Όχι δεν θέλω να θάψω κάποιο συγκεκριμένο site. Αλλά ναι, έναυσμα κάτι που έτυχε με το e-food.gr Υπερφιλικοί και εξυπηρετικότατοι ξεσκίστηκαν να λύσουν το πρόβλημα. Αλλά έγινε σαφές στην πορεία ότι η μηχανογράφησή τους είναι ένα νησάκι ξεκομμένο από άλλα νησάκια που χρειαζόμασταν για να λύσουμε το πρόβλημα. Και ακόμα πιο προφανές ότι δεν υπάρχει λόγος για e-food. Φορτώνεις σε μικρές επιχειρήσεις την δική σου πλατφόρμα όταν οι ίδιοι δεν έχουν επαρκείς γνώσεις, χρόνο ή μηχανογραφική υποδομή για να πάνε πιο πέρα. Σαν το Beat και πολλά άλλα start up, απλά κάνουν αυτό που ξέρουν ότι έρχεται και ελπίζουν ότι κάποιος θα τους εξαγοράσει μετά.
Δηλαδή ξοδεύουμε λεφτά σε διαφήμιση για να κερδίσουμε χρήστες, να έχουμε την Νο1 θέση στην όποια αγορά. Έρχεται κάποιος ξένος που θέλει αυτό το κοινό, μας πληρώνει για τους χρήστες. Μόνο εγώ βλέπω το πρόβλημα;
Καταρχάς κρέμονται από την διαφήμιση. Η κίνηση είναι επιδοτούμενη. Σαν πρεζάκια πρέπει διαρκώς να ταΐζουν το τέρας στο Facebook, το Google, την τηλεόραση και όπου αλλού μπορούν για να κινείται κάτι. Ύστερα δεν προσθέτουν υπηρεσίες. Έχω πολλές φορές γράψει απαξιωτικά για το Beat (πρώην TaxiBeat) όχι επειδή είναι μικρότερη εταιρεία από το Uber αλλά επειδή έχει το 1/100 των υπηρεσιών. Καινοτομία μηδέν. Είναι απλοί αντιγραφείς, μεσάζοντες και κερατιάτικο.
Δεν είναι εύκολο να ανταγωνιστείς στον χώρο της τεχνολογίας. Ούτε πρέπει να αποκαρδιώνεσαι ότι “όλα έχουν γίνει” ή “αν πετύχει απλά θα μας αντιγράψουν”. Αλλά τουλάχιστον να ξεκινάμε με κάτι πρωτότυπο που έχει ζωή από μόνο του. H λύση είναι μάλλον στην εξειδίκευση. Όχι στην αντιγραφή μεγάλων πετυχημένων συνταγών του εξωτερικού.