Πυκνώνει ο πολιτικός χρόνος από τα ξημερώματα που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας τις ελληνικές προτάσεις στους Θεσμούς. Οι πιέσεις από Θεσμούς και εταίρους για την επίτευξη συμφωνίας ακόμα και πριν τη Σύνοδο Κορυφής εντείνονται, καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρεί με κάθε τρόπο να παρεμβληθεί των πολιτικών διεργασιών το έκτακτο Eurogroup. Το κλίμα δείχνει σημάδια βελτίωσης από τα ξημερώματα, οπότε και ο διευθυντής του γραφείου του Ζαν Κωντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι «ικανοποιητικές ως βάση για τη Σύνοδο Κορυφής».
Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση επιτυγχάνει να πιστωθεί την πολιτική πρωτοβουλία για τη σύγκλιση, ενώ παράλληλα κερδίζει τις εντυπώσεις και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για την επίτευξη συμφωνίας, ανταποκρινόμενος στις επιταγές των καιρών.
Ανοιχτά παραμένουν εν τούτοις τα ζητήματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, στα οποία εντάσσεται η ελάφρυνση του χρέους και η χρηματοδότηση του προγράμματος μέχρι το 2020.
Η ελληνική κυβέρνηση ζητά σε αντάλλαγμα την έξοδο από το πρόγραμμα και την αυτόνομη πορεία μετά το τέλος του 2015, την εξαίρεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι το πρωτοσέλιδο των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο οι εταίροι και οι θεσμοί ασκούν έντονες πιέσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα για συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.
Από την άλλη πλευρά, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες δραστηριοποιείται ακόμα έντονα η ομάδα που επιχειρεί να ναρκοθετήσει τη συμφωνία υπό το πέπλο της επιτάχυνσής της.