…και οι ακόμα χειρότερες που ανεβάζουν μόνα τους!
Υπάρχει ολόκληρη εξειδίκευση τρομολάγνων τα τελευταία χρόνια που προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι απανταχού ψυχανώμαλοι είναι όλη μέρα σε αναμονή της φωτογραφίας του μικρού Γιαννάκη.
- Τι ακριβώς νομίζετε ότι κάνει ο ψυχανώμαλος; Αυνανίζεται πχ κοιτώντας φωτογραφίες του παιδιού σας; Προφανώς αυτό δεν είναι ούτε παράνομο ούτε επικίνδυνο. Εκτός αν θεωρείτε τον μικρό τόσο σέξυ που ο ανώμαλος δεν θα μπορεί να κρατηθεί και θα κατεβεί από τις φυλακές Αλεξανδρούπολης στην Αθήνα να σας βρει και να τον απαγάγει.
- Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην σκέψη, την φαντασίωση και την πράξη. Αλλιώς τα περισσότερα αφεντικά του κόσμου θα ήταν ήδη νεκρά και οι σέξυ κοπέλες στην παραλία βιασμένες πολλαπλά κάθε καλοκαίρι. Είναι βασική αρχή της πολιτισμένης κοινωνίας μας ότι διαχωρίζουμε την σκέψη από την πράξη και σε αυτό βασίζεται η ελευθερία λόγου. Επίσης το γεγονός ότι μπορούμε να συγκρατούμε τις ορμές μας αξίωμα του νομικού μας συστήματος.
- Τα παιδιά από μόνα τους όταν αποκτήσουν τα ίδια δικές τους οντότητες στα social media συνήθως κόβουν από τους γονείς τους την δυνατότητα να ανεβάζουν πράγματα. Ουσιαστικά λοιπόν δημιουργείται αυτόματα και με φυσικό τρόπο ένα “τείχος” μεταξύ των πρώτων αναρτήσεων (όταν είναι ανήλικα) με μπεμπέ καταστάσεις και των εφηβικών βλακειών τους.
- Οι φόβοι σχετικά με τις “πιθανές επιπτώσεις” έτσι αόριστα επίσης είναι τρομολαγνεία. Λέτε κάποιο αφεντικό να δει ότι ο μικρός Γιαννάκης όταν ήταν 7 χρονών δεν ήξερε καλά την προπαίδεια να επηρεαστεί είκοσι χρόνια αργότερα;
- Ενώ κατηγορούμε τους γονείς για πιθανές κακές επιλογές αναρτήσεων με τα παιδιά τους όσο είναι μικρά, οι περισσότεροι δεν κοιτάνε τις απίστευτα ανώριμες βλακείες που ανεβάζουν τα ίδια τα παιδιά μόλις αποκτήσουν την δυνατότητα. Κυρίως επειδή δεν σας έχουν φίλους βέβαια ή επειδή χρησιμοποιούν Snapchat και δεν μπορείτε να τα δείτε. Ούτε εσείς, ούτε οι απανταχού παιδεραστές.
- Ο κίνδυνος να “ρίξει τα σκοτεινά του δίχτυα” ένας παιδεραστής στο ανυποψίαστο παιδί κάνοντας ότι είναι κάτι που δεν είναι, πάντα υπήρχε. Δεν άλλαξε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένα παιδί που δεν έχει την ωριμότητα να διαχειριστεί επαφές με αγνώστους θα την πατήσει ανεξάρτητα από την τεχνολογία της εποχής. Ένα παιδί που δεν έχει φίλους, οικογένεια και δίχτυ προστασίας ή “δεν πατάει καλά” είναι πιο ευάλωτο όπως ήταν πάντα.
Είναι λογικό όσοι ζούνε από την τρομολαγνεία να λένε τα δικά τους. Δημοσιογράφοι, σώματα Δίωξης και απανταχού θεούσες ακολουθούν την λογική του “κι αν σου κάτσει”; Δηλαδή όταν ξεμένουν από λογικά επιχειρήματα πετάνε ένα “ε, και ελάχιστη να είναι η πιθανότητα, εγώ δεν το ρισκάρω!” Και έτσι εύκολα νομίζουν ότι μπορούν να αγνοήσουν τα δεκάδες θετικά της έκθεσης του παιδιού στα social media. Στην εποχή που ζούμε η κοινωνική δικτύωση είναι μια μορφή κοινωνικότητας απόλυτα αναγκαία. Μαθαίνουμε ο ένας τα νέα του άλλου έτσι. Για τον ανύπαρκτο ή ελάχιστο κίνδυνο που φαντάζεστε κάποιοι, το μόνο σίγουρο είναι ότι περιορίζετε σοβαρά την κοινωνική έκφρασή σας.
Αν θεωρείτε ότι η εποχή μας είναι “πιο επικίνδυνη” από άλλες είστε άσχετοι. Στατιστικά αυτό δεν στέκει ούτε κατά διάνοια. Ούτε περισσότεροι φόνοι γίνονται ούτε περισσότεροι βιασμοί. Αντίθετα είναι σίγουρο ότι σε κοινωνικό επίπεδο, ειδικά τα νέα παιδιά χρειάζονται ότι βοήθεια μπορούμε να τους παράσχουμε. Φροντίστε εσείς να είναι η δικιά σας συμπεριφορά online υγιής και αφήστε τα φιρμάνια.
Διαβάστε εδώ το συναφές άρθρο “Σόσιαλ τέρατα, ψέμματα και τρομολαγνείες “