“Δεν είναι τόσοι πολλοί οι θάνατοι, είναι ο τρόπος που τους μετράμε στην Ελλάδα.”
Αυτό έχει ενδιαφέρον σαν επιχείρημα. Δηλαδή ή στα ελληνικά νοσοκομεία δεν ξέρουμε να τηρούμε διεθνή πρωτόκολλα ή αποφασίσαμε για κάποιον λόγο (που δεν μας λέει κανείς), να καταλογίζουμε σε COVID περιπτώσεις που δεν θα έπρεπε. Η απλή αλήθεια είναι ότι πράγματι πεθαίνει κόσμος και το ξέρουμε με απόλυτη σιγουριά.
To ανησυχητικό είναι ότι πάμε χειρότερα το 2021. Γιατί στην αρχή της πανδημίας θα έλεγε κανείς, ΟΚ, δεν ήξεραν οι κυβερνήσεις τι να κάνουν, άγνωστο θέμα έπεσε. Το 2021 η Ελλάδα έλαβε αναλογικά τις ίδιες δόσεις εμβολίων με άλλες χώρες σε ένα από τα σπάνια διεθνή πειράματα μετρήσιμης κυβερνητικής ανικανότητας. Και πατώσαμε.
Επιπλέον προβληματικό για αυτό το επιχείρημα το γεγονός ότι στην αρχή της πανδημίας (που η κυβέρνηση απλά έστειλε τους πάντες σπίτια τους και τους δημόσιους υπαλλήλους να αράζουν και να πληρώνονται) έλεγαν ότι “σκίζουμε διεθνώς” και κάτι τέτοια. Τότε οι θάνατοι στην Ελλάδα ήταν μια χαρά έτσι που τους μετρούσαμε! Παρομοίως τις πρώτες 2-3 εβδομάδες εμβολιασμών που κοκορευόμασταν ότι είμαστε “από τους καλύτερους στην Ευρώπη”….
“Το ελληνικό υγειονομικό σύστημα ήταν ήδη τερματισμένο πριν την πανδημία.”
Αυτό το επιχείρημα έχει ενδιαφέρον γιατί οι ίδιοι που το λένε σε άλλες συζητήσεις ισχυρίζονται ότι είναι “το καλύτερο”. Όπως και να έχει μόνο η κυβέρνηση μπορεί να φταίει για αυτήν την κατάντια του συστήματος υγείας ακόμα κι αν το παρέλαβε χάλια. Γιατί εδώ μιλάμε για διαχείριση πανδημίας. Πήρε συγκεκριμένες αποφάσεις με γνώμονα αυτό το υπάρχον σύστημα υγείας. Αποφάσισε δηλαδή τι νοσοκομεία θα κάνουν τι, πόσες ΜΕΘ κλπ για αυτήν την πανδημία, αυτό το σύστημα υγείας και αυτόν τον πληθυσμό. Και προφανώς αποφάσισε λάθος αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα.
Η αντίρρηση είναι παράλογη επειδή ακριβώς λόγω των συνθηκών η κυβέρνηση μπορούσε (όπως και έκανε) να φτιάξει οποιαδήποτε διαρρύθμιση γούσταρε στα νοσοκομεία. Να κάνει covid ειδικά όσα ήθελε όπως ήθελε, να διαχειριστεί όλους τους πόρους με μοναδικό σκοπό (θα νόμιζε κανείς) να μην έχουμε θανάτους. Αντ’αυτού είδαμε κατασπατάληση πόρων, ΜΕΘ να κάθονται σε εποχές που ήταν απλά για μόστρα και να μην υπάρχουν όταν όλοι ξέραμε ότι θα χρειαστούνε, VIP ΜΕΘ και άλλα ανέκδοτα.
Να καταθέσω και σαν προσωπική μαρτυρία ότι στα δημόσια νοσοκομεία δεν τηρούν τίποτα από μέτρα. Έχω μπει σε επείγοντα πρόσφατα και μηδέν έλεγχος στην πόρτα για εμβολιασμό. Μάσκες δεν φορούσαν ούτε οι γιατροί κλπ κλπ. Δυστυχώς δεν είναι εξαίρεση. Είναι αστείο να μιλάμε για σύστημα υγείας ότι δεν υπάρχει καν αίσθηση ανάγκης να τηρούνται τα ελάχιστα.
Πάλι όμως θα αναρωτηθούμε πως γίνεται χώρες με παρόμοια επίπεδα κόστους ανά κάτοικο για την υγεία να πηγαίνουν τόσο καλύτερα σε θανάτους από εμάς φέτος. Όπως κι αν το δούμε δεν βγάζουν νόημα οι δικαιολογίες αυτές. Τα αδέλφια μας στην Κύπρο ξοδεύουν λιγότερα πεθαίνουν λιγότεροι. Ακόμα χειρότερη η ελληνική κυβέρνηση αν δούμε και πως (δεν) διαχειρίζεται το θέμα της ιδιωτικής υγείας στην πανδημία ενώ φορτώνει στους πολίτες όλο και περισσότερα κόστη.
