Είχα καιρό να διαβάσω μπούρδα του Γιάννη Βαρουφάκη. Ας την αναλύσουμε.
“What has Google Ever done for us?” θα μπορούσε να είναι πανέξυπνος τίτλος αν το υπόλοιπο κείμενο και το συμπέρασμα είχαν την παραμικρή σχέση με το ομώνυμο σκετσάκι των Monty Python. Συμπτωματικά, το εξάμηνο που ο Κος Βαρουφάκης κατέστρεφε την Ελλάδα συχνά τον μνημόνευα με σκετσάκια των Monty Python. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προσεγγίσεις τον αλλοπρόσαλλο τρόπο που λειτουργεί.
“life without Google would be awfully more tedious” Μπορείς να περιγράψεις με πολλούς τρόπους την επίπτωση των εργαλείων της Google. “Tedious” είναι σίγουρα το χειρότερο αντίθετό τους που μπορείς να επιλέξεις. Δεν θα είναι πιο βαρετή η ζωή μας χωρίς Google Maps. Λιγότερο παραγωγική θα είναι. H πιο βασική διαφορά της Google από το Facebook είναι ότι Search, Docs, Maps και όλα τα άλλα που φτιάχνει είναι εργαλεία παραγωγικότητας.
‘the nature and importance of their contribution make it imperative that they be placed under democratic control” Όπως συνηθίζεται σε Χούντες και ακαδημαϊκά τεμπέληδες, αυτό το ρίχνει αξιωματικά από τον ουρανό. Οι επιχειρήσεις πρέπει να ελέγχονται δημοκρατικά; Αλήθεια; Α, για αυτό διορίζει ο Τσίπρας όπου βρει διευθυντές, ε; Όχι Γιαννάκη μου, αυτό γίνεται σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, όχι σε δημοκρατίες. Άλλο να έχεις ένα σύστημα, ένα πλέγμα, checks and balances που λένε οι Αμερικάνοι, άλλο να τα βάλεις με το ζόρι “υπό δημοκρατικό έλεγχο.”
Προφανώς ο Κος καθηγητής πρόσφατα διάβασε κάποιο βιβλίο και εξηγεί ότι αυτές οι εταιρείες εξειδικεύτηκαν σε “attracting and holding our attention, in order to sell access to our senses to paying advertisers.” Λέει το ίδιο έκαναν πριν από αυτούς εφημερίδες και περιοδικά. Αριστερόστροφα και επιλεκτικότατα βέβαια ποτέ δεν σκέφτηκε να επιβάλλει και στα άλλα ΜΜΕ τις βλακείες που θα προτείνει εδώ!
Πάντα μου κάνει εντύπωση όταν συναντάω ανθρώπους που τον εκθειάζουν ως ομιλητή ή καθηγητή. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτοί είναι όλοι ιδιαίτερα ανόητοι. Ή μάλλον κουτοί. Ή ίσως είναι καλός να εξηγεί απλές έννοιες για πρωτοετείς. Ανίκανοι να καταλάβουν ότι φράσεις όπως “Underlying the backlash against Big Tech has been the sense that we are all becoming proletarianized users” χρειάζονται ξετύλιγμα για να έχουν το παραμικρό νόημα. Η σλογκανοποίηση που κάνει ο Βαρουφάκης αλλιώς είναι απλά κενή. Ειδικά όταν ολοκληρώνει το ψευτοκομμουνιστικό περιτύλιγμα με μια ακόμα μεγαλύτερη σοβαροφανή μπαρούφα: “Alienated from a market trading in us, we have become cogs in a production process that excludes us as anything but its product.”
Τι σημαίνει αυτό; Αν το έλεγε σε αίθουσα πανεπιστημίου θα του πέταγα κιμωλίες μέχρι να το αναλύσει σε κάποιο γράφημα να το δούμε.
- Ισχυρίζεται ότι είμαστε απομακρυσμένη από την αγορά που μας εκμεταλλεύεται. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Google Ads χρησιμοποιεί πλέον ο καθένας για οτιδήποτε θέλει μικρό ή μεγάλο. Μόνος σου, με μόνο όπλο το Gmail και μια πιστωτική μπορείς και εσύ να εκμεταλλευτείς τον τρόπο πώλησης αυτόν.
- “Έχουμε γίνει γρανάζι σε μια διαδικασία παραγωγής”. Ναι μεν όλοι δίνουμε στοιχεία στην Google αλλά εξίσου μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για να πουλάμε κι εμείς.
