(SEO με πρακτικά παραδείγματα και γιατί χρειάζεστε καλή πληροφορία στο site σας εδώ.)
Για πολλά χρόνια ο Έλληνας επιχειρηματίας (είναι κάτι σαν τον διάσημο “μέσο Έλληνα”!) αγνοούσε το internet παντελώς. Μετά έγινε κάτι που καλό είναι να έχουμε. Όταν έπεσε και το κόστος, φρόντισε να μπορεί να πει ότι έχει πρόσβαση. Έβαζε την γραμματέα είναι “τον μικρό που πιάνει από αυτά” να κοιτάει το email. Και να το τυπώνει για να του το φέρει. Λίγο το κινητό, λίγο η εξέλιξη, μερικοί έφτασαν σε σημείο να κοιτάνε και μόνοι τους το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Και να σερφάρουν. Λίγο.
Σε αυτό το στάδιο ο επιχειρηματίας παθαίνει μια ξαφνική παράκρουση. Από την μία σκέφτεται όλες τις ιδέες που σκέφτηκαν (και υλοποίησαν) πριν μια δεκαετία στο πρώτο μεγάλο κύμα ηλεκτρονικού εμπορίου. Αφού δεν ξέρει όμως σε βάθος μένει σαν κρυφή του φαντασίωση ότι αν τον υποστήριζαν διάφοροι γύρω του θα μπορούσε να βγάλει άπειρα λεφτά με το σχέδιο. Όσοι (συνήθως εγώ!) του διαλύουν την φαντασίωση, είμαστε απλά απαισιόδοξοι που δεν καταλαβαίνουμε το όραμά του.
Αλλά το internet συνεχίζει. Η κόρη του είναι όλη μέρα στο facebook, μετά και η γυναίκα του ξαφνικά ασχολείται από το κινητό της με κάτι που μπορεί να είναι και γκόμενος. Αλλά αφού δεν είναι SMS δεν έχει ιδέα πως να το παρακολουθήσει. Με τον ίδιο τρόπο ανησυχεί πλέον και για την επιχείρησή του. Όσοι έχουν επαφές με το εξωτερικό είναι υπό πίεση να κάνουν “κάτι” online. Φωνάζουν κάποιον web designer ή το κάνουν με ένα γνωστό γνωστού. Ο ταλαίπωρος προσπαθεί να φτιάξει κάτι το οποίο βγαίνει σχεδόν όσο μέτρια είναι τα έντυπα φυλλάδιά του και μπαγιατεύει εξίσου γρήγορα.
Φτάσαμε έτσι στο 2010. Η δύναμη του internet είναι πλέον αισθητή και τώρα ο επιχειρηματίας χρησιμοποιεί (ακόμα με πολύ παιδαριώδη τρόπο) το Google. Και τον ενοχλεί που δεν βγαίνει πρώτος! “Όταν βάζω το όνομα της επιχείρησής μου, πρέπει να βγαίνω πρώτος!” Αργά ή γρήγορα λοιπόν προσλαμβάνει μια εταιρεία να του κάνει ΣΕΟ. Πως λέμε ΟΕΟΟΟ στο γήπεδο. Search Engine Optimization ελληνηστί είναι όταν ένας “μάγος” που υπονοεί ότι έχει κάποια μυστικά όπλα αντίστοιχα του FBI σου παίρνει τα λεφτά για να “βγαίνεις πρώτος”.
Συγχαρητήρια. Καταφέρατε ότι γινόταν με τον χρυσό οδηγό τόσα χρόνια! Δηλαδή κάποιος που σε ψάχνει με το όνομά σου να σε βρει.
Πρώτη μου ερώτηση σε όσους ξόδεψαν χρήματα έτσι ή με Google AdWords για να “βγαίνουν πρώτοι”. Πόσα έσοδα σας έφερε; Άμεσα ή και μακροπρόθεσμα, όπως θέλετε μετρήστε το. Για πόσο καιρό θα πληρώνετε; Γιατί μόλις σταματήσετε θα εξαφανιστείτε βέβαια!
