Είναι θέμα οπτικής. Εγώ λόγω επαγγέλματος όλη μέρα προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται στην Ελλάδα κυρίως από ότι κάνουμε online. Για παράδειγμα σήμερα κοιτούσα αυτό:
Είναι οι αναζητήσεις από Ελλάδα στο Google για “αντηλιακό”, “ξαπλώστρες”, “βερμούδες” και “γρανιτες”. Να τονίσω εξ’αρχής ότι αυτά τα δεδομένα είναι συχνά πειραγμένα από την google για να μην βγάζουμε άκρη και τους κλέψουμε καμιά ιδέα. Επειδή όμως τα κοιτάω συχνά και δεν ασχολούνται με λήμματα δευτερεύοντα σε εμπορικό ενδιαφέρον, θεωρώ ότι τα συγκεκριμένα είναι αρκετά σωστά.
Γρανίτες. Με κίτρινο πιστεύω ότι βλέπουμε περίπου την αύξηση της κίνησης γενικά στο ελληνικό διαδίκτυο. Δηλαδή άνθρωποι που ψάχνουν συνταγές για γρανίτες το καλοκαίρι. Τάση αύξησης δείχνουν οι αναζητήσεις για αντηλιακό, ίσως ενδεικτικό της ευαισθησίας σε αυτά τα δερματολογικά θέματα, τον καρκίνο κλπ. Μικρή αυξητική τάξη δείχνουν οι αναζητήσεις για ξαπλώστρες και μεγάλη για βερμούδες.
- Ψωνίζει ο κόσμος Online γιατί δεν έχει λεφτά;
- Ψάχνει περισσότερο και ψωνίζει λιγότερο;
- Και ψάχνει και ψωνίζει περισσότερο;
Από άλλα παρόμοια παιχνίδια που παίζω με λέξεις κλειδιά, προσωπικά ρέπω προς το 3. Και πάλι μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι λόγω κρίσης, ο κόσμος δεν πάει διακοπές, οπότε αγοράζει ξαπλώστρες για να κάτσει στο εξοχικό του. Ή ότι παίρνει online βερμούδες για οικονομία. Αλλά τότε δεν θα έψαχνε για “βερμουδες Nike” ή άλλες μάρκες. Θα έψαχνε για “μεταχειρισμένες βερμούδες” ή “βερμούδες που μοιράζει δωρεάν η εκκλησία”, έτσι δεν είναι;
Εμ, γι’αυτό λέω εγώ ότι γελάνε μαζί μας οι Ευρωπαίοι όταν γκρινιάζουμε για την κρίση….