Είναι της μόδας τον τελευταίο καιρό να λέμε όλοι ότι ο μητρικός θηλασμός είναι ότι καλύτερο για τον πλανήτη και αν το έκαναν όλοι θα λύναμε μέχρι και το πρόβλημα με το φαινόμενο του…θερμοκηπίου. Αλλά αντικειμενικά πάντα με προβλημάτιζε. Αφού δεν μπορεί να γίνει έρευνα σε πολλά από τα επιμέρους! Κανείς δεν θα δεχτεί να μην θηλάσουν κάποια παιδιά (για να είναι πραγματικά τυχαίο το δείγμα) οπότε αναγκαζόμαστε να εξάγουμε έμμεσα συμπεράσματα από άλλα πράγματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα παραπληροφόρησης είναι το paper αυτό – στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζονται ότι θα γλιτώναμε δισεκατομμύρια αν θήλαζαν 20% περισσότερες μητέρες.
1. Δεν είναι το θέμα “μπιμπερό εναντίον θηλασμού”. Μπορεί κάλλιστα μια μητέρα να επιλέξει να θηλάζει γενικά αλλά να έχει το μπιμπερό για να πάει δουλειά ή για να βγει το βράδυ. Εδώ μια μελέτη επιπτώσεων από εργαζόμενες μητέρες – http://www.nber.org/papers/w13188.pdf
2. Δεν περνάνε από την μητέρα στο μωρό αντισώματα όπως όλοι νομίζουμε αλλά από τον πλακούντα πριν βγούνε. Σε άλλα θηλαστικά γίνεται αυτό αλλά στους ανθρώπους η προστασία είναι σε τοπικό επίπεδο, στο στομάχι μόνο. Δεν το γλιτώνετε από Η1Ν1 αλλά από καμιά ψιλοκοιλιακή διαταραχή… http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12850343?dopt=Abstract
3. Η οικονομική κατάσταση και οικονομικά κριτήρια σε σχέση με την εργασία της μητέρας επηρεάζουν άμεσα το διάστημα στο οποίο θα θηλάσει. (Αναλυτική μελέτη στον Καναδά εδώ http://www.nber.org/papers/w13188.pdf )
4. Σίγουρα σε χώρες του τρίτου κόσμου ισχύουν άλλοι κανόνες. Δεν είναι μόνο τα σκάνδαλα σαν αυτά τα βρώμικα κόλπα της Nestle που αποκαλύπτονται. Μια καλή περίληψη του θέματος σε αυτή την αναλυτική παρουσίαση της Unicef.
Πριν ξεκινήσετε όμως την επόμενή σας παθιασμένη υπεράσπιση του μητρικού θηλασμού σκεφτείτε λίγο και ότι μερικά μωρά και μερικές μητέρες δεν μπορούν για διάφορους λόγους να θηλάσουν…δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου. Μην τις φορτώνουμε τύψεις, έχουν ήδη αρκετές.
Το μόνο που έχω να πω είναι το πόσο απαράδεκτο και αβάσιμο είναι όλο αυτό που διάβασα,έχασα τον χρόνο μου να το διαβάσω δηλαδή! Λυπάμαι πολύ που συνεχίζετε την παραπληροφόρηση που υπάρχει σχεικά με τον μητρικό θηλασμό, θα έπρεπε να είστε πιο διαβασμένη-οι…
Επειδή οι γενικολογίες δεν βοηθάνε την κατανόηση αν μπορούσατε να γράψετε σε ποιό από τα παραπάνω (1-4 τα έχω αριθμήσει ακριβώς για αυτό το λόγο) διαφωνείτε και να μας αντιπαραθέσετε άλλες μελέτες ή κείμενα για να καταλάβουμε την διαφωνία σας.
πολυ ενδιαφερον το σχολιο σας admin. Επειδη το να λογοκρινεις απαντησεις εκ του ασφαλους δε βοηθαει στο διαλογο που προωθειτε (???) καλο θα ηταν να επιτρεπετε σε ολα τα σχολια να δημοσιευτουν (και ειναι πανω απο 1-4 τα σχολια που δεν εχετε επιτρεψει να αναρτηθουν) για να καταλαβετε και τη διαφωνια μας… ευχαριστω για τη δημοσιευση
Σας διαβεβαιώ ότι δεν έχω σταματήσει ούτε ένα σχόλιο. Ίσως δεν πατήσατε “δημοσίευση” (“submit comment”) στο τέλος της συγγραφής;
O πληθυντικός αναφέρεται σε κάποια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων; Βλέπω ότι η κίνηση έρχεται από το facebook αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω από ποιά σελίδα ή ομάδα.
Η μελέτη που κάνετε link περί ανεπάρκειας του μητρικού γάλακτος να προσφέρει αντισώματα στο θηλάζον βρέφος, μιλά για τον ιό HIV-1 (ευρέως γνωστό και ως AIDS) και όχι για το H1N1 (τον ιό της γρίπης). Ναι, είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο μόνος τρόπος προφύλαξης από τον ιό του AIDS είναι να μην εκτεθείς καθόλου σε αυτόν. Το συμπέρασμα του κειμένου σας είναι αυθαίρετο. Παρακαλώ πολύ να το διορθώσετε.
