είναι άγουρα, δεν έχουμε ιδέα πως να χειριστούμε την κατάσταση. Παλιά είχες γιορτή, είχες ανοιχτό σπίτι. Μετά το τηλέφωνο άλλαξε κάπως την κατάσταση. Γλίτωνες μερικά κεράσματα καθότι οι πιο μακρινοί σου εύχονταν εξ αποστάσεως. Μετά ήρθε το κινητό και άρχισε να ξεφεύγει λογαριθμικά το πράγμα. Γιατί ήταν το SMS ακόμα πιο εύκολο. Και εταιρείες telemarketing και ο βουλευτής επικρατείας σου έστελναν ευχές. Και πάνω που λέγαμε “άντε, το μάθαμε κι αυτό κάπως” μπήκε στην ζωή μας το Facebook….
Έχεις facebook; Ε, θα σου ευχηθούν! Αν είναι τα γενέθλιά σου, το φατσοβιβλίο το έχει ανακοινώσει σε όλους. Ναι, και κάτι ξέμπαρκους που δεν ξέρεις καν αλλά είναι “φίλοι” σου. Αυτοί ειδικά καθότι δεν έχουν ζωή αλλού πολλές φορές θα σε ευχηθούν μεσάνυχτα και ένα δευτερόλεπτο! Οπότε ο τοίχος σου αρχίζει να γεμίζει σιγά σιγά με αναρτήσεις τύπου “χρόνια πολλά!” και “ότι ποθείς!” Πως να το αντιμετωπίσεις:
1. Στο τέλος της μέρας. Πολύ συνηθισμένο πλέον. Την ίδια ή την επόμενη μέρα σκας ένα “είμαι τοοοοόσο συγκινημένος ρε παιδιά που με θυμηθήκατε και είπατε τόσα καλά λόγια…” συν ότι άλλο είχατε ετοιμάστε για την τελετή απονομής των Όσκαρ. Πάρτε μια ντουζίνα “like” και στην ανάρτησή σας έτσι για την γιορτή σας να νιώσετε μάγκες και τέλος για φέτος.
2. Με συζήτηση κάτω από την πρώτη ευχή. Δηλαδή αρχίζετε να λέτε “ευχαριστώ!” το βλέπουν κι άλλοι και βαράνε “χρόνια πολλά” και αυτοί σαν σχόλια. Χάνετε ο μπούσουλας αλλά λίγο φαίνεται να απασχολεί όσους αφήνουν την ευχή τους, σιγά μην κάτσουν να διαβάσουν από πάνω τι ειπώθηκε!
3. Με απάντηση στον καθένα ξεχωριστά. Εγώ αυτό κάνω όσο μπορώ. Είναι το αγγλικό μου αίμα, η ευγενική μου ανατροφή ή απλά ότι προσπαθώ να φέρω το νέο αυτό μέσο στα μέτρα μου; Όποιος και να με ευχηθεί, του απαντάω. Κατά προτίμηση κάτι προσωπικό όπως θα έκανα αν με έπαιρνε τηλέφωνο. Πολλές φορές αντί να το κάνω στον τοίχο μου, το κάνω με μήνυμα, συνήθως σε συνδυασμό με κανόνισμα πότε θα βρεθούμε.
Ότι και να διαλέξετε πάντως, αν δεν σας “κάθεται”, αν δεν νιώθετε καλά, αλλάξτε το! Πάρτε τηλέφωνο το φιλαράκι από τον στρατό που έχετε να ακούσετε τρία χρόνια και έβαλε ένα ξερό “χρόνια πολλά”. Μπορεί να είναι ακόμα άνεργος και να κόβει φλέβες. Ο εορτασμός της ονομαστικής εορτής είναι ηλίθια γιορτή αν δεν την χρησιμοποιήσουμε για να ξαναζεστάνουμε σχέσεις. Σηκωθείτε από την καρέκλα και πηγαίντε στον αποκάτω όροφο στου γείτονα που έκανε απλά “like” σε άλλη ευχή. Κάντε καμάκι στην πρώην συνεργάτιδα που σας έβαλε απλά μια φωτογραφία τούρτας.
Τα νέα μέσα δεν είναι δικαιολογία να γίνουμε λιγότερο άνθρωποι αλλά το ακριβώς αντίθετο.