Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ακούμε την λέξη “μετατροπή” στο ελληνικό διαδίκτυο όσο συχνά ακούγεται το “conversion” στο εξωτερικό. Τα έχω βάλει πολλές φορές με τις διαφημιστικές και νομίζω ότι και εδώ θα τους καταλογίσω μερίδιο ευθύνης για επικοινωνιακές ασκήσεις χωρίς μετρήσιμο αποτέλεσμα.
1. Το πρώτο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να μπερδεύουν την κίνηση (hits) σε μια ιστοσελίδα με το αποτέλεσμα. Κίνηση μπορείτε να προκαλέσετε με πολλούς τρόπους, δεν είναι αναγκαστικά κάτι χρήσιμο. Όπως ξέρουν πολύ καλά όσοι ασχολούνται με λιανική πώληση, είναι απλά δείκτες. Για κάθε Χ λεπτά που κάθεται στο κατάστημα ένας πελάτης, ξοδεύει Ψ ευρώ. Υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στα δυο και στο διαδίκτυο.
2. Πολύ καλύτερος δείκτης είναι πόσοι ήρθαν από μόνοι τους, δηλαδή μας βρήκαν από μηχανές αναζήτησης. Δείτε εδώ για παράδειγμα μια πραγματική πρόσφατη περίπτωση. Ένα blog για πελάτη το οποίο μέσα σε δυο μήνες πήγε από το μηδέν σε εντυπωσιακά μεγέθη (εδώ βλέπουμε μόνο τις επισκέψεις από μηχανές αναζήτησης).
Εγώ ήμουν πολύ περήφανος για αυτό το εντυπωσιακό κατόρθωμα. Με συστηματικότητα είχα φροντίσει το περιεχόμενο ώστε να πιάνουμε κάθε μέρα όλο και περισσότερες αναζητήσεις. Και μάλιστα λίγες μέρες πριν την συνάντηση ανασκόπησης είχε κάνει και μια έκρηξη ένα συγκεκριμένο λήμμα που έδινε εντυπωσιακά πανηγυρικό ύφος στα στατιστικά. Αλλά ο πελάτης όχι. “Γιατί δεν έχουν αντίστοιχη αύξηση οι πωλήσεις;” γκρίνιαξε.
3. Οι πωλήσεις, ειδικά στα διαδικτυακά καταστήματα ακολουθούν πολύ πιο στρωτή πορεία. Δηλαδή συχνά έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο (από την πρώτη μέρα καμιά φορά) μόνιμων πελατών. Οι υπόλοιποι μας βρίσκουν μεν από τις μηχανές αναζήτησης, ενδιαφέρονται και κάθονται περισσότερο στο eshop μας, αλλά δεν ψωνίζουν από την πρώτη βόλτα. Ούτε από την δεύτερη.
H προσέγγιση μας πρέπει να είναι πειραματική. Προσπαθούμε μέσα από μικρές αλλαγές ή παράλληλα σχήματα να καταλάβουμε τι ακριβώς σημαίνουν αυτά τα κλικ και να βρούμε τους δείκτες που βγάζουν νόημα για την κάθε επιχείρηση.