Η προώθηση προϊόντων τεχνολογίας είναι δύσκολη υπόθεση. Από την μια πρέπει να τα καταλαβαίνεις σε τεχνικό επίπεδο. Από την άλλη να διατηρείς επαφή με τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν. Και – το πιο δύσκολο – να έχεις εμπειρία συνολικά της αγοράς, των τάσεων, των στρατηγικών, συμμαχιών και τεχνολογικών θεμάτων μακροπρόθεσμα.
Παρακολουθώ εδώ και καιρό τα γραφόμενα του Κώστα Φάρκωνα. Επειδή τον συμπαθώ και μου αρέσει το στυλ, ακόμα και από τότε που τον διάβαζα στην Ελευθεροτυπία. Πάντα μου έκανε εντύπωση η μανία του με την Sony. Αν “τα παίρνει” ή όχι δεν με ενδιαφέρει. Αυτό που είναι αξιοθαύμαστο και προς μίμηση είναι ο τρόπος με τον οποίο παράγει τεχνολογικές ειδήσεις με γνώμονα το συμφέρον της συγκεκριμένης εταιρείας. Ειδικά η Sony είναι ένας δαιδαλώδης οργανισμός όπου το ένα τμήμα συχνά δεν ξέρει τι κάνει το άλλο. Βγαίνουν νέα προϊόντα και το μαθαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη από το διαδίκτυο μαζί με όλους μας. Μυστικοπάθεια από την μια, τρελές ταχύτητες ανάπτυξης από την άλλη…είναι συνταγή για μπάχαλο.
Κοιτάξτε όμως πόσες από τις “ειδήσεις” στο Athinorama Digital είναι σχετικές με την Sony και ας αναλύσουμε το μεγαλείο ενός ανθρώπου που μπορεί να μετατρέψει όλα αυτά τα αταίριαστα σε στρατηγική:
1. Ναι, βέβαια είναι και πολύ περισσότερες αριθμητικά οι αναφορές. Ακόμα και πριν τα διαβάσουμε είναι στον τίτλο (κάπως προκλητικό αυτό αλλά απαραίτητο για το SEO μάλλον) ή στην περιγραφή του άρθρου.
2. Οι κληρώσεις (προϊόντων Sony βέβαια) βοηθάνε να δημιουργηθεί κλίμα. Σίγουρα το να δίνεις δώρα για διαγωνισμούς είναι καλή ιδέα και συχνά πιο αποτελεσματική σε σχέση με το έξοδο. Αλλά μόνο αν θα το προωθήσουν έτσι έντονα.
3. Η προώθηση τεχνολογιών που θέλει μια εταιρεία σαν την Sony είναι βαρετό, αλλά σημαντικό έργο. Δεν με πολυνοιάζει αν βγήκαν όλοι οι 007 bond σε blu ray προσωπικά αλλά σίγουρα δημιουργεί κλίμα μακροπρόθεσμα. Μας ενημερώνει ότι η Sony ήταν από τα αρχικά μέλη της ομάδας για να δημιουργηθεί ένα στάνταρ για 3D γυαλιά και υποδέχθηκε “πρόσφατα και τις Philips, Sharp, Toshiba και TLC” στο κλαμπ. Τεχνολογική πρωτοπορία παιδάκι μου!
4. Παρομοίως σημαντικό να “καπαρώσεις” μια τάση. 3D κάνουν πολλές εταιρείες αλλά στην παρούσα φάση δεν έχει ξεκαθαρίσει πως, από ποιόν και γιατί να προτιμήσω το σύστημα της Sony και όχι της Panasonic ή το οικοσύστημα της Samsung. Χθες με έπιασε μια κοπέλα στο Πλαίσιο να μου τα εξηγήσει…στο athinorama digital ο Κώστας κάνει ότι καλύτερο μπορεί μαζικά και γραπτώς.
5. Ότι κι αν γίνεται εποχιακά…Sony εμείς! Καλό παράδειγμα ο Χριστουγεννιάτικος οδηγός αγοράς. Γεμάτος Sony ακόμα και σε προϊοντικές κατηγορίες όπως τα laptop που δεν έχουν λόγο να είναι πρώτη μούρη βέβαια. Βοηθάει σίγουρα ότι η Sony δίνει όμορφες φωτογραφίες στους δημοσιογράφους αλλά δεν είναι οι μόνοι.