Ανακριβές είναι και το ότι η οικονομική κατάσταση και οικονομικά κριτήρια σε σχέση με την εργασία της μητέρας επηρεάζουν άμεσα το διάστημα στο οποίο θα θηλάσει, καθώς σε μια μητέρα που βρίσκεται σε οικονομική δυσκολία, της προσφέρει μεγαλύτερη οικονομική “ανακούφιση” ο θηλασμός, ο οποίος δεν κοστίζει απολύτως τίποτα (σε αντίθεση με το γάλα σκόνη, που είναι ένα ημερήσιο έξοδο). Επίσης η εργασία της μητέρας, εν έτη 2012, δεν εμποδίζει επουδενί τη συνέχεια του θηλασμού, μιας και πλέον και με το πιο απλό θήλαστρο, μια μητέρα μπορεί να εξασφαλίσει το ΔΩΡΕΑΝ μητρικό γάλα του μωρού της, για όσο καιρό εκείνο το χρειάζεται. Προσωπικά, εργάζομαι καθημερινά με δεκάωρη απουσία από το σπίτι, από όταν το μωρό μου έγινε δυο μηνών, και έξι μήνες μετά, το μωρό μου συνεχίζει να απολαμβάνει το γάλα της μαμάς του.
Συμφωνώ ότι για τις μητέρες τις οποίες δεν κατάφεραν να θηλάσουν δεν έχει νόημα να τις φορτώνουμε τύψεις, γιατί έχουν ήδη αρκετές. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται και ότι θα παραποιήσουμε την πραγματικότητα και τα αληθή στοιχεία, για να κάνουμε το “χάπι” της επιλογής τους πιο ευκολόπιοτο.
Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις.
1. Η μελέτη την οποία εξέθεσα πράγματι έχει να κάνει με έναν συγκεκριμένο ιό. Την έβαλα εκεί γιατί εξηγεί ακριβώς τον μηχανισμό με τον οποίο περνάνε (ή μάλλον δεν περνάνε) αντισώματα από την μητέρα στο μωρό μέσα από το μητρικό γάλα. Το συμπέρασμα είναι ότι ΔΕΝ περνάει ούτε αντίσωμα για το AIDS ούτε για οτιδήποτε άλλο μέσα από το γάλα γιατί δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός στο σώμα. Αν έχετε να αντιπαραθέσετε κάποια αντίστοιχη μελέτη η οποία να αποδεικνύει ότι ΠΕΡΝΑΝΕ αντισώματα οποιουδήποτε τύπου θα ήταν χρήσιμο να μας την πείτε να την δούμε και να την συζητήσουμε.
2. Αντίστοιχα η μελέτη που παραθέτω για τα οικονομικά κριτήρια η οποία βασίζεται σε στατιστικές μελέτες. Εσείς παραθέτετε ένα λογικοφανές επιχείρημα το οποίο όμως πάλι δεν έχει κάποια στατιστική ή άλλη απόδειξη. Άρα παραμένει απλά επιχείρημα, όχι συμπέρασμα. Αν διαβάσετε ολόκληρη την μελέτη θα αλλάξετε ίσως λίγο οπτική για να το δείτε σαν κοινωνικό θέμα προς επίλυση συνολικά. Αφού (προφανώς) σας νοιάζει να αλλάξει η κοινωνία και η αντιμετώπιση του θηλασμού νομίζω ότι θα το βρείτε διαφωτιστικό σαν κείμενο ανθρώπων που ομοίως αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση συνολικά.
Το επίπεδο φανατισμού για τον μητρικό θηλασμό δικαιολογείται κατά την γνώμη μου σαν αντίδραση στην υπερβολική έκθεση σε εμπορικά μηνύματα και τον εκφοβισμό που χρησιμοποιούν πολλές φαρμακευτικές εταιρείες για να πουλήσουν προϊόντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάμε το μέτρο και την λογική όμως.
Ευχαριστούμε πολύ που αυτή την εποχή που οι αλλεργίες στο αγελαδινό γάλα θερίζουν τα μωρά μας, και που η οικονομική ανέχεια στην χώρα μας έχει φτάσει τους ανθρώπους στα όρια της εξαθλίωσης, εσείς προσπαθείτε με ευλάβεια να μην ξεχάσουμε το μέτρο και την λογική στους μύθους του θηλασμού…
http://www.notmilk.com/101.html επειδη ζητατε βιβλιογραφια για να πεισθειτε
Η βιβλιογραφία δεν πάει “με το κιλό”. Αυτό το link περιέχει μερικές ενδιαφέρουσες βιβλιογραφικές αναφορές αλλά πουθενά δεν έχει κάτι αντίθετο σε όσα γράφω. Επειδή είναι πολλά τα θέματα που θίγει, μόλις προλάβω θα τα απαντήσω ένα ένα για να γίνω πιο σαφής. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε την διαφορά ανάμεσα σε αναφορά σε άλλο βιβλίο (άποψη συγγραφέα), ιστοσελίδα ή όσα αναφέρονται σε συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη. Πουθενά στα πολλά που παραθέτει δεν υπάρχει αναφορά σε επιστημονική μελέτη η οποία να αποδεικνύει ότι περνάνε αντισώματα από το μητρικό γάλα στο παιδί.
