Έγραφα αλλού σε αυτό το ιστολόγιο τον διθύραμβο της γονικής απόλαυσης, αλλά το θέμα είναι προφανώς πιο σύνθετο. Ακούγονται κατά καιρούς διάφορες γενικεύσεις όπως ότι “οι παντρεμένοι ζούνε περισσότερο” ή “όσοι έχουν παιδιά είναι πιο ευτυχισμένοι“. Μάλλον πρέπει να τις επαναξετάσουμε και τα δυο βιβλία αυτά δίνουν όλα τα στοιχεία.
Μια πρώτη ανάγνωση των δεδομένων δείχνει ότι οι άνθρωποι με παιδιά είναι περίπου 3% πιο πιθανό να δηλώσουν “ευτυχισμένοι” από αυτούς που δεν έχουν. Βέβαια αν σταθμίσουμε άλλους παράγοντες, δηλαδή θρησκεία, πολιτική τοποθέτηση, ηλικία και επάγγελμα φαίνεται το ακριβώς αντίθετο! Άρα μάλλον τα παιδιά δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας. (Αν θέλετε να “παίξετε” με τα δεδομένα, είναι διαθέσιμα online στην διεύθυνση http://sda.berkeley.edu/cgi-bin/hsda?harcsda+gss08 . Αν θέλετε πχ να δείτε πόσο πιο ευτυχισμένο κάνει έναν άνθρωπο ένα ακόμα παιδί, βάλ’τε 1 στο πεδίο “Happy” και 1 στο πεδίο “Married”. Μετά μπορείτε να κάνετε regression με τα άλλα πεδία για να τα απομονώσετε.)
Παρόλα αυτά οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να κάνουν παιδιά. Μια έρευνα του
2003 αποτυπώνει στατιστικά την εικόνα με γλαφυρό τρόπο. Μην ξεχνάμε ότι πολλές έρευνες δεν λαμβάνουν υπόψη ότι οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ή τα ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν επηρεάζουν το αποτέλεσμα δυσανάλογα.
Ο Νομπελίστας Daniel Kahneman σε αυτή εδώ την πολύκροτη έρευνα συνέθεσε την καθημε
ρινότητα χιλιάδων ανθρώπων σε σχέση με την ευχαρίστηση που τους προκαλεί η κάθε δραστηριότητα. Είναι έξυπνος τρόπος ανάλυσης ενός δύσκολου θέματος και τα αποτελέσματα καταιγιστικά: το σεξ και οι κοινωνικές δραστηριότητες πάνω πάνω. Και ο χρόνος μας με τα παιδιά; Πιο κάτω από την τηλεόραση! Ακόμα και η προετοιμασία του φαγητού είναι πιο απολαυστική!!
(Για όσους αναρωτιούνται, ακόμα και οι συνταξιούχοι φαίνεται ότι προτιμούν άλλες δραστηριότητες από τον χρόνο που περνάνε με τα παιδιά τους….)
Σχετικό άρθρο το “κατάθλιψη και θυμός λόγω παιδιών” που θα βρείτε εδώ.