–
-Κλαυσίγελος
-Χειροτερεύει με τη ζέστη, καλυτερεύει με το δροσερό αέρα
-Το γλυκό κοριτσάκι που κυνηγάει τα γλυκά!
-Αθεράπευτα ρομαντική!
-Εξωστρεφέστατη και με το κλάμα στο τσεπάκι
-«Γραφικοί» φόβοι-Καλή μάνα
Η ιδιοσυγκρασία Πουλσατίλλα (Pulsatilla Nigricans) αντιστοιχεί στο ομώνυμο ομοιοπαθητικό φάρμακο το οποίο παρασκευάζεται από το ομώνυμο φυτό, δυναμοποιημένο φυσικά.
Η Πουλσατίλλα είναι εξωστρεφές άτομο στα σωματικά και στην έκφραση και εσωστρεφής στην ιδεολογία όπως ακριβώς και ο Φώσφορος με τον οποίο μοιάζει πολύ άλλωστε. Όταν ένα άτομο σας θυμίζει τη μία ιδιοσυγκρασία τότε να σκέφτεστε μήπως είναι και το άλλο και να κάνετε διαφορική διάγνωση. Είναι όμως πολύ περισσότερο γυναικεία ιδιοσυγκρασία η Πουλσατίλλα και αυτή είναι μια σημαντική διαφορά με το Φώσφορο ο οποίος απαντάται περισσότερο σε άντρες.
Διαγνωστικά, εντάσσω την Πουλσατίλλα στις Φοβικές Ιδιοσυγκρασίες όχι γιατί είναι φοβική αλλά δίπλα στο Φώσφορο με τον οποίο μοιάζει αρκετά σαν χαρακτήρας. Θα μπορούσαμε να την κατατάξουμε σαν τον κύριο εκπρόσωπο μιας κατηγορίας Ευαίσθητων Ιδιοσυγκρασιών, πραγματικά ευαίσθητων και εσωστρεφών σαν τάση ιδιοσυγκρασιών με δευτερεύουσες εκπροσώπους από τις οποίες χρειάζεται διαφορική διάγνωση, τη Σίλικα, την Καλκάρεα Καρμπόνικα και το Φώσφορο, ιδιαίτερα τη γυναίκα Φώσφορο.
Η καλή, ρομαντική και ευαίσθητη Κοκκινοσκουφίτσα του παραμυθιού
Η Πουλσατίλλα είναι η Κοκκινοσκουφίτσα και η Σταχτοπούτα των παραμυθιών. Το κοριτσάκι με τα πεταχτά και ροδαλά μάγουλα, λίγο ευτραφές, μπουλουκάκι, χαριτωμένο, παιχνιδιάρικο, ναζιάρικο, χαδιάρικο, χαρούμενο, εύπιστο, καλόβολο. Είναι το «καλό κοριτσάκι του μπαμπά και της μαμάς». Το καλό με την έννοια του πραγματικά καλού, του πρωτογενώς καλού, του γονοτυπικά και φαινοτυπικά καλού.
Πολύ ευαίσθητη και συναισθηματική. Πρωτογενώς ευαίσθητη, αντικειμενικά ευαίσθητη με την έννοια του ότι έχει ευαίσθητη καρδιά και έντονο αγνό συναίσθημα. Πολύ εύκολα στεναχωριέται και πολύ εύκολα ξαναβρίσκει το κέφι της. Η διάθεση της είναι τόσο ευμετάβλητη όσο και ο άνεμος. Εύκολα ανεβαίνει και εύκολα κατεβαίνει.