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:TxPIMVXtgnsJ:https://www.eventsinteractive.com/artion/Docs/MAIES/02.Englezou.pdf+%CE%9C%CE%97%CE%A4%CE%A1%CE%99%CE%9A%CE%9F+%CE%93%CE%91%CE%9B%CE%91+%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%98%CE%95%CE%A3%CE%97&hl=el&gl=gr&pid=bl&srcid=ADGEESj26swEkUvb1v9KXZhgqadliEF2iK1S0v7ImPg9ag4ycYvVOwcjHRamgaBmE6ddv4JTGhyxAOUg910c0aOdU47CVLuZtO5d6uXv-21nsjBKHkCrSKYbuAN1PfgBgSDwqiQ49nNI&sig=AHIEtbQmCNDVfDuSjHIyboVulVxq1NA-Ng&pli=1
Ευχαριστώ πολύ. Ενδιαφέρον και αναλυτικό. Δεν έχει βιβλιογραφικές αναφορές αλλά παραμένει χρήσιμο ανάγνωσμα σαν εισαγωγή στο θέμα.
Η κυρία Στέλλα Εγγλέζου που το υπογράφει είναι αναπληρώτρια διευθύντρια Νεογνολογικού Τμήματος, υπεύθυνη του Τμήματος Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού και της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στο Μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου. Σε συνέντευξη στα Νέα απαντά στο ερώτημα “Τι αποµάκρυνε τις γυναίκες από τον θηλασµό;” ότι:
“…πολύ σηµαντικό ρόλο παίζουν οι επιλογές των γυναικών να διαλέγουν τα ιδιωτικά µαιευτήρια για να γεννήσουν. Εκεί δεν τις ενθαρρύνουν στο να ταΐσουν τα παιδιά τους µε το δικό τους γάλα, αυτό που τους χάρισε η φύση. ”
Ως ένας άνθρωπος που τρεις φορές πολέμησα ενάντια σε αυτή την πρακτική σε ιδιωτικό μαιευτήριο (μέχρι και βάρδια έκανα όταν έπαιρναν το μωρό από το δωμάτιο για να είμαι σίγουρος ότι δεν τους έβαζαν μπιμπερόν!) συμφωνώ απόλυτα μαζί της. Η πληροφόρηση, πόσο μάλλον όταν δεν είναι ανακριβής όπως τα συγκεκριμένα θέματα που θίγω στο άρθρο με επιστημονικές αναφορές που στέκουν απόλυτα, μόνο καλό κάνει.
http://pediatros-thes.gr/%CE%B8%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/%CE%B3%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B7-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B4%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B7/%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%BC/
http://www.surgeongeneral.gov/topics/breastfeeding/calltoactiontosupportbreastfeeding.pdf
Ναι, το έχω διαβάσει. Δεν αναφέρει τίποτα απολύτως για αντισώματα που μεταφέρονται από την μητέρα στο παιδί.
http://pediatrics.aappublications.org/content/125/5/e1048.full.pdf+html
Συμφωνώ απόλυτα! Θα ήταν καλό να αυξηθεί ο θηλασμός. Αλλά δεν είναι το θέμα του άρθρου μου αυτό.
http://www.who.int/elena/titles/exclusive_breastfeeding/en/
Ούτε αυτό το άρθρο περιέχει κάποια επιστημονική αναφορά που να αντικρούει το άρθρο μου.
http://archive.unu.edu/unupress/food/8F174e/8F174E04.htm
http://www.nhmrc.gov.au/_files_nhmrc/publications/attachments/n34.pdf
http://www.breastfeedingonline.com/HowBreastmilkProtectsNewborns.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7825463
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0091674987900418
http://archpedi.ama-assn.org/cgi/content/summary/133/1/83
Δυστυχώς το άρθρο σας αναπαράγει τους μύθους που συντηρούν τα συμφέροντα των γαλακτοβιομηχανιών. Όσο για τις μητέρες που δε θήλασαν, κανείς δε της κατηγόρησε ποτέ γι αυτό. Τα κατηγορώ πάνε στους επαγγελματίες υγείας που δεν ενημερώνουν και δεν υποστηρίζουν τις νέες μητέρες, έτσι ώστε να μπορέσουν να θηλάσουν τα παιδιά τους. Η τεράστια παραπληροφόρηση συντηρείται από ένα καταναλωτικό σύστημα που θέλει να πουλάει διαφόρων ειδών διατροφικά σκευάσματα εις βάρος της υγείας του γενικού πληθυσμού.
Σας αφήνω να ολοκληρώσετε την ανάγνωση και πάω να θηλάσω το παιδί μου.
Ποιόν ακριβώς μύθο αναπαράγω; Έχετε διαβάσει πολλά άρθρα στα ελληνικά που να αναφέρονται στους ακριβείς μηχανισμούς που περνάνε (ή δεν περνάνε) αντισώματα από μέσα από το μητρικό γάλα;
Το πάθος τυφλώνει μερικές φορές αλλά βαράτε λάθος πόρτα αν ψάχνετε εχθρό του θηλασμού.
