Η ετυμολογία είναι ένα επιστημονικό παιχνίδι το οποίο όμως πολλές φορές φανατίζει. Παραθέτουμε αυτές που θεωρούνται οι πιο πιθανές εξηγήσεις των ονομάτων της περιοχές και τις πηγές μας. Το παιχνίδι μπορεί να συνεχιστεί όσο θέλετε!
O Vasmer το 1970 έπιασε να ασχοληθεί με πολλά από αυτά. Το πιο αποτυχημένο του ίσως παράδειγμα είναι το δικό μας χωριό, ο Καταρράκτης, που παλιότερα ονομαζόταν Σχωρέτσανα, λέξη που ο Vasmer αντιστοίχισε με μια παλαιοσλαβική φράση που σημαίνει ξεροπόταμο! Μάλλον δεν είχε έρθει ποτέ στην περιοχή ο κύριος. Αν τσινήσατε ως Έλληνες για σλαβική προέλευση λέξεων προφανώς δεν ξέρετε ότι από τον 6ο αιώνα μΧ και μετά ήταν συχνοί θαμώνες και πολλές σλαβικές λέξεις διατηρήθηκαν και στην συνθηματική γλώσσα των παλιών μαστόρων, τα λεγόμενα κουδαρίτικα. Το Σκλούπο στα Σλάβικα σημαίνει κολώνα και υποστηρίζει αυτή την θεωρία και γνωστό τραγούδι της περιοχής.
Πολλά από τα χωριά ετυμολογούνται με το όνομα του πρώτου σχετικά σύγχρονου κατοίκου τους. Πως λέμε Φραγκουλέικα. Για παράδειγμα η Πράμαντα ήταν το μέρος που έμενε ο Πράμαντας, σλαβική λέξη που σημαίνει θολονέρης. Αργότερα ταίριαξε και με τα πράματα, δηλαδή τα γίδια και τα πρόβατα. Κάποια έχουν πιθανώς ιταλική προέλευση όπως τα χωριά Καπέλης, Βίλλια, Στρανά (strano είναι ο παράξενος στα Ιταλικά).
Υπάρχουν και τα κλασσικά γλωσσικά παραδείγματα ελληνικών λέξεων ανακατεμένων. Εδώ βγάλτε ελεύθερα και δικές σας θεωρίες! Η Μεσούντα είναι από τον μεσαίο οικισμό κάπως ή για τους Μελισσουργούς δεν μπορούμε απλά να πούμε ότι είχε πολλούς μελισσοκόμους αλλά ότι είναι από την μέση του όρους. Η Άγναντα δεν μπορεί απλά να είναι από την λέξη που σημαίνει απέναντι αλλά σύμφωνα με τον Kretschmer από την λέξη εκναντία.
Και τα Τζουμέρκα; Πότε και γιατί από Αθαμανικά έγιναν Τζουμέρκα; Μερικοί Ελληνολάτρεις ισχυρίστηκαν ότι προέρχεται από την λέξη τζούμα (βουνό) στα “παλιά ηπειρώτικα” λέει και με δεύτερο συνθετικό την ομηρική λέξη “έρκος” δηλαδή προπύργιο. Ωραίο χαρμάνι παιδιά! Δεν βάζουμε και ένα Γαλλικό συνθετικό έτσι να δέσει η σάλτσα; Γραμμένη την πρωτοβλέπουμε σε χειρόγραφο του 1225μΧ και μάλλον πιο πιθανή η εξήγηση του Vasmer ότι προέρχεται από την σλαβική λέξη για το τρελοβότανο. (Ελλέβορος)
Για όσους ενδιαφέρονται περισσότερο, άλλες σχετικές μελέτες έχουν γίνει από τους Χασιώτη 1866, Ανδριώτη 1998, Οικονόμου 2002 και Παππά 2004.
Αγαπητέ αρθρογράφε που ειρωνεύεσαι τους “Ελληνολάτρεις”, τους παππούδες σου και τα “παλιά Ηπειρώτικα” που ΔΕΝ ξέρεις ούτε συ, ούτε ο μεσιέ Βάσμερ.
Γιατί δεν αναζητάς την ταυτότητα του μεσιέ Βάσμερ και να μας την γράψεις στο πρόχειρο αρθράκι σου;
Με μία απλή αναζήτηση, στην επίσης πρόχειρη βικιπαιδεία, βλέπω πως ο μεσιέ Βάσμερ, ήταν Ρώσσος, γεννηθείς εν τη Γερμανία που μελέτησε την ιστορία των Σλάβων και λοιπών άλλων λαών (για Έλληνες δεν αναφέρει τίποτις).
Με την απλή λογική του Αριστοτέλη (επειδής έχω και το αρνητικό για σένα να είμαι “Ελληνολάτρης”, να αγαπάω τους παππούδες μου και τους προγόνους μου), εξάγω το εξής συμπέρασμα:
Η Γερμανία πάντα μας έχει στην μπούκα.
Ένας άλλος Ρώσσος, ο Μπακούνιν ο πατήρ της αναρχίας, ήταν πατριώτης για το λαό του και πίστευε στην έννοια του “Πανσλαβισμού”.
Εκείνη την εποχή όλοι είχαν μεγάλα οράματα και η Γερμανία, κι αργότερα και η Ελλάς βλέπε Μεγάλη Ιδέα και οραματιστές της.
ΑΥΤΟΣ ο ΒΑΣΜΕΡ λοιπόν, επειδής ήτον Ρώσσος, ΩΣΑΝ τον Μπακούνιν ήταν “Σλαβολάτρης” κι έβλεπε παντού Σλαβικές ρίζες.
Λογικό.
Κάθε άνθρωπος κάθε μία νέα πληροφορία που προσλαμβάνει τις συσχετίζει με δικές του προηγούμενες σχηματισμένες έννοιες ώστε να τις εμπλουτίσει (με τη νέα πληροφορία).
Εν τω μεταξύ παρατήρησα εν τη γουγλομηχανή όταν εγούγλαρα το όνομα του μεσιέ Βάσμερ, ως 3ο αποτέλεσμα είναι η εξής ιστοσελίς:
http://promacedonia.org/en/mv/index.html
Η οποία παραθέτει έργο του για Σλαβικά στα Ελληνικά, παρατηρώντας το όνομα της ιστοσελίδος, και εισερχόμενος στην αρχική σελίδα, βλέπω ότι το χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί.
Τα ερωτήματα μου είναι κάτωθι.
1) Γιατί πολεμάτε κάθε τι Ελληνικό, ως φαίνεται κι από το υφάκι του άρθρου; Σε τι βοηθάει η Ελληνομαχία; Πέρα από τη γραμμή των ξένων και τα συμφέροντα τους όπως πάντα; (Βλέπε μνημόνια, νεοταξίτες, νεοφιλελέδες χλεχλέδες από το Ποτάμι κλπ)
2) Γιατί δεχόσαστε ως αυθεντία κι ως θέσφατο τον Βάσμερ με τέτοια σιγουριά, ώστε να ειρωνεύεστε με τρόπον ο οποίος δεν τιμά εσάς πρώτα πρώτα και μετέπειτα την ύπαρξη του εν λόγω ιστολογίου;
3) Πως αισθάνεστε ως Έλλην, όταν το οπισθοδρομικό προοδευτικό υφάκι σας ταυτίζεται με τις ουγκανιές των ανιστόρητων Σκοπιανών και υποστηριζόμενων πάλι από διαφόρους ξένους για την εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων και ουχί Ελληνικών;