“Μου έστειλε η BSA email να με ενημερώσει ότι θα λάβω μια επιστολή και μετά όταν την έλαβα μου έλεγε να γράψω τον υπεύθυνο μηχανογράφηση ή νόμιμο εκπρόσωπο μια υπεύθυνη δήλωση αδειοδότησης λογισμικού ότι υποτίθεται έχουμε νόμιμο λογισμικό. Το θέμα είναι να αγνοήσω το γράμμα ή να στείλω καλύτερα τα στοιχεία μου; Και τι μπορούμε να κάνουμε άμα δεν τους στείλω τα στοιχεία;”
Το θέμα είναι σχετικά απλό αλλά πρέπει να το δούμε στα επιμέρους του.
1. Με τι δικαίωμα σου έστειλε email η BSA; Κατ’αρχάς θα πρότεινα να το καταγγείλετε σαν ανεπιθύμητο σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες. Θα πρέπει να αποδείξουν ότι εσύ ζήτησες να είσαι σε λίστα ενημέρωσης για θέματα της BSA. Ή βρήκαν τα στοιχεία με παράτυπους τρόπους και συνεργασίες;
2. Αυτό το email η BSA το στέλνει μαζικά σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Ένας από τους λόγους είναι γιατί παλιότερα, που έστελναν κατευθείαν τυπωμένο γράμμα (το παλιό, με το γραμματόσημο!) έγιναν ρεζίλι καθότι πήγε και σε εταιρείες χωρίς υπολογιστές καν! Αφού έχεις email έχεις υπολογιστή άρα από κάπου θα σε πιάσουν. (Νομίζουν.)
3. ΜΗΝ βιαστείς να κάνεις audit. Audit είναι η διαδικασία κατά την οποία μετράς τι ακριβώς έχεις σε ποιούς υπολογιστές. Μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί στοιχείο εναντίον σου η γνώση αυτή. Από την άλλη, ειδικά μικρές επιχειρήσεις είναι λογικό να επικαλεστούν άγνοια αφού δεν έχουν καμία υποχρέωση να έχουν υπεύθυνο μηχανογράφησης ούτε να γνωρίζουν όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες του τι θεωρεί νόμιμο και τι όχι η BSA.
4. Μην τρέξεις να αγοράσεις λογισμικό/σβήσεις λογισμικό από υπολογιστές. Ούτε θα βγάλεις άκρη ούτε θα γίνεις νόμιμος κατά BSA. Σίγουρα εφόσον χρησιμοποιείς το λογισμικό σαν βασικό εργαλείο δουλειάς δεν είναι σωστό να έχεις πειρατική έκδοση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να καταλάβεις και εύκολα ποια έκδοση ποιου προγράμματος είναι η σωστή για εσένα, πόσο μάλλον όταν έχεις πολλούς χρήστες στο γραφείο σου. Είναι πιθανό να ξοδέψεις πολλά λεφτά χωρίς αποτέλεσμα. Ή να χαλάσεις την ροή εργασίας σου σβήνοντας χρήσιμα προγράμματα τα οποία νομίζεις ότι είναι πειρατικά ενώ δεν είναι. (πχ Open Office.) Δεν φτάνει που θα πληρώνεις δικηγόρους και μηχανογραφικάριους, θα χάσεις και από εκεί λεφτά τώρα;
5. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα κάνουν τίποτα. Αν και πιέζουν το ΣΔΟΕ και την εφορία να δουλέψουν για αυτούς όπως είχαν κάνει παλιότερα, ακόμα είναι ασαφές τι θα γίνει. Το Ελληνικό δημόσιο έχει πιο μεγάλα προβλήματα από το να πληρώνει υπαλλήλους να βοηθάνε στα κέρδη ξένων εταιρειών. Εξού και προσπαθούν να σε τρομοκρατήσουν να το κάνεις μόνος σου.
6. Αν ανησυχείς γιατί χρησιμοποιείς πολλούς υπολογιστές ή γιατί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η δουλειά σου από αυτούς θα πρέπει να συμβουλευτείς κάποιον με γνώση πληροφορικής σε συνδυασμό με κάποιον δικηγόρο. Αλλά (πολύ σημαντικό) πρέπει να επιμείνεις και με αυτούς να σου εξηγήσουν πιο ακριβό κομμάτι, ποιόν νόμο και ποια οδηγία θεωρούν ότι έχεις παραβεί. Πολλοί δικηγόροι δεν έχουν καταλάβει το πρόβλημα καθόλου και κάνουν μια σαρωτική ερμηνεία που συμφέρει την BSA.