Sας το ξαναστελνω σε περιπτωση που το χασατε
http://www.breastfeedingonline.com/HowBreastmilkProtectsNewborns.pdf”
Δεν δουλεύει το link. http://www.breastfeedingonline.com/HowBreastmilkProtectsNewborns.pdf είναι το σωστό link αν αναφέρεστε στον ξακουστό Jack!
Εκτός από τις προσωπικές του θεωρίες, έχει στο τέλος 4 αναφορές, οι τρεις έχουν κάποια σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα:
1 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0091674987900418 “appear increasingly likely” δηλαδή δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα.
2 http://www.nature.com/icb/journal/v73/n5/abs/icb199562a.html άσχετο. “This review focuses on saliva as a measure of mucosal immunity in man.”
3 http://journals.lww.com/pidj/Citation/1993/08000/The_immune_system_of_human_milk__antimicrobial,.8.aspx Καταλήγει ότι το θέμα είναι πολύπλοκο και ότι απέχουμε πολύ από πειστικές απαντήσεις.
Sας το ξαναστελνω σε περιπτωση που το χασατε
http://www.breastfeedingonline.com/HowBreastmilkProtectsNewborns.pdf
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B1
Ούτε αυτή η αναφορά έχει κάποια επιστημονική μελέτη που να υποστηρίζει ότι μεταφέρονται αντισώματα στο μωρό από το γάλα. (Καθότι συνεισφέρω κι εγώ στην Wikipedia το βρίσκω σχετικά ασυνήθιστο αλλά είναι η ελληνική έκδοση που συχνά έχει πιο πολύ άποψη από στοιχεία δυστυχώς. Στην αγγλική έκδοση – http://en.wikipedia.org/wiki/Breastfeeding – δεν περνάνε τέτοιες ασάφειες αν και πέρασε μια αναφορά σε αντισώματα η οποία όμως δεν έχει σχετική μελέτη σαν αποδεικτικό – http://www.cdc.gov/breastfeeding/ είναι αυτό που δίνει το οποίο είναι άσχετο και το διόρθωσα.)
MUCOSAL IMMUNITY: THE IMMUNOLOGY OF BREAST MILK. H. B. Slade and S. A. Schwartz in Journal of Allergy and Clinical Immunology, Vol. 80, No. 3, pages 348-356; September 1987.
IMMUNOLOGY OF MILK AND THE NEONATE. Edited by J. Mestecky et al. Plenum Press, 1991.
BREASTFEEDING AND HEALTH IN THE 1980’S: A GLOBAL EPIDEMIOLOGIC REVIEW. Allan S. Cunningham in Journal of Pediatrics, Vol. 118, No. 5, pages 659-666; May 1991.
THE IMMUNE SYSTEM OF HUMAN MILK: ANTIMICROBIAL, ANTIINFLAMMATORY AND IMMUNOMODULATING PROPERTIES. A. S. Goldman in Pediatric Infectious Diseases.
Ναι, αυτές είναι στο τέλος του άρθρου του Jack και τις σχολιάζω πιο πάνω. Μόνο η πρώτη έχει κάτι κάπως σχετικό και θετικό προς το ζητούμενο, δηλαδή ότι:
As our understanding of secretory immunoglobulins and lymphocyte migration patterns continues to develop, the immunologic components found in breast milk appear increasingly likely to play a specific immunologic role in the protection of the nursing infant.
Σε επιστημονικούς όρους αυτό σημαίνει “απέχουμε πολύ από επεξήγηση αλλά σύντομα αν γίνουν καλές μελέτες θα έχουμε κάτι.”
καλησπερα σας εδω η ερευνα λεει οτι οι επιστημονες βρηκαν επακριβως πως περναν τα αντισωματα απο τη μαμα στο παιδι και σκεφτονται πως θα αντιγραψουν το μηχανισμο για αποτελεσματικοτερα εμβολια στο μελλον.ξερετε καθε τρεις και λιγο βγαινουν ερευνες ερευνες ερευνες αυτο δεν λεει κατι στην τελικη αν μια μαμα δεν θελει να θηλασει ειναι δικο της θεμα .εσεις δηλαδη πως φερεστε σε μια γυναικα που δεν θηλασε με το αρθρο σας?σαν μια κακομοιρουλα που χει ηδη τυψεις και χρειαζεται τη δικη σας υπερασπιση?μια ερευνα υποβαθμιζει τη διαδικασια που εφερε την ανθρωποτητα μεχρι εδω? http://www.deseretnews.com/article/705257065/Key-to-breast-milk-antibodies-found.html
O σύνδεσμος που δώσατε είναι δημοσιογραφικό άρθρο. Η έρευνα στην οποία αναφέρεστε είναι μάλλον αυτή:
http://jem.rupress.org/content/200/6/805.full
Η έρευνα αυτή δεν αποδεικνύει κάτι, απλά εικάζει “passive mechanisms” προς μελλοντική διερεύνηση.
“This transfer of IgA from mother to infant provides transient immune protection against a variety of gastrointestinal pathogens.” Τίποτα παραπάνω ή μαγικό.