Προσέξτε όμως! Δεν είναι όπως η Βαλεριάνα που είναι κυκλοθυμική λόγω του ότι είναι πολύ νευρικό άτομο και αλλάζει η διάθεση της όχι τόσο όσον αφορά τα συναισθήματα αλλά όσον αφορά τα νεύρα. Η Βαλεριάνα έχει έντονο «απ και ντάουν» κυρίως στα νεύρα της. Ενώ στην Πουλσατίλλα αλλάζει η καρδιά, το συναίσθημα, η ψυχική της διάθεση, η χαρά και η λύπη της. Κι’ αυτό συμβαίνει όχι από μια εσωτερική ασυνείδητη διαδικασία όπως στη Βαλεριάνα. Συμβαίνει γιατί είναι τόσο ευαίσθητη συναισθηματικά ώστε μικροί λόγοι, ασήμαντοι για τους άλλους, κουβεντούλες, τη στεναχωρούν και πέφτει αμέσως αλλά αμέσως και μια καλή κουβέντα ή με την ελάχιστη παρηγοριά εύκολα ανεβαίνει.
Κλαυσίγελος
Είναι ο τυπικός κλαυσίγελος η Πουλσατίλλα. Εκεί που κλαίει αμέσως γελάει και εκεί που γελάει αμέσως κλαίει. Αυτό το βλέπουμε πολύ χαρακτηριστικά σε παιδιά Πουλσατίλλα που εκεί που κλαίνε στο δευτερόλεπτο με ένα πειραγματάκι, με ένα αστείο γελάνε. Επειδή είναι εξωστρεφές άτομο, δοτικό, χαρούμενο και καλόβολο και δίνεται στις σχέσεις της λίγο κάτι να της πεις θετικό για να την παρηγορήσεις, ξεγελιέται εύκολα και την κάνεις καλά αμέσως. Σε ένα παιδάκι μια σοκολάτα να του δώσεις ή ένα χάδι ή ένα φιλάκι και τσακ του πέρασαν όλα.
Η Πουλσατίλλα επηρεάζεται πολύ από τα λόγια, από τις κουβέντες, από τις φράσεις, από τις λέξεις. Και το Νάτρουμ Μουριάτικουμ επηρεάζεται από τις κουβέντες, από τα λόγια. Το Νάτρουμ Μουριάτικουμ αν έχει ένα χοντροκομμένο στις κουβέντες Μεντορίνουμ σαν σύντροφο, λίγο να της πει κάτι θίγεται, το κρατάει μέσα της και δεν το δείχνει, πικραίνεται και της μένει.
Ενώ η Πουλσατίλλα δεν θίγεται. Στεναχωριέται αλλά το δείχνει και έντονα και άμεσα. Το λέει, παραπονιέται, κλαίει. Όταν όμως ο άλλος της δώσει μια εξήγηση ή της ζητήσει συγνώμη ή απλώς την ακουμπήσει λίγο στον ώμο και της πει «Έλα τώρα δεν το εννοούσα» τότε αμέσως της περνάει γιατί είναι εξωστρεφής σαν τάση και το συναίσθημα της είναι πολύ ευμετάβλητο, δεν είναι σταθερό. Το μόνο που είναι σταθερό στην Πουλσατίλλα είναι η ευμεταβλητότητα της!
Όπως και το Φώσφορο και ακόμη περισσότερο μπορείς να τη δουλέψεις πολύ εύκολα με λόγια. Αυτοί οι καταφερτζήδες οι Μεντορίνουμ ή τα διαστροφικά άτομα εύκολα την τουμπάρουν. Φλερτάρουν στο στυλ: «Μα τι όμορφη που είσαι, τι γλυκιά, πόσο καλό κορίτσι είσαι!» και τσουπ την τουμπάρουν με το «παραμύθι». Γοητεύεται εύκολα γιατί είναι πολύ ρομαντική και ευαίσθητη και εύπιστη και θέλει να ζήσει στη ζωή της το ρομαντικό παραμύθι.
Χειροτερεύει με τη ζέστη, καλυτερεύει με το δροσερό αέρα
Η Πουλσατίλλα σωματικά είναι ζεστό άτομο. Ζεσταίνεται αρκετά σε σημείο που να θυμίζει και το Σούλφουρ αλλά όχι τόσο έντονα. Η Πουλσατίλλα σκάει σε ένα ζεστό δωμάτιο όπως και το Αρτζέντουμ Νίτρικουμ. Έχει αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση όπου σε ένα ζεστό δωμάτιο δυσφορεί. Δυσφορεί αναπνευστικά. Ασφυκτιά. Δεν μπορεί. Γι’ αυτό θα τη δούμε χαρακτηριστικά να σκεπάζεται το Χειμώνα, να κουκουλώνεται μέχρι το λαιμό στο κρύο υπνοδωμάτιο αλλά το κεφάλι οπωσδήποτε απ’ έξω. Και να έχει και λίγο το παράθυρο ή τη μπαλκονόπορτα ανοικτή για να ανανεώνεται ο αέρας.
