Συνέντευξη στον Δημήτρη Παπαδημητριάδη
Ο Καθηγητής Φιλοσοφίας Θεοδόσης Πελεγρίνης γεννήθηκε το 1948, στο Σουδάν, από Έλληνες γονείς, μετανάστες με καταγωγή από την Κάρπαθο. Ήρθε στην Αθήνα όταν ήταν 6-7 ετών και μεγάλωσε στην Κυψέλη. Νιώθει θρέμμα της Αθήνας. Σπούδασε στο ίδιο Πανεπιστήμιο, που σήμερα διοικεί ως Πρύτανης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ της Αγγλίας. Έχει συγγράψει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 30 βιβλία.
Τον συνάντησα στο γραφείο του, στο ιστορικό κτίριο του 1837 στα Προπύλαια. Στο σημείο εκείνο της Αθήνας που έχει γίνει συνώνυμο των πολιτικών συγκεντρώσεων, των εκδηλώσεων κοινωνικής διαμαρτυρίας και των διαδηλώσεων υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Εξάλλου, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν είναι μόνο ο κυριότερος φορέας επιστημονικής γνώσης και πολιτισμού της Ελλάδας, αλλά ένας Θεσμός ελευθερίας και κοινωνικής ανάπτυξης, από τους εκείνους που οι περισσότεροι από εμάς επιμένουμε να εμπιστευόμαστε.
Ήξερα ότι θα συναντήσω έναν άνθρωπο για τον οποίο η κοινή γνώμη έχει εκφραστεί πολύ αρνητικά στο πρόσφατο παρελθόν. Πριν περάσω την πόρτα του, είχα την πεποίθηση ότι θα ήταν πολύ επιφυλακτικός απέναντί μου, κι ας μην είμαι δημοσιογράφος, αλλά ένας ψυχίατρος. Ίσως ακόμη χειρότερα για αυτό το λόγο. “Πόση ώρα θα έχουμε στη διάθεση μας;” τον ρώτησα. Μου απάντησε “όση θέλετε”. Και το εννοούσε. Μου μίλησε ανοικτά, χωρίς περιστροφές, για τις απόψεις του. Δεν μου αρνήθηκε καμία ερώτηση και δεν άλλαξε καμία απάντησή του.
Δυσκολεύτηκα να περικόψω τον διάλογο που είχα μαζί του. H παιδεία είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Το πιο σοβαρό. Ελπίζω ότι θα δείξετε κατανόηση στην έκταση αυτής της συνέντευξης, με τη δική μου διαβεβαίωση ότι θα πάρετε απαντήσεις που έχουν τη σημασία τους.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεοδόση Πελεγρίνη κάνοντας κλικ στο maga.gr