Όχι, δεν βγαίνουν “κάθε τρεις και λίγο” έρευνες που να λένε άλλα από τις προηγούμενες. Η επιστήμη έχει μια συγκεκριμένη μέθοδο για να μην μπορεί να γίνεται αυτό. Κάθε έρευνα πατάει πάνω σε προηγούμενες και μελετάει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Αν δεν διαβάσουμε τι ακριβώς ψάχνει και πως (μεθοδολογία), γινόμαστε θύματα της κακής δημοσιογραφίας ή – ακόμα χειρότερα – εμπαθών ομάδων που βάζουν μεγάλους ανακριβείς τίτλους σε θέματα όπως “βρέθηκε το μυστικό της θεραπείας του ΧΨΩ”…
Πρέπει να βρούμε την ικανότητα να διαχωρίζουμε ανάμεσα στην γνώση πάνω σε ένα θέμα και την “πολιτική” τοποθέτηση. Άλλο να είσαι υπέρ του θηλασμού, άλλο να κατασκευάζεις δεδομένα για να πείσεις ότι είναι ότι καλύτερο. (Και το αντίθετο.)
χιλια συγγνωμη η ερευνα που παραθετετε λεει πως περναν αντισωματα τα οποια προστατευουν το παιδι παθογονους παραγοντες του περιβαλλοντος αλλα οχι απο τη μητερα που χει aids και καταληγει πως γι αυτο ο ιος εχει χαμηλοτερο ρισκο μεταδοσης .αντε βγαλε την μεταφρασμενη να ησυχασει ο κοσμος
και μια υπενθυμηση δεν ειναι μοδα ειναι συσταση του παγκοσμιου οργανισμου υγειας
Δεν έγραψα ποτέ ότι είναι μόδα ο θηλασμός ούτε αντιλέγω ότι ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας τον προτείνει ανεπιφύλακτα. Αλλά ακόμα και αν πρότεινε το …NewStart Lifestyle program κάτι θα έπρεπε να το εξετάσουμε ως προς τις πηγές του κατά την γνώμη μου.
περιμενουμε το επομενο αρθρο οι μυθοι πισω απο τη λαθος αναγνωση ερευνων
Κι εγώ περιμένω το σχόλιο σχετικά με την γιόγκα για μωρά ως λύση σε όλα τα ιατρικά τους προβλήματα! ; )
Μίλησα με “γενικολογίες” γιατί δεν κρατάω αρχείο με τις έρευνες που συναντώ και διαβάζω. Τα βιβλία που διάβασα όμως, όταν προσπάθησα να ενημερωθώ από μόνη μου για τον θηλασμό, είχαν βασιστεί σε πολλές έρευνες και βιβλιογραφίες.
Όπως βλέπω σας έχουν παραθέσει αρκετά λινκ και αλλά εσείς συνεχίζετε να επιμένετε σε ένα σημείο! Παρά το λάθος συμπέρασμά σας, όπως αναφέρει η αναγνώστρια SS, σχετικά με Η1Ν1 – HIV-1, από προσωπική εμπειρία πάντως θα σας πω ότι πέρσυ ο μεγάλος μου γιος αρρώστησε με την γρίπη Η1Ν1, την πέρασε ελαφρά, κόλλησε και τον πατέρα του και εμένα, που την περάσαμε βαριά, και ο μικρός μου γιος, ενός έτους τότε, που θήλαζε κανονικά και χωρίς διακοπή, δεν κόλλησε καθόλου! Λέτε να ήταν τυχαίο?
Ναι, μπορεί κάλλιστα ένα μεμονωμένο περιστατικό να είναι τυχαίο. Δεν είναι κάτι βάση του οποίου θα εξάγει κάποιος συμπεράσματα, πόσο μάλλον αν αυτά τα συμπεράσματα θα επιβληθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε άλλους ανθρώπους.
Τα περισσότερα link που μου παρέθεσαν ήταν πράγματι άσχετα με το θέμα του άρθρου. Το οποίο δεν είχε να κάνει με το αν ο μητρικός θηλασμός είναι η καλύτερη λύση ή όχι! Δεν ξέρω πως ακριβώς σας το παρέθεσαν αρχικά στο facebook αλλά ξέρω τι ήταν το θέμα του άρθρου, κάποιοι συγκεκριμένοι μύθοι γύρω από τον θηλασμό.
Συγκεκριμένοι. Με συγκεκριμένες αναφορές. Όσα link έχουν σχέση με αυτά τα συγκεκριμένα θέματα ευπρόσδεκτοι και θα είμαι ο πρώτος να αναθεωρήσω ότι έγραψα. Που να ήξερα ο καημένος τι τυφώνας θα έπεφτε σε αυτές τις δέκα αράδες όταν τις έγραφα…
2 Γράφετε:
“Είναι της μόδας τον τελευταίο καιρό να λέμε όλοι ότι ο μητρικός θηλασμός είναι ότι καλύτερο για τον πλανήτη”
Δεν νομίζω ότι είναι ξαφνικά της μόδας ο θηλασμός, είναι κάτι εντελώς φυσικό, κάτι με το οποίο έχει προικίσει ο Θεός (ή η φύση, όπως το βλέπει ο καθένας) τη γυναίκα όταν γίνεται μητέρα για να μπορέσει να θρέψει το παιδί της.
