Έχω βαρεθεί να ακούω από άσχετους ότι “το βουνό ξαναπρασινίζει γρήγορα”. Για παράδειγμα στον Διόνυσο τα τελευταία τρίαντα χρόνια που ζω το βουνό, κάθε πυρκαγιά κάνει σημαντικά πιο φτωχό το οικοσύστημα. Τι κι αν ξαναπρασινίζει, αφού πλέον έχει καταντήσει ουσιαστικά έρημος. Δεν αρκεί να “πρασινίσει” όταν η λέξη “οικοσύστημα” έχει πια χάσει κάθε αξία και ούτε καν τα πεύκα δεν επιβιώνουν εκεί.
Και το λέω εγώ που έχω χάσει πολλά απογεύματα κυνηγώντας κατσίκια που βοσκούσαν στα φρεσκοκαμμένα. (Αστυνομία; Γέλαγαν κάθε φορά που τους καλούσα!)
Αφού λοιπόν δεν γίνεται κάτι ουσιώδες, γίνεται το…διακοσμητικό της υπόθεσης. Με χορηγό μάλιστα τον Νο1 καταστροφέα του βουνού, τα λατομεία Διονύσου! (Marmoline μια γνωστή ονομασία προϊόντος τους.)
Ψευτοαναδασώσεις καθότι το δασαρχείο από την ευθυνοφοβία του δεν δίνει άδεια εύκολα για αναδάσωση και αν δώσει σου βγάζει το λάδι. Ενώ τα λατομεία φυτεύουν όποτε θέλουν δέντρα σε επικίνδυνα σημεία δίπλα στον δρόμο για να κρύψουν τα χάλια τους.
Οπότε κάθε φορά ψευτοαναδασώσεις. Στον Άγιο Πέτρο με στόμφο και επισήμους είχε γίνει ολόκληρη δουλειά με μονοπάτι και διάφορα είδη φυτών, ταμπέλες και όλα τα καλά. Τώρα είναι και αυτό σκουπιδαριό. Μένουν κάτι πινακίδες χορηγών οι οποίες ουσιαστικά είναι δυσφήμιση πλέον. Αλλά φαίνεται αρκεί να βγει σήμερα μια καλή φωτογραφία για τα δελτία τύπου, το αύριο δεν μας πολυνοιάζει.
Και καλά να την πατήσει (έστω σαν διαφημιστικό τερτίπι) μια πολυεθνική, αλλά τα λατομεία Διονύσου με πλήρη επίγνωση ρίχνει στάχτη στα μάτια έτσι. Στην διπλανή φωτογραφία το λατομείο που λειτουργεί νυχθημερόν. Μπράβο, εργατικοί άνθρωποι. Με την διαφορά ότι εδώ και αρκετά χρόνια έχουν στερήσει το νερό της αρχαίας πηγής που τροφοδοτούσε έναν πανέμορφο καταράκτη και λίμνη που αναφέρεται και στην αρχαιότητα. Οι
παλιότεροι Διονυσιώτες θυμούνται να κάνουν μπάνιο εκεί, εγώ μόνο σαν απογευματινή βόλτα το είχα ζήσει. Πιάσαμε και κάτι νερόφιδα μια φορά. Ονειρεμένο μέρος που έχει καταντήσει τώρα ξερό και σκουπιδότοπος.
Μήπως να γράψουμε μια σχετική τραγωδία να την ανεβάσουμε στα Διονύσια το καλοκαίρι; (Γιορτή που επιχορηγεί και αυτή ετησίως το παράνομο κέρδος των λατομείων.)
Η όλη φιλολογία για τους εμπρηστές που καραδοκούν είναι πλέον ξεκάθαρα μπαρούφες. Η παλιότερη θεωρία μου σχετικά με τις κάφτρες των τσιγάρων γίνεται όλο και πιο πιθανή εξήγηση καθώς ξεμένουμε από δασικές εκτάσεις να θεωρήσουμε ότι ήταν ο στόχος των σκοτεινών συμφερόντων της εκάστοτε συνωμοσιολογίας.
Το περιβάλλον δεν χρειάζεται να το θεωρήσουμε ιερό. Απλά να το κρατήσουμε χρηστικό. Όχι μόνο σαν αισθητική αλλά και σαν χώρος άθλησης. Ελάτε μια βόλτα στο Διονυσοβούνι, πρασίνησε τώρα και είναι όμορφο…
Έγκλημα τρία σε ένα! 1. Πυροφυλάκιο στο οποίο πας από δρόμο μέσα στην δασική ζώνη ο οποίος όχι μόνο δεν κλείνει προς το κοινό (κυνηγούς, σκουπιδιάρηδες και απανταχού καταστροφείς) αλλά έχει ήδη χτιστεί κανονικά και με σπίτια από την μέσα μεριά της “κόκκινης γραμμής”, έβαλαν και όνομα οδού οι αθεόφοβοι μόνοι τους!
2. Με την ψευτοδικαιολογία των έργων κατά της διάβρωσης, χτίστηκε γιγαντιαίο άχρηστο φράγμα σε ένα πανέμορφο σημείο σπάνιας ομορφιάς όπου συναντιώνται δυο ρέματα. Ακριβώς στην πορεία του αρχαίου μονοπατιού από Ικαρία προς Μαραθώνα γεμίσαμε τσιμέντο, τα φάγανε οι κατασκευαστές και όλα καλά.
3. Δεν φαίνεται πολύ από εδώ αλλά μπορείτε να δείτε τις αεροφωτογραφίες για την επιφανειακή τρύπα. Τα μάρμαρα Διονύσου από εδώ μπαίνουν και έχουν καταντήσει ελβετικό τυρί το Διονυσοβούνι χωρίς βέβαια καμία άδεια για τέτοια μεγέθη και χωρίς καμία σκέψη για την ασφάλεια των εργατών ή το καλό του περιβάλλοντος.