Μόλις είχα τελειώσει μια πρόταση που πιστεύω ότι είναι σημαντική λύση για το μέλλον οποιουδήποτε κοινωνικού δίκτυου για το blog μου. Πήγα να κλείσω τον υπολογιστή αλλά έπιασε το μάτι μου ένα status update:
Δεν θέλουμε να ξέρουμε:
1. Ότι ξύπνησες, έφαγες ή ήπιες. Είναι πλέον γεγονός ότι ειδικά σε νέες γυναίκες το Facebook είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάνε (πριν καν πάνε τουαλέτα) αλλά δεν μας ενδιαφέρει. Αν θέλετε να προσθέσετε την ενδιαφέρουσα συνταγή ή μια συναρπαστική φωτογραφία σας στο κρεβάτι, κάτι πάει κι έρχεται. Οριακά. Γιατί και υπερβολικά ξεδιάντροπες αναφορές στο σεξ χάνουν την αξία τους όταν δημοσιοποιούνται έτσι.
2. Αποφθέγματα σοφών αντρών ή γυναικών. Ή αυτό το στυλ γραφής για εφηβικό λεύκωμα με αόριστες γενικολογίες. Ακόμα και αν είστε έφηβοι, μην το κάνετε online. Δεν μας λέτε κάτι, πόσο μάλλον όταν δεν κάνατε copy-paste και έχει ορθογραφικά λάθη η δανεική μαγκιά σας.
3. Πόσο μισείτε κάποιον ή κάτι, ή πόσο βαριέστε που γυρίσατε από διακοπές. Και βέβαια το γεγονός ότι το αφεντικό είναι ανεγκέφαλος καραγκιόζης. Το μίσος, σαν ανεπεξέργαστο συναίσθημα, πολύ σπάνια προσφέρεται για εποικοδομητικό διάλογο. Δεν πρόκειται να σας βοηθήσει στο μέλλον αυτό που γράφετε, μάλλον δεν θα σας αντιπροσωπεύει καν και σχεδόν σίγουρα θα γυρίσει μπούμερανγκ αργά ή γρήγορα.
4. Παρανομίες. Κλέψατε κάτι; Αντιγράψατε στο διαγώνισμα; Στήνετε μια απάτη; Δεν θέλουμε να το μάθουμε βέβαια; Μας κάνετε συνένοχους χωρίς να φταίμε σε τίποτα. Έχουμε υποχρέωση να σας καταδώσουμε ή μήπως γράφετε μπούρδες απλά για εντυπωσιασμό; Έχετε πέσει ήδη πολύ χαμηλά είτε το κάνατε είτε όχι. Οι παρανομίες όπως και η συζυγική απιστία, είναι κάτι που δεν κερδίζει ποτέ από την δημοσιοποίηση.
5. Τα μισόλογα! Είναι κάτι ατάκες όπως “όμορφα!” ή “αυτό είναι” οι οποίες είτε απευθύνονται σε έναν μόνο από τους “φίλους” ή σε εξωγήινες μορφές νοημοσύνης. Μάλλον έχουν σχέση με κάτι άλλο, το οποίο όμως δεν μας γίνεται γνωστό. Οπότε συνήθως έχουν από κάτω σχόλια όπως “τι όμορφα;” και “ποιό είναι;” και ακόμα πιο ανόητα χασίματα χρόνου για όλους μας.
Το θέμα δεν διαφέρει και πολύ από την εποχή πριν είκοσι χρόνια που έγραφα οδηγίες καλών τρόπων στο email. (Εδώ πιο φρεσκαρισμένες λεπτομέρειες περί κοινοποίησης και άλλων θεμάτων. ) Δεν είναι απλά χάσιμο ρεζίλι, είναι πιθανώς και επικίνδυνα για την καριέρα, τις φιλίες και το κοινωνικό σας προφίλ. Σκεφτείτε το πριν πατήσετε “δημοσιοποίηση”. Είναι σαν να βάλατε όλους τους καλεσμένους του γάμου σε ένα και μόνο τραπέζι και τους μιλάτε σαν να είναι ίδιοι. Δεν είμαστε ίδιοι. Σεβαστείτε το.
Σημειώστε ότι οι εικόνες είναι από πραγματικά σχόλια χρηστών του Facebook που δεν είναι καν φίλοι μου. (Άλλα άφησαν δημόσια διαθέσιμα όλα αυτά τα μαργαριτάρια.)
Όλα αυτά ισχύουν βέβαια και με το παραπάνω στην επαγγελματική χρήση του Facebook. Μπορεί να είναι το turbo του blog σας αλλά έχει κανόνες!
Διαβάστε εδώ ένα άρθρο μου σχετικά με το πως εξαφάνισα κάτι από το διαδίκτυο. (Google search SEO κλπ)