1. Ο πυρετός δεν είναι επικίνδυνος. Είναι εντυπωσιακό να το πιστεύει τόσος κόσμος αυτό. Η πρώτη μελέτη που αποκάλυψε το μέγεθος του προβλήματος το 1980 το έκανε σαφές σαν μέγεθος προβλήματος. Το 52% των γονιών πίστευε λανθασμένα ότι πυρετός 40C μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα στο παιδί. Το 85% έδινε αντιπυρετικό πριν φτάσει 38.9C ο πυρετός. Δυστυχώς και πιο πρόσφατη μελέτη έδειξε την ίδια υστερία στους σύγχρονους γονείς. Ούτε εγκεφαλική ζημιά μπορεί να πάθει το παιδί, ούτε να πεθάνει από πυρετό. Ακόμα χειρότερα, οι May & Bauchner βρήκαν ότι το 65% των γιατρών ήταν επίσης άσχετο στο θέμα του πυρετού πιστεύοντας πχ (21% του δείγματος) ότι ένα παιδί μπορεί να πάθει εγκεφαλική ζημιά από πυρετό. (Δεν μπορεί. Ο πυρετός είναι σύμπτωμα, όχι πάθηση.)
2. Τα αντιπυρετικά δεν είναι καραμέλες. Πολύ πριν χρειαστεί, σε πολύ μικρότερες θερμοκρασίες από ότι θα έπρεπε, οι σύγχρονοι γονείς δίνουν υπερβολικά μεγάλες δόσεις αντιπυρετικών, σε υπερβολικά μικρές συχνότητες στα παιδιά τους. Επιπλέον συνεχίζεται ένα παραμύθι που δεν ισχύει, αυτό του “ανακατώματος” των αντιπυρετικών. Το 50% των γιατρών σε μια έρευνα το πρότεινε και μάλιστα συχνά προκαταβολικά, πριν την εκδήλωση πυρετού! Η συγκεκριμένη πρακτική δεν συνιστάται και μάλιστα η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία την αποκλείει ρητά λόγω συχνών προβλημάτων υπερδοσολογίας. Τα αντιπυρετικά μπορεί να επιβαρύνουν συκώτι και νεφρά. Δεν είναι καραμέλες.
3. Δεν πρέπει να ξυπνάμε παιδί για αντιπυρετικό, ούτε για να του πάρουμε την θερμοκρασία. Δυστυχώς πάλι μελέτες δείχνουν ότι κάποιοι παιδίατροι είναι βαθιά νυχτωμένοι σε τέτοια θέματα. Ούτε εξηγούν επαρκώς την φυσιολογία του πυρετού, ούτε προτείνουν πράγματα για να εκτονωθεί η υστερία των γονιών. Αντίθετα με τον τρόπο που χειρίζονται τις αρρώστιες, δίνουν υπερβολική έμφαση στο σύμπτωμα αυτό σε σχέση με άλλα. Επιπλέον η ίδια έρευνα έδειξε πόσο συχνά προτείνεται αντιπυρετικό σε θερμοκρασίες για τις οποίες καμία επιστημονική βάση δεν υπάρχει για χρήση αντιπυρετικού.
“Και ποιός είσαι εσύ που τα λες όλα αυτά; Γιατί να σε πιστέψουμε εσένα και όχι τον παιδίατρό μας;” Μην με πιστέψετε. Διαβάστε τις μελέτες που παραθέτω με υπερσυνδέσμους τώρα που δεν έχει πυρετό το παιδί. Για να μπορέσετε ίσως να αντιμετωπίσετε τους (φυσικούς) φόβους ενός γονιού όταν είναι άρρωστο με καλύτερο τρόπο.