Προφανώς και η πρώτη αντίδραση του κάθε Έλληνα είναι αρνητική σε αυτό! Όταν λέμε «θα σου στείλω τον δικηγόρο μου» συνήθως εννοούμε «θα σου έστελνα δυο μπράβους να σου σπάσουν τα πόδια, αλλά σε λυπήθηκα». Σίγουρα δεν είμαστε σε διάθεση να αρχίσουμε να γράφουμε σε ένα φόρουμ! Κι όμως υπάρχει μεθοδολογία και είναι εξαιρετικά πετυχημένη. Και δεν το χρησιμοποιούν μόνο οργανισμοί όπως το Ebay, Second Life ή το PayPal οι οποίοι έχουν ήδη κοινό που είναι κυρίως online. Έχει επιτυχία και σε μεγάλους οργανισμούς στις ΗΠΑ (National Institutes of Health),την Ινδία (Indian Merchants Chamber ) ή και στην Αυστραλία (Law Council of Australia). Και η επιτυχία της διαδικασίας είναι κοντά στο 80%. Η οικονομική κρίση σίγουρα βοηθάει στην εξάπλωσή της μεθόδου. Ούτε χρόνο έχουμε να τρέχουμε σε δικαστήρια, ούτε χρήμα για δικηγόρους και θέλουμε έναν συμβιβασμό σύντομα γιατί το cash flow οποιασδήποτε επιχείρησης το απαιτεί αυτόν τον καιρό.
Οι περισσότερες υποθέσεις είναι εμπορικού χαρακτήρα. Δείτε μερικά βίντεο που εξηγούν την διαδικασία με παραδείγματα εδώ. Μιας και συμφωνήσουν οι δυο πλευρές να συμμετέχουν στην διαδικασία υπάρχουν ένα σωρό εργαλεία στην διάθεσή τους. Βασικός σκοπός είναι να καταλάβουν πως το βλέπει το θέμα ο αντίδικος ή και να ξεκαθαρίσουν οι ίδιοι πως το βλέπουν και τι ακριβώς θέλουν. Χρησιμοποιούνται εργαλεία όπως ανώνυμα φόρουμ ιδεών ή τυφλές δημοπρασίες και υπάρχει πάντα και ένας διαχειριστής της συζήτησης έμπειρος σε τέτοια θέματα.
Προφανώς και δεν θα γλιτώσουμε έτσι τους δικηγόρους από όλους τους τομείς. Αλλά όσο χειρότερα δουλεύει το νομικό μας σύστημα, όσο μεγαλώνουν οι ουρές και αυξάνεται το κόστος, τόσο θα επιζητούνε και νέες κατηγορίες διαφορών τέτοιους τρόπους επίλυσης. Ακόμα και στην Ελλάδα με μια Βουλή γεμάτη δικηγόρους, δεν νομίζω ότι μπορούνε να βρούνε κάποιο νομικίστικο τερτίπι για να το σταματήσουν. Η πηγή του προβλήματος είναι ότι όσο γίνονται πιο εξειδικευμένα τα θέματα, ούτε οι δικηγόροι ούτε οι δικαστές τα καταλαβαίνουν πλήρως. Τελικά οι πιο ειδικοί στο θέμα στην αίθουσα είναι οι δυο αντίδικοι!
Κάποιος από τους πρωθυπουργούς που δεσμεύτηκε για περισσότερη ηλεκτρονική διακυβέρνηση ήρθε η ώρα να κάνει τομές στο νομοθετικό πλαίσιο και να δώσει έμφαση σε τέτοιες λύσεις…
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΛΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ 15 – ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ. Γιατί όταν φτάσεις σε κάτι τέτοιο έχεις ήδη χάσει την ανεξαρτησία μέσα στο μυαλό σου.