Ο Αλέξανδρος Ιόλας, γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο σημαντικός Έλληνας γκαλερίστας και συλλέκτης έργων μοντέρνας τέχνης θα ξαναζωντανέψει μέσα από τη Θεατρική Παράσταση, «ALEXANDROS IOLAS» του Χριστόφορου Αντωνιάδη, η οποία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Σταθούλη «Αλέξανδρου Ιόλα: η ζωή μου».
Το έργο και η δράση του ήταν τεράστια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στην αρχή της καριέρας του γίνεται κορυφαίος χορευτής στη νεοσύστατη “Ballet Theatre Company” της Νέας Υόρκης αλλά λόγω τραυματισμού εγκαταλείπει αυτό το δρόμο και το 1944 ανοίγει την πρώτη του γκαλερί στη Νέα Υόρκη, την “Hugo Gallery”.
To 1953, διοργανώνει για τον Άντι Γουόρχολ την πρώτη ατομική του έκθεση και συνδέεται στενά με το κίνημα της Ποπ Άρτ. Αργότερα συνεργάζεται με τους Nouveau Realists, με καλλιτέχνες της Arte Povera και πολλούς άλλους.
Ήταν ο πρωτοπόρος στην ανάπτυξη «δικτύου» από αίθουσες τέχνης – δορυφόρους μιας κεντρικής γκαλερί: ανοίγει νέες Alexandre Iolas Galleries σε Γενεύη, Παρίσι, Μαδρίτη, Ζυρίχη, Μιλάνο και Ρώμη καθώς και ακόμα περισσότερες στη Νέα Υόρκη.
Δωρίζει και πουλάει έργα σε μεγάλα μουσεία στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Το 1976, αποφασίζει να κλείσει όλες τις γκαλερί του εκτός μιας στη Νέα Υόρκη, κρατώντας έτσι την υπόσχεση που είχε δώσει στον Max Ernst, να σταματήσει όταν εκείνος θα πέθαινε.
Από το 1960, αρχίζει να ζει περισσότερο στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με διάφορες γνωστές γκαλερί και χτίζει στην Αγία Παρασκευή μια βίλλα, ένα ανάκτορο, όπου μεταφέρει την τεράστια προσωπική συλλογή του από έργα αρχαίας, βυζαντινής και σύγχρονης Τέχνης, καθώς και άλλα κομμάτια μεγάλης καλλιτεχνικής και χρηματικής αξίας.
Τη δεκαετία του 1980, αντιμετωπίζει έναν πόλεμο από τον ελληνικό τύπο ενάντια στον εκκεντρικό και επιδεικτικό τρόπο ζωής και συμπεριφοράς του. Αφορμή στάθηκαν επίσης κάποιες προκλητικές για την εποχή δηλώσεις του αλλά και καταγγελίες πρώην συνεργάτη του. Η υπόθεση έφτασε ως τη δικαιοσύνη και απασχόλησε τον διεθνή τύπο. Υπήρξε σημαντική προσπάθεια από το εξωτερικό υπεράσπισης του Ιόλα, με πρωτοβουλία του Κώστα Γαβρά, την οποία συνυπέγραψαν και πολλές διεθνείς προσωπικότητες, ανάμεσα στις οποίες και ο Φρανσουά Μιτεράν.
Η επιθυμία του να δωρίσει την αμύθητη συλλογή του από έργα τέχνης στο ελληνικό κράτος δεν εκπληρώθηκε ποτέ. Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε την προσφορά του και έτσι το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του χάθηκε! Το 1984, δωρίζει στο Μακεδονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης 45 έργα από την προσωπική του συλλογή, ενώ υπόσχεται να προσθέσει και άλλα στη δωρεά. Το 1987, όμως, πεθαίνει σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης νικημένος από τη νόσο του Aids και δεν προλαβαίνει να εκπληρώσει το όνειρο του.
Σήμερα, τα περισσότερα έργα της συλλογής του έχουν κλαπεί από την έπαυλη του στην Αγία Παρασκευή Αττικής.
Το πραγματικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος Κουτσούδης.
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, διοργανώνει την παρουσίαση της Θεατρικής Παράστασης, «ALEXANDROS IOLAS» του Χριστόφορου Αντωνιάδη.
Η σημαντική αυτή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Δήμου για την διάσωση της Βίλλας και του κτήματος Ιόλα. Πρωταρχικός στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της Βίλλας Αλεξάνδρου Ιόλα, ενός χώρου Πολιτισμού και Τέχνης που τιμά την πόλη της Αγίας Παρασκευής, σε εθνικό, υπερτοπικό Πολιτιστικό Κέντρο πανελλαδικής εμβέλειας.
Η Βίλλα Αλέξανδρου Ιόλα – λίκνο πολιτισμού- αποτέλεσε τόπο συνάντησης διακεκριμένων προσωπικοτήτων της Τέχνης και του Πολιτισμού.
Επιπλέον, μέσα από τις παραστάσεις θα δοθεί στο κοινό η δυνατότητα να γνωρίσει τον Aλέξανδρο Ιόλα, προσωπικότητα διεθνούς φήμης, με αδιαμφισβήτητη επιρροή στη σύγχρονη Τέχνη. Ποιος ήταν; Ποιος ο ρόλος του στην εξέλιξη και προώθηση της Τέχνης;
«Η ζωή είναι σαν το θέατρο. Όλους μας θέλει. Άλλοι είμαστε γεννημένοι πρωταγωνιστές και άλλοι είναι γεννημένοι κομπάρσοι»
Κείμενο – Σκηνοθεσία – Μουσική Επιμέλεια: Χριστόφορος Αντωνιάδης / Εμφανίζονται οι: Χριστόφορος Αντωνιάδης (Αλέξανδρος Ιόλας), Χριστίνα Μυσίρη (Περσεφόνη Κουτσούδη, μητέρα του), Χριστιάνα Αντωνιάδου (Νίκη Στάϊφελ, αδελφή του) / Πρεμιέρα: 29 Μαΐου 2014, Βίλλα Αλέξανδρου Ιόλα (Χρυσοστόμου Σμύρνης & Δημοκρατίας 6, Αγία Παρασκευή) / Ελεύθερη είσοδος – Τηλέφωνο Κρατήσεων: 6971 572001 / