Πολλές φορές και εδώ και (δυστυχώς όχι αρκετά) αλλού, ακούμε για “αριθμό αναζητήσεων στο google”. Είναι πραγματικά μια πολύτιμη μορφή πληροφόρησης για τον κόσμο καθότι όταν είστε μόνοι σας και κάνετε αναζητήσεις, είστε συνήθως πολύ πιο ελεύθεροι από ότι αν σας ρωτήσουν επί τούτου.
Οι περισσότεροι που πρωτοβλέπουν αυτό το εργαλείο κάνουν το λάθος να βάλουν απλώς τους όρους που οι ίδιοι χρησιμοποιούν ή σκέφτονται. Γράφει λοιπόν ο πενηντάρης δημοσιογράφος “μελομακάρονα” και “κουραμπιέδες” και του βγαίνει κάτι που δείχνει περίπου στα ίσα τα πράγματα, λίγο περισσότερες οι αναζητήσεις για μελομακάρονα. Αν όμως έκανε τον κόπο να ψάξει τις ίδιες λέξεις χωρίς τόνους προκύπτει πολύ, πολύ διαφορετική εικόνα. Σαφώς πιο μπροστά τα μελομακάρονα.
Ένας από τους λόγους που θεωρώ ότι τα Αγγλικά θα κατακτήσουν τον κόσμο είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη που προχωράει με γοργούς ρυθμούς στην Καλιφόρνια, αναπτύσσεται σε σχέση με τα Αγγλικά κυρίως. Οι βασικές της ιδέες είναι στα Αγγλικά. (Περισσότερα για αυτό το θέμα εδώ.) Στα Αγγλικά η Google μαντρώνει όλες τις αναζητήσεις γύρω από μια οντότητα, δηλαδή καταλαβαίνει με τόνους, χωρίς τόνους και κάθε παραλλαγή της λέξης και ορίζει μια οντότητα που λέγεται “μπακλαβάς” που ξέρει ότι είναι γλυκό κλπ κλπ. Στα Ελληνικά πρέπει χειρονακτικά να προσθέτουμε τις πιθανές παραλλαγές και να θυμίζουμε ότι οι πιο πολλοί νέοι γράφουν με λατινικούς χαρακτήρες ακόμα.
Θα έλεγα με αρκετά μεγάλη αυτοπεποίθηση από άλλα θέματα που έχω ψάξει, ότι οι νέοι ψάχνουν μελομακάρονα περισσότερο. Όπως και να προσθέσω τα σύνολα με όλες τις παραλλαγές στην ορθογραφία (πχ ο κουραμπιές πάει στον ενικό λίγο πιο πολύ σαν αναζήτηση, αλλά συνήθως “κουραμπιές θερμίδες” είναι αυτού του είδους τα ψαξίματα) το μελομακάρονο προηγείται.
Και όσο γράφονται αστεία tweets για τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, μια άλλη ομάδα κέρδισε τον αγώνα. Γιατί το τσουρέκι κατάφερε να ξεπεράσει την εποχικότητα των γιορτών και να γίνει μόνιμη παρουσία στα ράφια των φούρνων, των ζαχαροπλαστείων και των σουπερμάρκετ.
Προσθέτοντας τις παραλλαγές, το τσουρέκι κερδίζει τα μελομακάρονα και σίγουρα τα ξεπερνάει σε πωλήσεις. Προσέξτε που κοιτάτε όσο σας προσπερνάνε…