Δεύτερη ερώτηση; Ο υπόλοιπος επικοινωνιακός πλανήτης; Ο λόγος που έβαλα αυτό το γραφικό στο άρθρο είναι επειδή υπάρχει μια εξαιρετική ελληνική προσπάθεια, http://www.qualia.gr/aino για λεπτομέρειες, οπότε δεν υπάρχει πια δικαιολογία. Παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο όλα τα κανάλια τηλεόρασης, ραδιοφώνου και άλλα ΜΜΕ και τα αναλύει. Κείμενο, ομιλητές, αναφορές και διάθεση. Ναι, έχει νοημοσύνη για να καταλάβει αν όταν αναφέρθηκε ο Τριανταφυλλόπουλος στην κατηγορία προϊόντος που ασχολείστε ήταν θετικός ή αρνητικός.
Έχω την εντύπωση ότι περισσότερα λεφτά θα βγάλετε με τέτοια εργαλεία, παρά με πρωτιές στο Google…
Τάκη νομίζω οτι δεν εχεις ιδέα απο SEO.
1. Διάβασε το αρθρο σου
2. Πες μας τι σχέση έχει το optimization ενος site με το adwords.
Ευχαριστώ πολύ αλλά δεν με λένε Τάκη! Αν είσαι ελληνικό spam engine (γιατί έτσι μοιάζει το σχόλιο) σε κάνω έγκριση γιατί έχεις πλάκα.
3. πες μας σε ποιο αξιολογο site εχεις κάνει σεο
Αχά! Άνθρωπος! Ανώνυμος βέβαια και με μάλλον επιθετική διάθεση και λιγοστές επεξηγήσεις. Λοιπόν “Τάκη” αυτή την εβδομάδα έκανα πολλαπλά πειράματα με την χρήση AdWords για να ανεβάσω διάφορες ιστοσελίδες (όλες αξιόλογες για τους πελάτες μου – άρα και για εμένα!) μέσα από την χρήση AdWords. Δουλεύει. Ακόμα και όταν κάνεις ανόητα μικρή προσφορά και τελικά δεν έχει πολλές ελπίδες να την κάνουν κλικ (οπότε δεν πληρώνεις κιόλας!). Ακόμα και όταν την βάλεις σε άσχετη χώρα ή γλώσσα. (Οπότε σίγουρα δεν πληρώνεις τελικά τίποτα!) Θα ανεβάσω τα πορίσματά μου για να τα κοροϊδέψεις μόλις βγάζουν statistically significant νούμερα. Αν βρίσκεις “άσχετα” τα άρθρα μου προφανώς μπορείς να επιλέξεις άλλο blog για την ενημέρωσή σου. Ένα “αξιόλογο”!
Αν το έγραφες αυτό το άρθρο πριν 10 χρόνια θα συμφωνούσα μαζί σου. Το 2011 όμως πολλές Ελληνικές εταιρείες χρησιμοποιούν SEO για να εμφανίζονται στην 1 σελίδα του google.gr, και με το γεγονός ότι το 90% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το google.gr στην αναζήτηση πληροφοριών αν δεν εμφανίζεσαι στα πρώτα 10 είναι σαν να μην υπάρχεις.
Λοιπόν αυτό είναι μια θυμοσοφία την οποία και εγώ ασπαζόμουν χωρίς να το πολυσκεφτώ, ίσως επειδή είναι ρεφραίν σε πολλά αμερικάνικα site συμβουλών. Αλλά τα αποτελέσματα το διαψεύδουν. Όλα σχεδόν τα blog που γνωρίζω εκ των έσω δέχονται αναζητήσεις που όταν τις ψάχνεις δεν βγαίνουν καν 1η ή 2η σελίδα. Και μερικές φορές ο όγκος των hits είναι αξιοπρόσεκτος. Αυτό που πιθανώς συμβαίνει βέβαια (πρέπει να στήσω πείραμα για να το πω με βεβαιότητα) είναι ότι το είδος ανθρώπου που ξεψαχνίζει τόσο πολύ μια αναζήτηση είναι συγκεκριμένου προφίλ. (πχ φοιτητής που κάνει εργασία.)