Αντιθέτως, της μόδας είχε γίνει και δυστυχώς εξακολουθεί να είναι, το βιομηχανοποιημένο γάλα, ικανοποιώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών. Στις λίγες περιπτώσεις που πραγματικά μια μητέρα δεν μπορεί να θηλάσει το μωρό της θα ήταν χρήσιμο φαντάζομαι… αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την σημερινή απελπιστική κατάσταση.
Νομίζω ότι το απάντησα αυτό το θέμα. Ναι, έχει γίνει της μόδας σε κάποιους κύκλους να θεωρούμε δεδομένη κάποια παγκόσμια σκευωρία σκοτεινών συμφερόντων εναντίον του θηλασμού. Αν κάποιες γυναίκες κάτω από τέτοιες εμπορικές πιέσεις και με την βοήθεια των ιδιωτικών μαιευτηρίων χάνουν επαφή με το ένστινκτό τους δε νομίζω ότι φταίει το άρθρο μου, πόσο μάλλον ολόκληρο το ιστολόγιο, σε αυτά που γράφω.
επειδη ο κοσμος δεν ξερει τοσο καλα αγγλικα οσο εσεις δεν μεταφραζετε την πρωτη ερευνα για τα αντισωματα?
” In humans breast milk antibodies do not enter neonatal/infant circulation.”
Μετάφραση στα Ελληνικά:
“Στους ανθρώπους τα αντισώματα από το μητρικό γάλα δεν μπαίνουν στο σύστημα κυκλοφορίας του αίματος του νεογνού ή μωρού.”
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12850343?dopt=Abstract γραμμή Νο 7. Πιο συγκεκριμένα δεν μπορεί να ειπωθεί νομίζω.
Γράφετε επίσης:
“Αφού δεν μπορεί να γίνει έρευνα σε πολλά από τα επιμέρους! Κανείς δεν θα δεχτεί να μην θηλάσουν κάποια παιδιά (για να είναι πραγματικά τυχαίο το δείγμα) οπότε αναγκαζόμαστε να εξάγουμε έμμεσα συμπεράσματα από άλλα πράγματα.”
Πολύ άνετα νομίζω θα μπορούσαν να γίνουν οι έρευνες που λέτε, ειδικά στην Ελλάδα! Τα παιδιά που θηλάζουν αποκλειστικά και για μεγάλο διάστημα είναι πολύ λίγα οπότε υπάρχει το δειγμα που χρειάζεται!
“Πριν ξεκινήσετε όμως την επόμενή σας παθιασμένη υπεράσπιση του μητρικού θηλασμού σκεφτείτε λίγο και ότι μερικά μωρά και μερικές μητέρες δεν μπορούν για διάφορους λόγους να θηλάσουν…δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου. Μην τις φορτώνουμε τύψεις, έχουν ήδη αρκετές.”
Για να μπορέσει να επανέλθει το “φυσικό” χρειάζεται ένθερμη και οργανωμένη προσπάθεια για τον μητρικό θηλασμό, σίγουρα ο φανατισμός δεν έχει αποτέλεσμα σε τίποτα στην ζωή μας. Και σίγουρα δεν κατηγορεί κανένας όποιες μητέρες δεν κατάφεραν να θηλάσουν ή επέλεξαν να μην θηλάσουν, παρόλο που είναι δικαίωμα του κάθε μωρού να θηλάσει! Οι περιπτώσεις που απαγορεύουν σε μια μητέρα να θηλάσει είναι ελάχιστες στην πραγματικότητα! Αυτό που κυριαρχεί και φταίει στη σημερινή εποχή είναι η παραπληροφόρηση, η έλλειψη υποστήριξης και γνώσης από το περιβάλλον της γυναίκας (ιατρικό, φιλικό και οικογενειακό) και σε πολλες περιπτώσεις η βολή, το εύκολο!
Δεν νομίζω επίσης να χρειάζεται στατιστική επιβεβαίωση και έρευνα για το “λογικοφανές επιχείρημα” όπως το χαρακτηρίζετε εσείς. Όταν μια μητέρα θηλάζει και δεν έχει ανάγκη τα πλαστικά μπιμπερό, τους αποστειρωτές, τους θερμαντήρες κλπ εξοπλισμό, εννοείται ότι κάνει οικονομία και σε χρήμα και σε ενέργεια, οπότε να και τα ωφέλη προς το περιβάλλον, γιατί θα πρέπει να γίνει έρευνα για να σας πείσει? Και εγώ με την σειρά μου συνέχισα να θηλάζω τα παιδιά μου παρά το ότι επέστρεψα στην εργασία μου, χωρίς κανένα πρόβλημα, όπως χιλιάδες μητέρες στον πλανήτη!
Αν θέλετε να λέγεστε σύμμαχος του θηλασμού και όχι εχθρός του, όπως αναφέρετε σε σχόλιο, θα μπορούσατε να το ψάξετε περισσότερο, ακόμη και με αξιόλογους Έλληνες συγγραφείς πλέον! Και στο Facebook υπάρχουν ομάδες που ενημερώνουν τεκμηριωμένα και ενθαρρύνουν τις μητέρες να θηλάσουν, χωρίς φανατισμό ή προσβάλλοντας μητέρες που δεν θηλάζουν!