Ενώ το Σούλφουρ δεν θα σκεπαστεί αρκετά ακόμα και το Χειμώνα και πιθανόν να θέλει τα πόδια του έξω από τα σκεπάσματα κι ας κάνει κρύο στο δωμάτιο. Το Σούλφουρ σε ένα ζεστό δωμάτιο νοιώθει ότι μπαφιάζει και στο μυαλό, ότι αποβλακώνεται ενώ η Πουλσατίλλα και το Αρτζέντουμ Νίτρικουμ ασφυκτιούν στο αναπνευστικό. Όλα τα σωματικά συμπτώματα της Πουλσατίλλα χειροτερεύουν με τη ζέστη. Συνήθως ιδρώνει και παρότι ιδρώνει αρκετά όμως δεν διψά σχεδόν καθόλου ενώ ο Φώσφορος και το Σούλφουρ διψάνε αρκετά.
Το γλυκό κοριτσάκι που κυνηγάει τα γλυκά!
Τα γλυκά είναι η μεγάλη αδυναμία της Πουλσατίλλα. Θέλει γλυκά σε βαθμό 3 για να μην πω 4. Προτιμάει το γλυκό από το φαγητό. Δώσ’ της γλυκά και πάρε τη ζωή της. Σκεφτείτε ένα ροδαλό μπουλουκάκι κορίτσι, μια μικρή Κοκκινοσκουφίτσα που τρέχει να αγοράσει σοκολάτες και γλυκά. Το γλυκό κοριτσάκι που κυνηγάει τα γλυκά και όταν τρώει τη σοκολάτα της είναι στον Παράδεισο γλύφοντας τα χειλάκια και τα δακτυλάκια της που έχουν πασαλειφτεί.
Παρόλα αυτά έχει ένα ευαίσθητο πεπτικό σύστημα και τα γλυκά μπορεί να της χαλάσουν το στομάχι. Της αρέσει επίσης ότι γίνεται με αλεύρι και ζάχαρη, τα διάφορα κέικ, οι πάστες, οι τούρτες, η σαντιγί αλλά μετά της πέφτουν βαριά. Και πολύ περισσότερο τα λιπαρά. Πέφτουν βαριά όχι στο παιδάκι Πουλσατίλλα αλλά στην ενήλικη η οποία έχει πέσει σαν πεπτικό σύστημα. Το Αρτζέντουμ Νίτρικουμ θέλει πολύ τα γλυκά και σε μεγάλη ποσότητα και μπορεί και αυτού να του χαλάσει το στομάχι. Αλλά το Αρτζέντουμ Νίτρικουμ συχνά τρώει γλυκό και μετά αλμυρό και ξανά γλυκό. Πχ πατατάκια-σοκολάτα-πατατάκια. Μπορεί μάλιστα να το δεις να τρώει τη ζάχαρη με το κουτάλι.
Αθεράπευτα ρομαντική!
Την Πουλσατίλλα, όσον αφορά τα νεύρα, μπορεί να τη δεις με δύο εικόνες. Η πρώτη εικόνα που είναι και η πλέον συχνή είναι η τυπική εικόνα της ευγενικής, καλόβολης, ήρεμης γυναίκας και η δεύτερη εικόνα είναι της ευαίσθητης μεν αλλά ευέξαπτης γυναίκας που εκφράζει εύκολα τα νεύρα της. Μην έχουμε μόνο την εικόνα του πράου στο μυαλό μας. Βέβαια και όταν νευριάζει και αντιδρά έντονα, της περνάνε γρήγορα τα νεύρα όπως και του Φώσφορου. Μην σας ξεγελάει η εικόνα της Κοκκινοσκουφίτσας.
