Υπάρχουν λόγια που κανονικά δε θα ξεφουρνίζαμε, ειδικά σε ανθρώπους που υποτίθεται ότι αγαπάμε. Και όμως τα λέμε και ακόμη χειρότερα, όταν συνειδητοποιούμε το λάθος μας προσπαθώντας να μπαλώσουμε τα πράγματα, λέμε συνήθως κάτι ακόμη πιο τραγικό. Εκτός βέβαια και εάν ο σκοπός μας είναι διαφορετικός.
Οπως και να έχει η λίστα που ακολουθεί είναι πολύ χρήσιμη.
“Θα μου άρεσες περισσότερο αν ______.”
Δεν έχει σημασία κατά πόσο αναφέρεσαι στην επιλογή προκλητικότερων ρούχων, ένα αλλιώτικο κούρεμα ή την εγγραφή στο γυμναστήριο. Και μόνο η υποψία των αλλαγών που επιθυμεί ο/η σύντροφός μας αποτελεί ένα διαβατήριο για την κόλαση.
“Ηρέμησε!”
Αυτή η λέξη, αυτή η μόνη λέξη είναι τοξική σε σχεδόν κάθε συζήτηση. Καθένας θα πει πως μια απλή έκφραση μπορεί να γίνει η φιτιλιά μιας τεράστιας έκρηξης όταν υπονοήσεις την απώλεια ψυχραιμίας. Τότε θα δεις τι είναι πραγματική οργή.
“Φέρσου σαν άντρας!”
Κυρίες μου τίποτα δεν προσβάλει και μάλιστα γρηγορότερα κι από την ταχύτητα του φωτός, η αμφισβήτηση του ανδρισμού του. Ακόμη και αν έχετε πρότυπα νοσταλγικές ιδέες και εικόνες από ρομαντικές ταινίες για το πως ένας άντρας πρέπει να φέρεται, βρείτε κάτι λιγότερο τετριμμένο πριν απαιτήσετε “να ωριμάσει” ή “να τιμά τα παντελόνια του.” Η απάντηση θα είναι στο πλαίσιο της macho συμπεριφοράς, ατελείωτα ποτά, ταξίδια με γρήγορα αμάξια και κυρίως αχαλίνωτο σεξ – αλλά όλα αυτά χωρίς εσάς.
“Και να σου πω, δε θα καταλάβεις.” ή “Καλά παιδάκι μου, χαζό είσαι;”
Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσετε κανένα από τα παραπάνω. Εντάξει, η γκόμενα δεν ξέρει τι είναι η αποβολή στο ποδόσφαιρο, δεν παρακολούθησε ούτε το τρέηλερ από το Game of Thrones, αλλά θα φορτώσει άσχημα εάν δεν την αφήσετε να πάρει μέρος στη συζήτηση υπονοώντας ότι είναι ένα ανθυποτίποτα.
“Σου αρέσω;”
Αν είναι να ρωτάς μέρα-νύχτα το ίδιο πράγμα ένα πρέπει να ξέρεις: πας γυρεύοντας και αργά ή γρήγορα θα έχεις άσχημα ξεμπερδέματα! Η επανάληψη της ίδιας μονότονης ερώτησης εξαναγκάζει το άλλο μισό να σκεφτεί: “Μωρέ, τι κάθομαι εδώ και δε την κοπανάω;” Είναι εντελώς διαφορετικό και απόλυτα φυσιολογικό να έχεις μερικές αμφιβολίες, καμιά-δυο δηλαδή, και άλλο να γίνεις πρηξαρχίδης/ω με τις ανασφάλειές σου. Θα καταλήξεις να φας ένα γείωμα που θα είναι όλο δικό σου γκρεμίζοντας αυτά τα οποία αρχικά ήταν περίφημα.
Σκέψου αλλιώς, αφού είναι μαζί σου, σωστά; Αρα σε γουστάρει.
“Τι μου βρίσκεις;”
Οταν αναρωτιέσαι φωναχτά γιατί του/της αρέσεις θα δημιουργήσει το ίδιο εμμονικό ερώτημα και στο ζευγάρι σου που θα αναζητήσει απάντηση κάπου αλλού για να βρει την ηρεμία του. Η υπερβολική ανασφάλεια για κάποιο μέρος του σώματός σου με το οποίο δεν αισθάνεσαι άνετα έχει υψηλό κόστος. Οι περισσότεροι άντρες γνωρίζουν τις γυναικείες ανασφάλειες και προσπαθούν να υποστηρίξουν και να κάνουν τα κορίτσια τους να νιώσουν πιο άνετα. Δυστυχώς όταν δε μαθαίνεις το μάθημά σου μετά την πρώτη, άντε τη δεύτερη φορά, το μίσος προς τον εαυτό σου θα έχει ακριβώς τα αποτελέσματα που φοβάσαι!
“Είσαι το ίδιο με την πρώην μου.”
Aπαγορεύεται η σύγκριση της φίλης σου με οποιαδήποτε άλλη γυναίκα! Ακόμη και όταν το λες σαν κομπλιμέντο, κάνοντας σύγκριση με μια διάσημη, μια περαστική στο δρόμο, η πείρα λέει πως κάτι τέτοιο είναι μια πολύ κακή ιδέα. Αστο να αιωρείται! Βέβαια το χειρότερο όλων είναι η σύγκριση με την πρώην, εδώ το ‘καψες.