6. Πειστική επικοινωνία προσφορών. Ο Κώστας τα γράφει καλύτερα από το τμήμα marketing της εταιρείας μερικές φορές. “Η Sony είναι ομολογουμένως σε θέση, λόγω των δραστηριοτήτων της, να κάνει προσφορές που ο ανταγωνισμός δεν μπορεί εύκολα…”
7. Κάλυψη προβλημάτων της εταιρείας. Ακόμα και τεράστιες ήττες της Sony σε στρατηγικό επίπεδο παγκοσμίως παρουσιάζονται σαν έξυπνες αλλαγές τακτικής. Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται αυτό γρήγορα σαν εμβόλιο κατά των αρνητικών ειδήσεων πριν προλάβουν να ριζώσουν τα άσχημα μαντάτα.
8. Δικομματισμός στην τεχνολογία. Όπου μπορεί, προσπαθεί να παρουσιάσει την Sony ως το αντίπαλο δέος κάποιας άλλης εταιρείας. Σαν να μην υπάρχει τρίτος και τέταρτος στην αγορά.
9. Υπάρχουν και κακές μέρες. Ή δύσκολα προϊόντα. Τι να βρεις συνταρακτικό για ενισχυτές να πεις; Ότι είναι “κορυφαίος” και ένα σωρό τεχνικές λεπτομέρειες. Προσωπικά αν με έβαζε η Sony να προωθώ τα προϊόντα της στο athinorama digital θα απέφευγα τέτοια γιατί μειώνουν την δύναμη των άλλων αλλά ξέρετε κάτι πρέπει να γράφεις κάθε μέρα και αν έχεις στο χέρι έτοιμο δελτίο τύπου που να τρέχεις να σκεφτείς κάτι πρωτότυπο…
10. Εγώ θα σας πω τι έγινε σε εκείνη την έκθεση! Όταν ο κόσμος αναμένει νέα από μια διεθνή έκθεση τεχνολογίας, ειδικά αν προλάβεις πρώτος κερδίζεις. Διαβάστε πως γράφει για την πιο πρόσφατη IFA μπερδεύοντας ψευδοκριτική με προμοτάρισμα. “Η παρουσία της Sony στην IFA, για παράδειγμα, ήταν πολυεπίπεδη – ίσως σ’ ένα βαθμό προβλέψιμη, αλλά πληρέστατη ως προς τη γκάμα της.” Απαριθμεί προϊόντα και μετά μας ενημερώνει ότι ακόμα “περισσότερα βλέμματα τράβηξαν, πάντως, τρία άλλα προϊόντα της Sony. Τα δύο δεν είναι άλλα από τα tablet της, για τα οποία επιβεβαιώθηκαν όλα όσα είχαμε αναφέρει στο παρελθόν, μαζί με τα ονόματά τους: είναι τα Sony Tablet S και Sony Tablet P, το δεύτερο “αναδιπλούμενο” και το πρώτο σαφώς τοποθετημένο ως αντίπαλος των iPad.” Αντίπαλο δέος; Ουυυ, το είδαμε στις πωλήσεις του!
Είναι πολλά ακόμα που μπορεί να μάθει διαβάζοντας το athinorama digital και τον Κώστα Φάρκωνα. Πραγματικά μαθήματα marketing για όλους όσους ασχολούνται με την προώθηση προϊόντων τεχνολογίας. Τέτοιους ανθρώπους χρειάζεστε στα τμήματα Marketing!
Full disclosure: Ομολογώ ότι έχω στείλει στον Κο Φάρκωνα στο παρελθόν προϊόντα για δοκιμή και έγραψε για αρκετά από αυτά στην Ελευθεροτυπία. Το συγκεκριμένο άρθρο όμως έχει σκοπό να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα από τις τεχνικές τους όχι να διερευνήσει την σχέση εταιρειών και δημοσιογράφων. Ίσα ίσα που ελπίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι τον θαυμάζω ειλικρινά πολύ για την προσέγγισή του με …Γκεμπελικά αισθήματα.