Η Πουλσατίλλα μπορεί να είναι δύσκολο άτομο σαν σύζυγος, ιδιαίτερα αν ο σύζυγος της είναι ένα Μεντορίνουμ που δεν είναι καθόλου ρομαντικό και παιχνιδιάρικο άτομο και δεν τη συνερίζεται. Του σπάει τα νεύρα με τη ρομαντικότητα της, το ευμετάβλητο συναίσθημα της, με το παράπονο της. Τον πρήζει.
Είναι πολύ ρομαντική. Προσκολλάται σε αντικείμενα. Δένεται συναισθηματικά με αντικείμενα, χώρους και καταστάσεις. Πχ αυτή την καρέκλα μου τη χάρισε ο παππούς μου, αυτό το μπιμπελό ο σύζυγος μου στην πρώτη επέτειο του γάμου μας κλπ. Γι αυτό θα δεις ότι μπαίνεις στο σπίτι της και βλέπεις ένα σπίτι γεμάτο, πνιγμένο από μικρά-μικρά ρομαντικά μπιμπελό. Βαρυφορτωμένο. Κουρτίνες με ροζ τριαντάφυλλα, ρομαντικές αντίκες, μουσικά κουτιά, το παλιό γραμμόφωνο, λουλούδια εδώ, λουλούδια εκεί, λουλούδια παραπέρα. Δεν είναι όμως κιτς στην αισθητική όπως η Λάχεσις. Η Λάχεσις θα βάλει το αταίριαστο, το υπερβολικό, το φανταχτερό.
Ενώ η Πουλσατίλλα φτιάχνει μια ωραία ρομαντική κατάσταση στο σπίτι, όπως η ατμόσφαιρα των παραμυθιών. Άλλωστε τρελαίνεται σαν παιδί για παραμύθια και σαν ενήλικας για ρομαντικές ερωτικές ιστορίες. Θα κάτσει στην τηλεόραση και θα δει μελό αισθηματικές σινεφίλ ιστορίες με χάπι εντ οπωσδήποτε! Με τον ευγενικό ιππότη καβάλα στο άσπρο άλογο που πάει να συναντήσει τη φτωχή πλην τίμια και όμορφη Κοκκινοσκουφίτσα.
Το ζει αυτό το πράγμα και το αναζητά και στην καθημερινή της ζωή. Τα ρομαντικά και ευγενικά λόγια και πράξεις, το ωραίο φλερτ, τα κομπλιμέντα, την καντάδα. Θέλει όλο το ρομαντικό πακέτο του παραμυθιού. Και ντύνεται και ρομαντικά πολλές φορές ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες. Θέλει τον σύντροφο της οπωσδήποτε ευγενικό και ρομαντικό. Να θυσιάζεται γι’ αυτήν. Να της λέει γλυκά λόγια. Γι’ αυτό και γίνεται συχνά εύκολο θύμα σε αυτούς που θέλουν απλώς «να πηδήξουν» αυτό το γλυκό κοριτσάκι όπως πχ ένα Μεντορίνουμ.
Και με τα παιδιά της είναι πολύ ρομαντική. Θέλει να είναι ευγενικά, καλοντυμένα, καθαρά, περιποιημένα, όμορφα, ρομαντικά, με ωραίους φιόγκους, με ροζ κορδέλες κλπ. Και βέβαια όταν μεγαλώσουν τα παιδιά της και είναι και λίγο άγρια, χοντροκομμένα, εξωστρεφή σαν τάση, τότε βρίσκει το μπελά της. «Α παράτα μας ρε μάνα με τα φρου-φρου σου και τα αρώματα!» θα της πούνε και αυτή θα βάλει τα κλάματα.
Νευριάζει η Πουλσατίλλα όταν της πληγώνουν τα αισθήματα και το ρομαντισμό της. Θέλει συναισθηματική επικοινωνία, ανθρώπινη ζεστασιά, χάδια και αγκαλιές και γλυκιές κουβέντες. Θέλει ατμόσφαιρα παραμυθιού.