“Μου θυμίζεις τη μάνα/πατέρα μου.”
Οσο και αν μια γυναίκα αγαπάει τη μάνα της, δεν έχει σημασία πόσο ένα άντρας αγαπάει τον πατέρα του, λέγοντας κάτι ανάλογο είναι το τελευταίο που θέλει κάποιος να ακούσει. Και στις καλύτερες οικογένειες τα παιδιά έχουν ένα κρυφό φόβο μήπως μοιάσουν τους γονείς τους. Ακόμη και ως έπαινος το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να του/της “πέσει”, του ηθικού συμπεριλαμβανομένου.
“Σκασίλα μου!”
Πετώντας αυτή τη φρασούλα ενώ ο άλλος σου μιλάει έχεις εγγυημένα μια ανάλογη αντίδραση όπως στην περίπτωση του “Ηρέμησε!” Ευνουχίζεις τον άλλον κυριολεκτικά λέγοντας πως τόσο η άποψή του όσο και τα λόγια του είναι χάσιμο χρόνου.
“Θυμάσαι τότε που…”
Ολοι πιστεύουν ότι η καλή αίσθηση του χιούμορ είναι ένα από τα βασικά και επιθυμητά προσόντα του συντρόφου μας. Δυστυχώς ελάχιστοι καταλήγουν με κάποιον/α με την ακριβώς ίδια αίσθηση του αστείου.
Ενα αθώο πείραγμα μπορεί να εκληφθεί ως αρνητική κριτική. Το χιούμορ είναι ουσιαστικό στοιχείο, όμως τα πράγματα θα πάνε στραβά εάν είναι συνεχώς σε βάρος του πιο ευαίσθητου στη σχέση. Ακόμη και το πιο γλυκό αστείο μπορεί να ανάψει φωτιές όταν γίνει μπροστά σε τρίτους.
“Είσαι σίγουρος πως αυτό έτσι γίνεται;”
Ακόμη και στην περίπτωση που το αρσενικό της σχέσης δεν έχει ιδέα κατά που ξεβιδώνει μια βίδα, δεν έχει μαγειρέψει ένα βραστό αβγό, ή δεν μπορεί να συμπληρώσει μια δήλωση, ούτε που να το σκεφτείς να τον αμφισβητήσεις. Αφησέ του το περιθώριο της προσπάθειας. Πρόσφερε υποστήριξη και αντί να επικρίνεις ρώτησε πως μπορείς να βοηθήσεις.
“Ολα εγώ τα κάνω!”
Είναι κάτι σαν ανθρώπινος νόμος η εντύπωση ότι εμείς κάνουμε όλη τη χαμαλοδουλειά χωρίς καμία βοήθεια. Μέσα σε μια σχέση οφείλουμε εμπιστοσύνη και συμπόνοια. Ωραία εσύ έχεις αναλάβει τα Χ βάρη, σκέψου όμως ποιο είναι το φορτίο του έτερου μισού. Σκέψου τα καθημερινά βάσανα και των δύο πριν αρχίσεις την κλάψα και τη μουρμούρα για το πόσα λίγα κάνει ο άλλος.
“Εμεινα από μπαταρία.”
Ας υποθέσουμε η μπαταρία σου έφτασε στο 0% και στη συνέχεια το τηλέφωνο έπεσε μέσα στη γεμάτη νερό μπανιέρα, ποτέ μα ποτέ μη χρησιμοποιήσεις αυτή τη δικαιολογία. Αν ήθελες να βρεις ένα τρόπο να επικοινωνήσεις θα το έκανες. Βρες να πεις κάτι καλύτερο, διαφορετικά μην πας σπίτι.
“Χρειάζομαι τον προσωπικό μου χώρο.” ή “Πιστεύω θα ήταν καλό για τη σχέση μας να βλέπουμε και άλλους ανθρώπους.”
Δεν υπάρχουν μεγαλύτερα κλισέ από αυτά τα δύο. Παραδέξου το, πρόθεσή σου είναι να επιβραδύνεις τις εξελίξεις που οδηγούν στο χωρισμό. Η αναφορά όμως αυτών των δύο φράσεων σκοτώνει κάθε ελπίδα να τα βρείτε. Εάν δεν είσαι 100% βέβαιος μη ρίξεις τέτοια βόμβα!
“Δεν ξέρω! Να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα.”
Πες μου ποιος ο λόγος να μπεις σε μια σχέση όταν δεν είσαι βέβαιος “πως θα πάνε τα πράγματα;” Πουθενά δεν υπάρχει διαβεβαίωση για την πορεία των “πραγμάτων”, όσο αστείο και αν ακούγεται είτε μιλάμε για το πρώτο ραντεβού, είτε για την τριακοστή επέτειο γάμου. Αν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά ποτέ δε ξέρεις τίποτα σε όλη σου τη ζωή, σωστά; Η ουσία της ζωής είναι να βάζεις τα δυνατά σου για το καλύτερο και μετά βλέπεις”πως πάνε τα πράγματα.” Η αμφιβολία στις σχέσεις τότε μοιάζει με μια ατελείωτη ανάβαση, οπότε γιατί να μπεις στον κόπο;
Η αρχική ιδέα εδώ