Καθώς γράφω αυτό το κείμενο, δεξιά από τις λέξεις αυτές στην οθόνη μου ένα κουτί μου προτείνει εικόνες που μπορώ να συμπεριλάβω. Από κάτω μου προτείνει συνδέσμους για μέσα στο κείμενο και αλλού συνδέσμους για σχετιζόμενα άρθρα. Φροντίζει ακόμα και να μου προτείνει tags. Πριν γράψεις οτιδήποτε έχει μάλιστα προτάσεις με θέματα που είναι δημοφιλή σήμερα στο διαδίκτυο “για να εμπνευστείς”.
Zemanta λέγεται αν σας ενδιαφέρει αλλά εγώ θα το απεγκαταστήσω. Όχι μόνο επειδή δεν καταλαβαίνει Ελληνικά. Αλλά γιατί όταν κάτι σε ένα άρθρο μου είναι υπογραμμισμένο ώστε να υποδηλώνει σύνδεσμο (hyperlink) θέλω να έχει κάποιο ειδικό βάρος σαν νόημα στο κείμενο. Είναι σαν να το επικροτώ ή να το προτείνω.
Υπάρχει αντίστοιχο προϊόν το οποίο είναι ακόμα χειρότερο από αυτή την άποψη. 123linkit λέγεται και προσφέρει στον αρθρογράφο έσοδα από τα κλικ στους συνδέσμους του. Δηλαδή αν γράφω εγώ την λέξη “μάτια” στο κείμενό μου να μπορεί να παρουσιάζεται σαν σύνδεσμος. Αλλά αντί να σας πηγαίνει στην Wikipedia (το κάνω καμιά φορά για να μην βάζω επεξηγήσεις στο κείμενο) σας πηγαίνει σε κάποιο ινστιτούτο για εγχείριση laser στα μάτια. Δύσκολο καθότι έχω αρθρογραφήσει εκτενώς ενάντια στο συγκεκριμένο! Δεν καθορίζω εγώ τον σύνδεσμο αλλά τα διαφημιστικά έσοδα της εταιρείας, κάτι σαν τα πληρωμένα αποτελέσματα στο Google. Οι επισκέπτες του blog δεν ξέρουν ότι αυτός ο σύνδεσμος είναι “πλερωμένος”.
Κανείς δεν αναγκάζει τους blogger να ακολουθούν κώδικες δεοντολογίας. Αλλά αν αρχίσουν να χρησιμοποιούν τέτοιες “ευκολίες”, πολύ γρήγορα μπορεί να χάσουν τον λόγο ύπαρξης τους. Το διαδίκτυο είναι αμείλικτο στην αυτοβελτίωσή του. Ελπίζω να ξεπεράσουμε γρήγορα τέτοια ευρήματα.