Δεν με απασχολεί πότε ακριβώς θα γίνουν οι εκλογές. Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί έχουν αργήσει να προετοιμαστούν. (Γιατί ακριβώς είναι πρόβλημα αυτό σε ανάλυση ΜΜΕ μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.) Οι ελάχιστοι που έχουν χαράξει σοβαρή μακροπρόθεσμη στρατηγική για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βασιστούν σε αυτήν. Οι υπόλοιποι; Θα κάνουν βέβαια πασάλειμμα της τελευταίας στιγμής όπως πάντα! Την ώρα που οι πολιτικοί κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία με ψεύτικα ονόματα για να αποφύγουν το γιαούρτωμα, οι συμβουλές για τον βέλτιστο τρόπο προώθησης στα social media περιττεύουν.
Ακόμα και οι επίσημες σελίδες πολιτικών έχουν μείνει όπως ήταν στις προηγούμενες εκλογές μερικές σημαντικές προσθήκες: μπινιλίκια από τον κόσμο! Όπως έγραφα και σε σχέση με την Lacta και τους κινδύνους της έκθεσης στο κοινό, τα social media είναι δίκοπο μαχαίρι. Δεν αφήνεις να σχολιάζουν σε κατακρίνουν που τους “φιμώνεις”. Αφήνεις να σχολιάζουν; Σε βρίζουν!
Οι κανόνες, όπως τους παπαγαλίζουν πολλοί μεταφράζοντας ξένα ιστολόγια ειδικών, απέχουν πολύ από την εφαρμογή τους. Ο λόγος είναι μάλλον ότι το δικομματικό σύστημα δεν απαιτεί ιδιαίτερο marketing. Απλά περιμένεις την σειρά σου. Η προώθηση των υποψηφίων γίνεται μόνο εσωτερικά και ακόμα και αυτό με προσοχή για να μην διαταραχτούν ισορροπίες.
Οπότε μόνο από τους ξέμπαρκους ψάχνουμε κάτι ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Δημοκρατική Συμμαχία η οποία ακολουθεί κοντά στα χνάρια της Δράσης του Στέφανου Μάνου. Η Κα Μπακογιάννη ήταν πάντα οργανωμένη και συστηματική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμα πιο “σωστός” και με ισχυρή προσωπική παρουσία και στίγμα ο Μάνος. Δεν είναι μόνο θέμα “like” (1) ούτε ότι στέλνει κόσμο στην ιστοσελίδα του κόμματος (2). Παρά τους λίγους σχετικά φίλους της σελίδας, σχεδόν πάντα γίνεται συζήτηση (3) και συχνά οι απόψεις του αναπαράγονται ευρέως (4).
Είναι προφανές ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι απλά ένα “μέσο” όπως η αφίσα, η ολοσέλιδη διαφήμιση και το ραδιοφωνικό σποτ. Δεν είναι κάτι που το “κλείνεις” δυο μήνες πριν τις εκλογές. Μπορεί να έχουμε δει πρόσφατα εντυπωσιακά δείγματα αλλαγών σε Αραβικές χώρες που τα χρησιμοποίησαν αλλά αυτό είναι απλά τεχνολογικό θέμα. Θα μπορούσε να είχε γίνει και μόνο με κινητά τηλέφωνα ή email. Στην Τυνησία πολύ σημαντικό ρόλο για την διάδοση της πρώτης πορείας έπαιξαν οι …ταξιτζήδες. Δεν ήταν το Facebook ούτε το Twitter κάτι “μαγικό” – απλά ένα κανάλι επικοινωνίας.
Η πραγματική αλλαγή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έρθει σε χρόνια ή και δεκαετίες. Αλλάζει τον τρόπο που γίνεται η δημόσια συζήτηση. Όσοι ποντάρουν σε αντίστοιχα μακροπρόθεσμα εργαλεία και προσπαθήσουν να πάρουν έναν ουσιαστικό και πρακτικό ρόλο, όχι απλά πολιτική εξουσία, θα βγούνε κερδισμένοι.