7. Έχει ενδιαφέρον σε νομικό επίπεδο επίσης το γεγονός ότι η BSA στήνει προκαταβολικούς συμβιβασμούς. “Αν κάνεις έτσι τότε κι εμείς θα αφήσουμε να γίνει το άλλο.” Άρα δεν βασίζονται σε νόμους αλλά στο γεγονός ότι μια ιδιωτική εταιρεία (BSA) που προσασπίζει τα συμφέροντα άλλων ιδιωτικών εταιρειών (Microsoft, Adobe, Autodesk κλπ) προσπαθεί να εξαναγκάσει μια τρίτη ιδιωτική εταιρεία (την δική σου!) να κάνει κάτι υπό το πρόσχημα της τήρησης νομιμότητας. Αν ήταν θέμα τήρησης του νόμου, αυτό θα ήταν αυτεπάγγελτα δουλειά της αστυνομίας ή κάποιας δημόσιας αρχής. Η αντιστοιχία είναι να βγω εγώ με μια καραμπίνα και να σκοτώνω λαθρομετανάστες στα σύνορα επειδή έτσι νομίζω ότι πρέπει να τηρείτε ο νόμος!
8. Προσοχή ποιόν θα εμπιστευτείς! Δυστυχώς πολλές εταιρείες που πουλάνε λογισμικό έχουν καταντήσει σπιούνοι των εταιρειών. Για να βγάλεις άκρη πόσες άδειες Microsoft Office χρειάζεσαι και ποιο πακέτο σε συμφέρει τους καλείς και σε ξετινάζουν κάνοντας ουσιαστικά την δουλειά της BSA αφού σε φακελώνουν πλήρως! Όταν σου πούνε “μην ψάχνεις τώρα έναν έναν τους υπολογιστές – θα σου εγκαταστήσουμε ένα audit software που θα σου τα πει όλα” στείλ’τε τους στον διάολο. Όλως τυχαίως πολλά από αυτά τα “χρήσιμα δωρεάν εργαλεία για να παρακολουθείς τι λογισμικά έχεις εγκατεστημένα στο δίκτυό σου” είναι και συνδεδεμένα με βάσεις δεδομένων μεγάλων εταιρειών λογισμικού! Οι δικηγόροι είναι συνήθως άσχετοι αλλά τουλάχιστον (εκτός από μεγάλα δικηγορικά γραφεία που έχω τύχη να τα κάνουν πλακάκια με τους αντιπάλους επί πληρωμής!) διατηρούν εχεμύθεια.
Πάνω από όλα όμως πρέπει να το σκεφτείς μακροπρόθεσμα. Έστω ότι κάνω ότι μου λένε σήμερα. Αύριο, σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο πως θα ξέρω ότι θα με θεωρούν ακόμα νόμιμο; (Κατά BSA.) Θα πρέπει να ασχολούμαι μια ώρα την ημέρα με μηχανογραφικά θέματα αντί να τρέχω την επιχείρησή μου; Να πληρώνω δικηγόρους να βγάλουν άκρη τώρα που η οικονομική κρίση με έχει φέρει στα όρια έτσι κι αλλιώς; Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, διάβασε τα άλλα μου άρθρα για το θέμα της BSA για να καταλάβεις μερικούς από τους παράγοντες που καθιστούν προβληματική την υπόθεση σε νομικό, κοινωνικό και…λογικό επίπεδο.
Εδώ η σχετική σελίδα στο Facebook και εδώ το ακριβές κείμενο του γράμματος. (Αν θέλετε να βάλετε τον δικηγόρο σας να ετοιμάζεται – πολύ εύκολα μπορεί να τους κατεβάσει δυο σκαλάκια σε τσαμπουκά.)
“…afou den tous apadiso kai den grapso aytin tin ipeythini dilosi i bsa ti borei na mou kanei apo ekei kai pera afou arnitho? tha mou steiloune amesos sdoe na me elenksoune? tha arxisoune apeiles meso tilefonou opos egrapses?”
Αν το δεις από την δική τους μεριά, δεν αξίζει τον κόπο να ασχολούνται με εταιρείες από τις οποίες δεν περιμένουν μεγάλα έσοδα. Οπότε αν είσαι μικρή εταιρεία, δεν νομίζω είναι πολύ πιθανό να σου την πέσουν. Για να βγει εισαγγελική εντολή δεν είναι τόσο εύκολο, πως θα αποδείξουν ότι συντρέχουν βάσιμες υποψίες;
Για να αντιστρέψω το ερώτημα – πως γίνεται να απαιτεί υπεύθυνη δήλωση από μια ιδιωτική εταιρεία, μια άλλη ιδιωτική εταιρεία; Ή να μπορεί να κινητοποιήσει μια δημόσια υπηρεσία να λειτουργεί για αυτή; Θα είναι σαν να τηλεφωνώ εγώ την αστυνομία να κυνηγάει όσους δεν έχουν κάνει καλό Search Engine Optimization στα site τους!