- “Μας αποκλείει σε οτιδήποτε εκτός από το τελικό προϊόν.” 100% ψέμα. Ο Κος Μπαρουφάκης προφανώς δεν έχει ιδέα πως λειτουργεί η Google.
“Against a background of automation and labor casualization” Άλλη μια σαρωτική και κενή γενίκευση. Πως αυτά τα δυο επηρεάζουν το θέμα μας; Δεν έχει σημασία! Ο καθηγητής απλά πετάει βεγγαλικά. Κι αν τον ρωτήσεις απλά θα χαμογελάσει αινιγματικά. Το άρθρο μοιάζει σαν να μόλις άρχισε κάποιο βιβλίο περί νέων τεχνολογιών και γράφει μισοβρασμένες σκέψεις πριν καταλάβει που θα καταλήξει. Α όχι, όλο αυτό θα “further destabilize capitalism”. Δηλαδή από τη μια η μεγάλη εταιρεία παραδυνάμωσε και μας εξηγεί πως το κάνει, από την άλλη, αυτό που μας μόλις είπε ότι ισχύει, κάπως θα διαλύσει τον καπιταλισμό που μόλις δυνάμωσε!
“Every user, in principle, has a legitimate claim to being a de facto shareholder.” Δεν σχολιάζω καν τα κλεμμένα και χιλιοειπωμένα παραδείγματά του για την ατμομηχανή κλπ. Ο τιτάνας της διανόησης αυτός καταλήγει στο εξωφρενικό συμπέρασμα, ότι επειδή κάνεις μια αναζήτηση στο Google, έχεις αξιωματικά δικαίωμα σε ότι εκπληκτικό κάνει μετά με αυτό που ζήτησες. Αντίστοιχα αν επισκεφτείς για παράδειγμα το συνεργείο αυτοκινήτων σου, να τους χρεώνεις για ότι ζητήσεις να επισκευάσουν, ε; Επειδή δηλαδή ο ιδιοκτήτης του συνεργείου βρήκε τρόπο να κάνει κάτι πιο έξυπνο με τις παραγγελίες για να σε βοηθήσει, να τον χρεώσουμε κι από πάνω!
Ο λαικισμός του χτυπάει κόκκινο όταν προτείνει να πάρουμε, με το ζόρι φαντάζομαι, μετοχές της Google και να της χαρίσουμε στον πλανήτη. Κάθε παιδί (έτσι είναι ο λαϊκισμός, γράφουμε για τα παιδιά) να συμμετέχει λέει στα κέρδη για να έχει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Δυο σε ένα χτύπημα λαϊκιστικής έξαρσης. Παίρνουμε μια νέα ανέφικτη ιδέα και την κολλάμε σε μια άλλη ανέφικτη που όμως έχει σουξέ. Αν δεν ήταν τόσο εμφανώς ανόητος όλος ο ειρμός φαντάζομαι θα έπιανε σε απελπισμένους ανθρώπους με περιορισμένη νοημοσύνη.
” In using Big Tech’s services, we manufacture a portion of its capital in real time.” Προφανώς έπρεπε να βγει για jogging και ήθελε να κλείσει στα γρήγορα το άρθρο. Νομίζει ότι είναι κίνηση ματ το γεγονός ότι ο ίδιος μόλις κατάλαβε πως λειτουργούν τα BigData. Αγνοεί το γεγονός ότι όλοι μας, σε κάθε συναλλαγή, από την εποχή των Σπηλαίων ανταλλάσσουμε και εκμεταλλευόμαστε πληροφορίες διαρκώς. Ο εγκέφαλός μας πάντα ψάχνει για σχήματα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα, για συντομεύσεις που θα μας δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη ζωή.
Άλλοι πιστεύουν σε ζώδια, άλλοι στο Χρηματιστήριο βγάζουν πολύπλοκες εξισώσεις. Η Google σκέφτηκε αυτό που σκέφτηκε. Και ο Γιάννης Βαρουφάκης, για πολλοστή φορά, δεν σκέφτηκε τίποτα αλλά θεώρησε χρήσιμο να συσκευάσει το τίποτα και να μας το σερβίρει. Στο σκετσάκι “What have the Romans ever done for us?” το συμπέρασμα είναι ότι οι Ρωμαίοι έχουν κάνει τα πάντα και οι “επαναστάτες” είναι αχάριστοι και ανόητοι.