Αβέβαιη η συμμετοχή Τσακαλώτου. Δραγασάκης στη θέση της Κωνσταντοπούλου. Χαρτοφυλάκια σε εξωκοινοβουλευτικούς.
Κυβερνητικό σχήμα με εσωτερική “χημεία” και αποτελεσματικότητα προσπαθεί να συγκροτήσει ο νικητής των εκλογών Αλέξης Τσίπρας, αποφεύγοντας ατυχείς επιλογές που κόστισαν πολιτικά στον ίδιο, στην προηγούμενη κυβέρνηση και στο κόμμα. Ο βασικός κορμός θα αποτελείται από υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ εκπλήξεις αναμένονται στην επιλογή εξωκοινοβουλετικών που θα αναλάβουν σημαντικά χαρτοφυλάκια.
Στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ γράφουν-σβήνουν λίστες με προτεινόμενα πρόσωπα, που θα εξετασθούν σε διαδοχικές συσκέψεις του πρωθυπουργού με στενούς συνεργάτες του. Τσίπρας-Καμμένος βρίσκονται σε συνεχή επαφή, συζητώντας τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση από πλευράς ΑΝΕΛ.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις αμέσως επόμενες ώρες και από αύριο, μετά την ορκωμοσία. οι νέοι υπουργοί θα αναλάβουν καθήκοντα, για να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες υλοποίησης προαπαιτούμενων της συμφωνίας με τους δανειστές.
Κύκλοι της Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι συζητήσεις για σύνθεση της νέας κυβέρνησης, θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή των βασικών υπουργών του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος με μικρές αλλαγές και μετακινήσεις προκειμένου να συνεχιστεί το έργο που έχει γίνει και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
Πολλά ονόματα υποψήφιων υπουργών συζητούνται στα κομματικά επιτελεία. Ολοι όμως ξέρουν ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις. Προς το παρόν από τις συζητήσεις και τις διαρροές διαμορφώνεται μια πρώτη λίστα με τους επικρατέστερους για συμμετοχή στην κυβέρνηση.
Τα ονόματα:
Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερος για πρόεδρος της Βουλής είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, που ηγείτο του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Αμετακίνητοι από το κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να είναι οι Νίκος Παππάς, Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης, καθώς και ο Γιώργος Σταθάκης.
Επίσης, το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου ακούγεται τόσο για το Εργασίας, όσο και για το Δημόσιας Διοίκησης. Άγνωστο παραμένει εάν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ δεν αποκλείεται να κληθεί να αναλάβει χαρτοφυλάκιο και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Σε περίπτωση που δεν δεχθεί να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη θέση του αναμένεται να τοποθετηθεί ο Γιώργος Χουλιαράκης, υπηρεσιακός υπουργός σήμερα και υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Στο υπουργείο Οικονομίας, δεν αποκλείεται να παραμείνει ο Νίκος Χριστοδουλάκης και στο ΥΠΟΙΚ οι αναπληρωτές υπουργοί Δημήτρης Μάρδας και Τρύφων Αλεξιάδης.
Στο υπουργείο Αμυνας μάλλον θα μείνει ο Πάνος Καμμένος.
Πιθανότατα θα επιστρέψουν στο υπουργικό συμβούλιο ο Χρήστος Σπίρτζης (αν. υπουργός Μεταφορών), η Θεανώ Φωτίου και η Ράνια Αντωνοπούλου ως αναπληρώτριες υπουργοί.
Αγνωστο τι θα γίνει με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη (αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης), ο οποίος δεν επανεξελέγη, αλλά και με τον Νίκο Κοτζιά (υπουργός Εξωτερικών). Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται έντονα το όνομα του Πάνου Κουρουμπλή.
Τέλος, δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή και κάποιων εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων στο νέο υπουργικό σχήμα. Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι πολύ πιθανόν να παραμείνει ο υπηρεσιακός υπουργός Ιωάννης Μουζάλας, ο οποίος στη σύντομη θητεία του χειρίστηκε αποτελεσματικά το πρόβλημα με τους πρόσφυγες.
Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο οι υπουργοί Δικαιοσύνης κ.κ. Παπαγγελόπουλος και Καταπολέμησης της Διαφθοράς κ. Νικολούδης να παραμείνουν στις θέσεις τους
Από τους ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να συμμετάσχουν εκτός του κ. Καμμένου, η Έλενα Κουντουρά καθώς και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.