Σε εμένα είναι όμως προφανές, από την στάση σας και τα γραφόμενά σας, ότι δεν σας ενδιαφέρει ο μητρικός θηλασμός και απλά τον χρησιμοποιήσατε σαν ένα θέμα με δικούς σας σκοπούς… Καλή συνέχεια…
Λυπάμαι γιατί παρά την ευρεία ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών δεν μετακινηθήκατε καθόλου από την αρχική σας θέση. Ή εγώ δεν τα γράφω καλά ή εσείς αρνείστε να χρησιμοποιήσετε την λογική και να συζητήσουμε στο ίδιο πεδίο.
Συναισθηματικά κι εγώ είμαι φανατικά υπέρ του θηλασμού και το έχω δείξει στην πράξη στον τρόπο που μεγάλωσαν (και θήλασαν) τα τρία μου παιδιά. Αυτό δεν με εμποδίζει όμως να χρησιμοποιώ την κριτική μου σκέψη για να μην επανακυκλοφορώ ανακριβείς πληροφορίες.
Μου κάνει εντύπωση ότι από όλα τα άρθρα σε αυτό το ιστολόγιο έχετε εστιάσει μόνο σε αυτό. Τόσα άρθρα για τον φυσιολογικό τοκετό και ένα σωρό άλλες εκφάνσεις της μητρότητας, εδώ κολλήσατε; Στα άλλα τα λέω καλά αλλά εδώ είμαι σπιούνος των πολυεθνικών;….. ; )
ΥΓ Όσο για τις σελίδες στο Facebook θα με ενδιέφερε να μου προτείνετε μια που να είναι αξιόπιστη και τεκμηριωμένη. Ξεκίνησα αυτό το ιστολόγιο ακριβώς επειδή δεν άντεχα πια τις μελιστάλαχτες ανοησίες και γενικότητές τους….
Άλλη μια προσπάθεια υποδούλωσης της γυναίκας. Σε συνδυασμό με ένα προηγούμενο δημοσίευμα στα ΝΕΑ το οποίο με το “άλλοθι” της εκ του εξωτερικού ερχόμενης επιστημονικής μελέτης εξήγγειλε ότι «οι γυναίκες πρέπει να συνηθίζουν στο αντρικό σπέρμα για να έχουν ομαλή κύηση». Συμπέρασμα : στα σκουπίδια το φεμινιστικό κίνημα. Οι γυναίκες θα πρέπει να κάθονται με ανοιχτά τα πόδια, να τις «πηδάνε» και μετά να παίζουν τον ρόλο της γελάδας για τα επόμενα δύο χρόνια. Αν κάνουμε μια χρονική σούμα για μία γυναίκα με δύο παιδιά πέντε χρόνια της ζωής της μπορεί να είναι καταδικασμένα στην εγκεφαλική αδράνεια. Επίσης να υπενθυμίσω ότι στα θηλαστικά η στείρωση οδηγεί σε δραστικά μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτά βέβαια δεν τα λένε οι γυναικολόγοι. Ως άνδρες στην πλειοψηφία τους είναι και αυτοί συνειδητά ή ασυνείδητα συνεργοί στην ύπουλη διαδικασία της επανα-υποδούλωσης των γυναικών. Σε λίγο έτσι όπως το πάνε και όσο βλέπουν ότι όλο και περισσότερες γυναίκες με λίγο μυαλό χειραφετούνται, θα βγάλουν και κανέναν νόμο υποχρεωτικής εγκυμοσύνης των γυναικών προκειμένου να διασφαλίσουν την διαιώνιση του είδους (για την ακρίβεια του ανδροκρατούμενου είδους). Βέβαια η κ. Τσιπρα δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί χειραφετημένη γυναίκα. Να υπενθυμίσω ότι ο σύζυγος της είναι αυτός που έκανε πολιτική καριέρα. Ελπίζω να μην πέσουν στην ίδια λούμπα και άλλες γυναίκες και υιοθετήσουν τον ρόλο της «πατερίτσας» παρά τα πτυχία.
Ο καθένας βέβαια είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει στη ζωή του. Είναι όμως τόσο θλιβερό μετά από τόσους αγώνες για ισότητα οι γυναίκες να αναζητούν από μόνες τους την εξάρτηση που τους επιβάλει ο μητρικός ρόλος. Είναι ωραίο και δημιουργικό να μεγαλώνεις ένα παιδί και για τα δύο φύλα. Γιατί δεν γίνεται λοιπόν εντατική προσπάθεια για την ανακάλυψη μεθόδων για εξωμήτριο κύηση ώστε να απελευθερωθεί η γυναίκα από ένα τόσο επώδυνο βάρος. Τόσα άλματα έκανε πρόσφατα η επιστήμη στον ιατρικό τομέα. Ούτε καν το επιχειρούν. Αναρωτήθηκε ποτέ κανένας ; Και μην ακούσω μπούρδες, για το πόσο ωραία είναι αυτή η διαδικασία, δεν είναι τίποτε άλλο από εντατική πλύση εγκεφάλου της ανέκαθεν ανδροκρατούμενης κοινωνίας προς τα κοριτσάκια από τα παιδικά τους χρόνια. Καλό θα ήταν όλες οι γυναίκες να διαβάσουν λίγο Σιμόν ντε Μποβουάρ.