“Δεν μπορούσε η κυβέρνηση να αναγκάσει τους νοσηλευτές να εμβολιαστούν στην αρχή.”
Αλλά μπορούσε έναν χρόνο μετά. Μήπως μπορούσε και στο εξάμηνο; Ή να περίμενε να περάσει κι άλλος καιρός μήπως; Και αφού το έκανε (υποτίθεται) υποχρεωτικό, πως και δεν έχει αυξηθεί το ποσοστό τόσο πολύ τελικά; Γιατί δεν πέφτει κι εδώ πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα; Εδώ έχουμε ένα ενδιαφέρον πολιτικό παιχνίδι όπου η ΝΔ κατηγορεί οτιδήποτε αριστερό ως υποκινητές συνδικαλιστικού μένους. Δεν μπορεί να πάρει μέτρα υποτίθεται επειδή ο Τσίπρας και ο Κουτσούμπας υποκινούν με σφυροδρέπανα αντίσταση. Αλλά όπως προκύπτει κι από τα πιο πάνω ερωτήματα η κυβέρνηση κρατάει το καρπούζι και το μαχαίρι και απλά κρύβεται ψάχνοντας να φτιάξει εχθρούς με μικροπολιτικά κριτήρια.
Αυτό το επιχείρημα με θλίβει ιδιαίτερα γιατί έχω την εντύπωση ότι τεράστιο ποσοστό ηλικιωμένων που δεν εμβολιάστηκαν το έκαναν επειδή ακριβώς είδαν τους γιατρούς τους να μην βιάζονται να εμβολιαστούν. Δηλαδή έγινε “ο μέσος δρόμος” ο μη εμβολιασμός επειδή η κυβέρνηση άφησε χαλαρούς τους γιατρούς στην αρχή της πανδημίας. Πρόλαβε έτσι να γίνει γενικά αποδεκτή η ψευτολογική ότι “δεν ξέρουμε με σιγουριά για αυτά τα εμβόλια…να δούμε”.
“Έχουμε τον πιο γερασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη.”
Άλλος λέει 2ο πιο γερασμένο, άλλος 3ο, εδώ αναλυτικά ααααν σας ενδιαφέρει.
Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι οι άλλες χώρες που είναι κοντά μας σε γήρας πληθυσμού έχουν πολύ καλύτερη εικόνα σε θανάτους! Εδώ οι πρώτες 6 χώρες σε αυτόν τον πίνακα σε σχέση με τους θανάτους σε κάθε χώρα από τότε που μας ήρθαν τα εμβόλια.
“Δεν μπορείς να συγκρίνεις άλλες χώρες γιατί έχουν διαφορετική κοινωνία.”
Αυτό το επιχείρημα χρήζει ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης. Όταν είναι 2-3 χρονών ένα παιδί και δικαιολογεί τις πράξεις του έτσι το θεωρούμε δείγμα εξυπνάδας και αυτοπεποίθησης. Όταν είσαι ενήλικας και προσπαθείς να δικαιολογηθείς έτσι είσαι απλά απαράδεκτος. Καταρχάς Ιταλία και Πορτογαλία είναι πολύ όμοιες Μεσογειακές χώρες. Κατά δεύτερο αυτήν την χώρα και αυτήν την κοινωνία διοικεί η κυβέρνηση. Ήταν ίδια η κοινωνία πριν τις εκλογές και ότι άλλαξε μετά τις εκλογές είναι δική της δουλειά. Άλλωστε ούτε άπειροι ήταν (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) ούτε έτυχε η πανδημία λίγες μέρες μετά τις εκλογές. Είχε όλο τον χρόνο να ετοιμαστεί και να ετοιμάσει την κοινωνία για να είναι όπως θεωρεί ότι πρέπει να είναι.
Τα μέτρα σε κάθε χώρα παίρνονται σε σχέση με την χώρα αυτή. Εξού και η Ελλάδα πέφτει διαρκώς στον πίνακα Bloomberg που κρίνει την κυβερνητική ικανότητα. Ειδικά θεωρώ σωστό να κρίνουμε μετά την έλευση των εμβολίων. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πήρανε αναλογικά τον ίδιο αριθμό εμβολίων. Μερικές τα διαχειρίστηκαν σωστά, η Ελλάδα έκανε άπειρα λάθη. Δεν είναι υποκειμενικό το ζήτημα, η ίδια η κυβέρνηση, στην ίδια χώρα με τον ίδιο πληθυσμό αλλάζει αυτά που προτείνει διαρκώς. (Προσπαθεί να διορθώσει.) Δεν μπορεί να πει “δεν ήξερα”, όταν άλλες χώρες δείχνουν τον σωστό δρόμο, δεν μιλάμε για την αρχή της πανδημίας. Παίρνει διαφορετικά μέτρα αργότερα, την λάθος ώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαχείριση του Άστρα Ζένεκα. Περίμεναν να μαζευτούν 900 χιλιάδες αδιάθετες δόσεις ενώ φαινόταν από μήνες πριν ότι δεν πήγαινε καλά. Μέχρι να πάρει την απόφαση είχαν απλωθεί παντού οι φήμες σχετικά με τα προβλήματα του συγκεκριμένου εμβολίου. Και τι έκανε; Πανικόβλητοι άνοιξαν την πλατφόρμα στην μόνη ομάδα πληθυσμού που δεν έπρεπε!