Εξωστρεφέστατη και με το κλάμα στο τσεπάκι
Είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής. Περισσότερο και από το Φώσφορο. Θέλει να λέει, να μιλάει, να επικοινωνεί, να λέει τα σώψυχα της. Και δεν θέλει απλώς να λέει αλλά θέλει να την ακούνε κιόλας. Η ίδια είναι καλός παρηγορητής, ενδιαφέρεται πραγματικά να ακούει τους άλλους και συμπάσχει μαζί τους. Δεν είναι όμως κουτσομπόλα όπως μια Λάχεσις με την έννοια της κακής πρόθεσης, δηλαδή για να κατηγορήσει τον άλλον. Θέλει να μάθει για κάποιον για να επικοινωνήσουν ανθρώπινα, θέλει συναισθηματική και ψυχική επικοινωνία, γι’ αυτό και είναι τόσο εξωστρεφής. Μπορεί να βρει μια άγνωστη κυρία στο τραίνο ή στο λεωφορείο και να αρχίσει να μιλάει μαζί της και να λέει ακόμα και τα προσωπικά της και τον πόνο της.
Προσέξτε όταν αυτό είναι υπερβολικό και χωρίς ειλικρινές συναίσθημα τότε πιθανώς να είναι μια Λάχεσις που το παίζει ευαίσθητη και πονεμένη Πουλσατίλλα για ιδιοτελείς σκοπούς. Πολλοί ομοιοπαθητικοί γιατροί μπερδεύουν τη Λάχεσις με την Πουλσατίλλα. Μας ενδιαφέρει η πρωτογενής ευαισθησία, η γονοτυπική και όχι η φαινοτυπική. Όχι η δευτερογενής, η υποκριτική, η σκόπιμη. Η ευαισθησία της Πουλσατίλλα είναι γνήσια λόγω εσωστρεφούς τάσης. Η ψευδο-ευαισθησία της Λάχεσις είναι υποκριτική λόγω διαστροφικής τάσης. Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός!
Η Πουλσατίλλα κλαίει πολύ εύκολα. Το δάκρυ κορόμηλο. Το έχει στο τσεπάκι. Μάρθα Βούτση! Την ώρα που μιλάει στο γιατρό για το πρόβλημα της μπορεί και να την πάρουν τα ζουμιά. Αλλά με δυό κουβέντες από το γιατρό της περνάει. Στη φάση Α η Πουλσατίλλα κλαίει εύκολα λόγω χαρακτήρα. Στη φάση Β όταν έχει πέσει, κλαίει με το παραμικρό και παραπονιέται. Στη φάση όμως Γ, όταν έχει χρονίσει η κατάσταση της μπορεί να μεταπέσει σε μελαγχολία, να κλειστεί στον εαυτό της, να μην μιλάει και να μην κλαίει. Να κάθεται στο παράθυρο, να βλέπει έξω με απλανές βλέμμα σκεπτόμενη τη δυστυχία της, ίσως καμιά φορά να δακρύζει, όχι να κλαίει και να μην ενδιαφέρεται για παρηγοριά. Βυθίζεται στη δυστυχία της και σχεδόν της αρέσει.
Σε συνήθη όμως κατάσταση η Πουλσατίλλα θέλει την παρηγοριά, της αρέσει και την αναζητεί και σχεδόν την προκαλεί και της περνάει και γρήγορα η στενοχώρια της. Ενώ η γυναίκα Νάτρουμ Μουριάτικουμ δεν θέλει να κλαίει μπροστά στους άλλους, είναι εσωστρεφής και η παρηγοριά όχι μόνον την ενοχλεί αλλά την εκνευρίζει κιόλας. Και η Βαλεριάνα εκνευρίζεται από την παρηγοριά αλλά για πιο εγωιστικούς λόγους από ότι το Νάτρουμ Μουριάτικουμ. Η Βαλεριάνα νοιώθει ότι μειώθηκε το ίματζ της, ότι χάλασε το στυλάκι της, ότι την λυπήθηκαν και την μείωσαν, ότι είναι από κάτω.
