Πλησιάζουν οι εκλογές τον Μάιο και άρχισαν οι διαφημίσεις πολιτικών στο Facebook. Μερικοί είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα. Αλλά σχεδόν κανείς δεν καταλαβαίνει τι θα έπρεπε να κάνει στο Facebook. Η διαφήμιση είναι σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις λάθος απάντηση στο ερώτημα που δεν τίθεται ξεκάθαρα.
Τρεις νόμοι διέπουν το θέμα: Ο νόμος του Metcalfe λέει ότι η δύναμη ενός δικτύου αυξάνεται όσο αυξάνονται τα μέλη του. Το Facebook πάει πολύ καλά σε αυτόν τον τομέα. Προσελκύει μάλιστα και στην Ελλάδα όλο και περισσότερους μεγαλύτερης ηλικίας (=πιο πιθανοί να ψηφίσουν). Ο δεύτερος σχετικός νόμος είναι του Reed. Αυτός ορίζει ότι η δύναμη του δικτύου είναι ανάλογη της ικανότητας των μελών να σχηματίζουν υπο-ομάδες. Πράγματα τα group δίνουν και παίρνουν πια. Κλειστά, ανοιχτά, pages, σύλλογοι, χαμός γίνεται. Ο τρίτος νόμος είναι ο νόμος του Moore περί αύξησης επεξεργαστικής ισχύος. (Εγώ βάζω εδώ και την αύξηση ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο πλέον.)
Είναι σαφές ότι οι Έλληνες πολιτικοί υποτιμούν το Facebook και δεν το καταλαβαίνουν. Όταν μπαίνω στο Facebook κατ’αρχάς ενημερώνομαι σχετικά με τι γίνεται στον κόσμο όπως το βλέπουν οι φίλοι μου. Για πολλούς αυτό είναι πιο σημαντικό από τις ειδήσεις όπως τις παρουσιάζει η Δημόσια Τηλεόραση ή όπως τις επιλέγει μια εφημερίδα. Αυτή η ενημέρωση έχει μια συνέχεια και μια ροή. Έχω σημεία αναφοράς. Τον “αριστεροΣΥΡΙΖΟπληκτο” φίλο μου, τον “καρασυντηρητικό κρυπτοΝεοΔημοκράτη”…από τον καθένα ξέρω τι περιμένω. Φιλτράρω ότι κοινοποιούν αντίστοιχα. Αν δω ότι ασχολούνται 3-4 φίλοι μου με το θέμα το θεωρώ πιθανώς πιο σημαντικό. Κάνω υποθέσεις για το εκλογικό σώμα από αυτά που βλέπω.
Αλλά αυτά που βλέπω κάθε μέρα. Σε βάθος χρόνου σχηματίζω άποψη, όχι στιγμιαία. Υπάρχουν κρίσιμα επεισόδια, θέματα που βαραίνουν, αλλά δεν αλλάζω έτσι εύκολα.
Οι έρευνες σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αν και δύσκολες να εκτελεστούν σωστά δείχνουν γλαφυρότατα ότι όσοι ζούμε στα κοινωνικά δίκτυα σε πολλές περιπτώσεις αυξάνουμε την κοινωνική μας επιρροή μέσα από αυτά. Αλλά όχι προβάλλοντας μόνο πολιτικά θέματα, ούτε μόνο πολιτιστικά ή αθλητικά. Επηρεάζουμε όσο πείθουμε συνολικά. (Αντίθετα με το Twitter ή άλλα μέσα όπου μπορούμε και ίσως είναι προτιμότερο να επικεντρωθούμε σε κάποια εξειδίκευση.) Αντί για λίγους, ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς, έχουμε λιγότερους ισχυρούς και πολλούς αδύναμους. Όπως αυτούς στο Facebook.
Δεν είναι αργά. Αν θέλετε να επηρεάσετε το εκλογικό αποτέλεσμα, είτε είστε πολιτικοί ή απλά ενεργοί πολίτες που νοιάζεστε, δείτε το πιο μακροπρόθεσμα. Εκθέστε τις απόψεις σας με κατανοητό τρόπο και σφαιρικά. Κάντε λιανό αυτό που λέτε με μισόλογα. Ξεβρακωθείτε με ειλικρίνεια και δείξτε μας το πάθος σας.
Κι αφήστε τις διαφημίσεις καλύτερα αν δεν έχετε αποφασίσει τι θέλετε να μας πείτε.