Η καμπάνια telemarketing απευθύνεται στο στάδιο της τρομοκράτησης όπως και το email και το γράμμα. Δεν σε παίρνουν απειλητικά τηλεφωνήματα τα μεσάνυχτα στο σπίτι να σου πούνε ότι “ξέρω που μένεις – αγόρασε 5 άδειες Word!”
Να πως τα λέει η BSA στο δελτίο τύπου της:
Το νόμιμο λογισμικό θωρακίζει τις επιχειρήσεις απέναντι στο νόμο
και ενισχύει τον εγχώριο κλάδο της πληροφορικής
Συνεχίζεται η καμπάνια της BSA για μείωση της πειρατείας λογισμικού
Αθήνα, 14 Απριλίου 2011. Η Business Software Alliance (BSA), ο οργανισμός που εκπροσωπεί την παγκόσμια βιομηχανία εμπορικού λογισμικού ανακοινώνει την συνέχεια της καμπάνιας για την καταπολέμηση της πειρατείας λογισμικού. Από το τέλος του 2008 μέχρι και σήμερα, η BSA έχει απευθυνθεί σε χιλιάδες επιχειρήσεις στην ελληνική επικράτεια προκειμένου να τις ενημερώσει για τα πλεονεκτήματα του αδειοδοτημένου λογισμικού όπως είναι η νομιμότητα, η ασφάλεια αρχείων και η αποφυγή τεχνικών προβλημάτων καθώς και για τα οφέλη της Διαχείρισης Πόρων Λογισμικού (Software Asset Management – SAM). Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα, οι δαπάνες των επιχειρήσεων για νομιμοποίηση των παράνομα εγκατεστημένων προγραμμάτων λογισμικού έχουν ξεπεράσει τα 1,8 εκατομμύριο Ευρώ.
Η BSA θα συνεχίζει την καμπάνια μέσω επιστολών σε χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να τις ενημερώσει για τους κινδύνους του παράνομου λογισμικού καθώς και να ενθαρρύνει τους νόμιμους εκπροσώπους των εταιριών να επιβεβαιώσουν ότι το λογισμικό που χρησιμοποιούν είναι νόμιμο. «Στην κρίσιμη οικονομική περίοδο που όλοι διανύουμε καμία επιχείρηση δεν επιθυμεί να επιβαρυνθεί με επιπλέον έξοδα, ιδιαίτερα εάν αυτά είναι κρατικά πρόστιμα που συνεπάγονται δυσφήμιση. Το νόμιμο λογισμικό θωρακίζει κάθε επιχείρηση απέναντι στο νόμο και παράλληλα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του δικτύου της» υπογραμμίζει ο κ. Κώστας Σαμαράς, εκπρόσωπος εταιρίας μέλους της BSA στην Ελλάδα.
κυκλοφορει και νεο email με τιτλο
Αναμένεται η απάντησή σας προς τη BSA – Τελική υπενθύμιση
Αξιότιμε κύριε/κυρία,
Σας έχει ζητηθεί να μας αποστείλετε δήλωση υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας σας που να βεβαιώνει τη νομιμότητα του λογισμικού που χρησιμοποιείτε. Παρόλα αυτά δεν έχουμε λάβει κάποια απάντησή σας.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η πρώτη φάση της συγκεκριμένης ενέργειας ολοκληρώθηκε με την αποστολή των ζητουμένων στοιχείων από τους νόμιμους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και η BSA ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης φάσης κατά την οποία θα λάβει χώρα αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Η BSA δύναται να προβεί σε έλεγχο επιχειρήσεων που απέστειλαν ελλιπή ή και καθόλου στοιχεία.
Με εκτίμηση,
Για την τοπική Επιτροπή της BSA (Business Software Alliance)
Κ. Γαλανοπούλου, Ν. Μαρκόπουλος, Κ. Σαμαράς
εχουμε καποια ενημερωση?
Δεν βλέπω ότι αλλάζει κάτι νομικά ή πρακτικά αυτό το επόμενο email. Απλά ψυχολογικά μάλλον για όσους έκαναν τις πάπιες στο πρώτο…