«Γραφικοί» φόβοι-Καλή μάνα
Οι φόβοι της Πουλσατίλλα δεν είναι έντονοι όπως του Φώσφορου και όχι συχνά νευροφυτικοί. Είναι γραφικοί θα λέγαμε περισσότερο φόβοι. Φοβάται για τα παιδιά της μην πάθουν κάτι και ανησυχεί ειλικρινά για τα παιδιά και το σύντροφο της. Φαίνεται υπερπροστατευτική αλλά δεν είναι κυριαρχική όπως μια Λάχεσις. Η Λάχεσις δηλώνει ότι ανησυχεί για τα παιδιά της και μπορεί να ανησυχεί, αλλά αυτό το χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό για να ελέγχει τα παιδιά της και να κυριαρχεί επάνω τους. Για να τα χρησιμοποιεί και να τα καθορίζει ενώ την ίδια στιγμή υποκριτικά δηλώνει ότι τους έχει «παθολογική αγάπη» και «αδυναμία» και ότι «θυσιάζεται» γι’ αυτά.
Ενώ η Πουλσατίλλα είναι η πρωτογενώς και ειλικρινώς ευαίσθητη μάνα η οποία στεναχωριέται και ανησυχεί εύκολα για τα παιδιά της αλλά όχι για κυριαρχικούς λόγους. Μπορεί να είναι και αυτή λίγο υπερβολική αλλά όχι σκόπιμη και υποκριτική.
Η Πουλσατίλλα μπορεί επίσης να φοβάται λίγο για την υγεία της αλλά όχι έντονα όπως ο Φώσφορος. Μπορεί επίσης να φοβάται τα σκυλιά, τους κεραυνούς κλπ. Ένα ευαίσθητο κοριτσάκι ή μια ευαίσθητη γυναίκα που στα πλαίσια αυτά έχει και λίγους φόβους αλλά όχι ψυχαναγκαστικά όπως πχ το Αρτζέντουμ Νίτρικουμ ούτε έντονα νευροφυτικά όπως ο Φώσφορος.
Διαβάζει αισθηματικά, ρομαντικά βιβλία και βλέπει ρομαντικές αισθηματικές και κοινωνικές ταινίες στην τηλεόραση. Τα πόδια της μπορεί να είναι ζεστά, να καίνε. Η κίνηση την ζεσταίνει πολύ εύκολα, την ανάβει. Η ζέστη την χειροτερεύει σε όλα τα συμπτώματα και το κρύο και ο δροσερός αέρας την καλυτερεύει σε όλα τα συμπτώματα. Της αρέσει το σεξ αλλά πιο πολύ της αρέσει το συναίσθημα, το ρομάντζο. Συνήθως κοιμάται ανάσκελα με τα χέρια πάνω από το κεφάλι όπως το Σούλφουρ. Είναι η καλή «κατίνα», η πρωτογενής «κατίνα» που ασχολείται με μικροπράγματα όπως τα μπιμπελό, το ράψιμο, τη μαγειρική. Ενώ η Λάχεσις είναι συχνά η κακή «κατίνα», η κουτσομπόλα και κυριαρχική και κακή «κατίνα».
Ελπίζω να σας έχω δώσει την κεντρική ιδέα της Πουλσατίλλα. Πάνω της θα χτίσετε και με διάβασμα της συνολικής της εικόνας από τις ομοιοπαθητικές φαρμακολογίες και από την κλινική εμπειρία. Προσπαθώ πάντα να συνδέω την κάθε ιδιοσυγκρασία με όλες τις υπόλοιπες γιατί μόνο με τη σύγκριση οριοθετούμε σωστά το χώρο της κάθε μιας. Προσπαθώ επίσης να σας δίνω εικόνες από την καθημερινή ζωή της κάθε ιδιοσυγκρασίας και εικόνες από τη συμπεριφορά της στο ιατρείο.
.Από το HomeoMed αυτές οι τελείως επιστημονικές πληροφορίες. Αν σας μοιάζουν σαν ωροσκόπιο, εσείς φταίτε, αποκλείεται να είναι αρλούμπες, έτσι;A