‘Ένα ερώτημα.: Σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική κρίση μήπως όλα αυτά περί μητρότητας που όλο και αναδεικνύονται αποσκοπούν στην σταδιακή απομάκρυνση των γυναικών από την πνευματικά ανταγωνιστική εργασία εννοώντας τις θέσεις εξουσίας, πολιτικές ακαδημαϊκές επιχειρηματικές κλπ. και όχι φυσικά θέσεις όπως γραμματείς, καθαρίστριες κλπ.; Οι τελευταίες δεν καλύπτουν το δικαίωμα της γυναίκας στην δημιουργική εργασία αλλά στην δουλεία, στο να μετατραπεί από υπηρέτρια στο σπίτι σε υπηρέτρια σε κάποιον εξωτερικό αφέντη
( όπως έλεγε και γι αυτό η Σιμόν ντε Μποβουάρ) .
Και ένα τελευταίο. Αφού θέλουν να γίνεται δημόσια ο θηλασμός τότε να γίνεται δημόσια και το κατούρημα. Και αυτό φυσική ανάγκη είναι.
Έχετε δικιο πως δεν περνάν αντισώματα από τη μητέρα στο μωρό. Όμως δεν είναι μόνο τα αντισώματα τρόπος ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Στο άρθρο που παραθέσατε (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12850343?dopt=Abstract) γράφει επίσης:
Human milk also contains anti-idiotypic antibodies capable of enhancing infant antibody response. Maternal milk antibodies coat infant mucosal surfaces and some have a clear protective role. This has been studied extensively in infectious disease models such as rotavirus, E. coli, poliovirus, and retroviruses.
Επίσης βοηθά στην καταπολέμηση των μικροβίων και των φλεγμονών:
http://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4614-2251-8_9#page-1
Και ας πούμε ενορχηστρώνει το ανοσοποιητικό του μωρού:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1399-3038.2011.01230.x/full
Αυτά ως ιδέες. Τέλος να πω (και κυρίως για τα σχόλια στο άρθρο), μπορεί το μωρό να έχει δικαίωμα στο θηλασμό, αλλά κάθε γυναίκα όπως και κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος της. Μπορεί η μητέρα να αποφασίζει και δεν είναι απαραίτητος ο λιθοβολισμός. Δεν καταστρέφεται το παιδί αν δεν θηλάσει. Άλλα το καταστρέφουν.
Εγώ θήλασα αποκλειστικά τέσσερα παιδιά με τρομερη βοήθεια γιατί ο θηλασμός είναι κάτι τρομερά απαιτητικό. Και ποτέ δεν κατεκρινα το σκονογαλο και την καθε μανουλα που κάνει ότι καλύτερο μπορεί. Η κάθε μάνα κάνει ότι αντεχει και πολλές φορές το σκονογαλο είναι απαραίτητο για περιπτώσεις που δεν μπορώ να αναλύσω εδώ και δεν θα είναι του γνωστικού πεδίου των περισσοτερων ούτως ή αλλως, η ουσια ειναι πως οταν δεν υφισταται θηλασμος για οποιον λογο, το σκονογαλο εχει σώσει παιδιά που αλλιώς θα γινόταν τι; Στήθος ή θάνατος; Επίσης σαν νοσηλεύτρια, μάνα τεσσαρων παιδιών, παιδί πολύτεκνης οικογένειας, και θεία 11 ανηψιων από το σόι μου και το σόι του άντρα μου, πιστεψτε με αδικως τρελαινεστε, το μικρό είτε θηλάσει είτε όχι, βγαίνει εξισου έξυπνο, εξίσου υγιες, και το ίδιο αρρωσταινει. Δεν αλλάζει τίποτα απολύτως, το εγγυωμαι, δεν χρειαζονται υστεριες. Καλός ο θηλασμός αλλά παίζει κατάσταση και εκεί με τις… Επαγγελματιες συμβουλους που ερχονται με το…αζημιωτο να …σωσουν την ταλαιπωρη μαμα πολλές φορες με τρομερά λανθασμένη και πολλές φορές ψυχοφθόρα παραπληροφόρηση που αγγίζει τα όρια του φασισμου. Το να ισχυριζονται κάποιες όμως ότι είναι καλύτερες μάνες ή ότι το παιδί τους είναι καλύτερο γιατί θήλασε, είναι ρατσισμός και κακία που ρεζιλευει την μητρότητα. Οι φανατικοι που κρινουν την μητροτητα μονο σε διλλημα στηθους η μπιμπερο ας αποβαλλουν άλλου τα ψυχολογικά τους απωθημένα γιατι εχω δει πραγματικά φριχτες συμπεριφορές. Επίσης δεν θα συμφώνησω με το τέλος του άρθρου οτι οσες μανουλες δεν θηλασαν έχουν τύψεις. Καμιά τυψη, ολες κάνουμε το καλύτερο. Η μητρότητα είναι πολύ περισσότερα από ένα στήθος. Είναι το τι άτομα θα βγάλουμε στην κοινωνία, και τι είμαστε εμείς.