Όταν οι Ράδιο Αρβύλα πήραν θέση στις δημοτικές εκλογές της Θεσσαλονίκης δεν ήξερα αν έπρεπε να τους συγχαρώ (για το θάρρος τους) ή να τους μουτζώσω (για τον τρόπο που το έκαναν). Όταν ο Κανάκης κάνει δεκάλεπτους μονόλογους για ότι τον έχει συγκινήσει τελευταία δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να χαρώ που κάποιος μιλάει για κάτι σοβαρό ή να ανησυχήσω που βγαίνει τόσο φτωχό τηλεοπτικό προϊόν. Ας το έκανε στο ραδιόφωνο ή με αρθρογραφία σε έντυπο ή blog.
Αλλά όταν αρχίζουν μια απαράδεκτη λαϊκίστικη καμπάνια κατά των Greeklish μπήκαν στα χωράφια μου:
1. Άλλο θέμα οι συντομεύσεις (που χρησιμοποιούνται από την Αρχαιότητα ανάλογα με το μέσο επικοινωνίας)
2. Άλλο θέμα ο επεκτατισμός της Αγγλικής γλώσσας λόγω παγκοσμιοποίησης. Ενώ κοκορευόμαστε για τις λέξεις που “δανείσαμε” σε άλλες γλώσσες, ξεχνάμε τι μεγάλο ποσοστό λέξεων που χρησιμοποιούμε είναι ξενόφερτες. πχ “άλγεβρα” και “αλγόριθμος” είναι Αραβικές!
3. Άλλο θέμα το τεχνικό πρόβλημα της κωδικοποίησης. (=δεν μπορείς να γράφεις πεζοκεφαλαία με τόνους και να καταλαμβάνει τον ίδιο χώρο στην μνήμη όσο τα αγγλικά.)
4. Σημαντικότατη εξέλιξη το γεγονός ότι τα περισσότερα κινητά δεν έχουν πια πληκτρολόγιο. Σε οθόνες αφής δεν είναι εύκολο να γράφεις γρήγορα, πόσο μάλλον να αλλάζεις μεταξύ γλωσσών ή να βάζεις τόνους.
Και βέβαια είναι υποκριτικό, ειδικά από τους Ράδιο Αρβύλα, τους βουτηγμένους σε οτιδήποτε ξενόφερτο από το ντύσιμο μέχρι την μουσική και την εικαστική ματιά, να ακούμε για ποιότητα ελληνικών.
Φοβάμαι ότι ο Κανάκης όμως δεν θα έχει ποτέ το θάρρος να πάει για πολιτικός ή να πάρει μια ουσιαστική θέση. Στα λόγια όλα είναι εύκολα, ειδικά όταν μπορείς να πεις “έλα μωρέ φιλαράκι, πλάκα κάναμε” μετά από λίγο για να μπαλώσεις τις βλακείες σου. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ελληνικά ΜΜΕ αποφασίζουν να μας πανικοβάλλουν σε σχέση με την γλώσσα. Ειδικά σε οικονομική κρίση είναι εύκολο κουτόχορτο. Μήπως να κοιτάξουν τα δικά τους χάλια πρώτα;
Αν θέλουν οι Ράδιο Αρβύλλα να κάνουν μια χρήσιμη καμπάνια και να χρησιμοποιήσουν την δύναμή τους στο κοινό, ας ζητήσουν από τους πάροχους τηλεπικοινωνιών να μην χρεώνουν διπλά τα μηνύματα γραμμένα στα Ελληνικά με τόνους! Αντί να κατηγορούν με αρνητισμό, ας βοηθήσουν κάποια ελληνική εταιρεία να φτιάξει ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο να προάγει την πληκτρολόγηση “σωστών” ελληνικών. Μια εφαρμογή για iPhone με autocomplete (αυτόματη μαντεψιά λέξεων) και λεξικό που να διαθέτουμε δωρεάν σε όλους. Ας δώσουν κάποια από τα λεφτά που βγάζουν με αυτόν τον τηλελαϊκισμό τους τόσα χρόνια να στηρίξουν αξιόλογες προσπάθειες σαν της Magenta. Αντί να βγαίνουν στα πάνελ οι γλωσσολόγοι ας στρωθούν να κάνουν κάτι!
Σταματήστε να στηλώνετε τα πόδια ενάντια στα πάντα κι ας σκεφτούμε πρακτικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε άμεσα για να πάμε μπροστά.
Άλλα άρθρα σε σχέση με την γλώσσα, τα Greeklish, τους υπολογιστές και την παγκοσμιοποίηση της Ελληνικής μαζεμένα εδώ.
Comments are closed.