“Φαντάσου πόσο πιο χάλια θα τα είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.”
Καλά τα ανέκδοτα περί του Πολάκη και γραφικών ηλιθίων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα ήταν χειρότερα με αυτούς. Πιθανώς μετά από τις πρώτες βλακωδώς φανφαρόζικες ψευτοιδεολογικές παπάντζες τους να έκαναν απλά ότι τους έλεγε η ΕΕ, όπως έκαναν και ως κυβέρνηση. Πιθανώς να περνούσαν χωρίς αντίσταση πολύ πιο δραστικά μέτρα, όπως έγινε με τα μνημόνια. Σίγουρα δεν βοηθάει να σκεφτόμαστε υποθετικά σενάρια αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο να τα κατάφερναν καλύτερα όχι λόγω ικανότητας αλλά λόγω γνώσης της ανικανότητάς τους.
“Ο Μητσοτάκης θέλει να κάνει το σωστό αλλά δεν τον αφήνουν.”
Ανάλογα την θεωρία συνωμοσίας που αγαπάτε φταίει η εσωτερική του αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ που κάπως είναι πανίσχυρος ξαφνικά (ο οποίος στην επόμενη πρόταση του ίδιου που το λέει είναι ανίκανη αντιπολίτευση), οι Ελ, Σιών, εξωγήινοι κλπ. Δεν βγάζει νόημα. “Ήταν αδύνατον πιο πριν να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, δεν θα το δεχόταν ο κόσμος.” Δηλαδή ήξερε το σωστό αλλά δεν μπορούσε να το κάνει. Ε, αυτό ακριβώς είναι ο ορισμός της ανίκανης κυβέρνησης! Α, όχι, υπάρχει χειρότερο. Δεν το κάνει όταν πρέπει κι όταν το κάνει τελικά, δεν το επιβάλλει ουσιαστικά και είναι χειρότερα από το να μην το έκανε! Κανείς σοβαρός δεν λέει ότι θα είχε πέσει η κυβέρνηση αν γινόταν υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των νοσηλευτών και γιατρών μόλις ήρθαν τα εμβόλια βέβαια.
Η Ελλάδα έχει πρωθυπουργικοκεντρικό μοντέλο. Ο Μητσοτάκης μπορεί να κάνει οτιδήποτε θέλει. Είναι σχεδόν δικτάτορας στην πράξη. Όταν τον πιάνουν στην Πάρνηθα ή την Ικαρία μάλιστα ενεργεί σαν δικτάτορας για να το κουκουλώσει. Όταν εξαιρεί την ποδηλασία από το lockdown επειδή γουστάρει να κάνει ποδηλατάδα ως το Σούνιο κάθε απόγευμα ο ίδιος, ε, δεν το λες και δημοκρατικό αίσθημα.
Αλλά η ουσία είναι ότι δεν έχει την παραμικρή δικαιολογία. Έχει όλη την εξουσία και φρέσκια λαϊκή εντολή. Έχει άπειρους πόρους από ΕΕ να μοιράζει χρήμα. Ελέγχει πλήρως τα ΜΜΕ με την απαράδεκτη λίστα Πέτσα και άλλα τερτίπια. Παίζει ολομόναχος στο γήπεδο και βγαίνει τελευταίος. Με όποιον τρόπο νομίζει καλύτερο να μετράει τους θανάτους, φέτος ξεπερνάμε τις χώρες που κράζουν παγκοσμίως για την διαχείριση της πανδημίας σε θανάτους. Ινδία, Αμερική, Ιταλία, Αυστρία κλπ, ΟΛΟΥΣ τους περνάμε εκεί που μετράει. Πεθαίνουμε αδέλφια, καιρός να δείτε κάπως πιο ειλικρινά την κυβέρνηση που ψηφίσατε.
(Αν συνεχίσουν οι ΝεοΔημοκράτες φίλοι μου να με πρήζουν με βλακείες θα ανεβάσω λεπτομερή λίστα από λάθη της κυβέρνησης που έβγαζαν μάτι, τα έγραφα κάθε φορά ΠΡΙΝ την κάθε απόφαση και έχει αποδειχθεί 100% ότι είχα δίκιο. Δεν είμαι ιδιοφυία, μετρημένα κουκιά είναι. Απλά έχουν άλλα κριτήρια.)
Χωρίς να είμαι ΝεοΔημοκράτης ή να τους υποστηρίζω, θα ήθελα να δω την λίστα με τα λάθη της κυβέρνησης που λες στο τέλος.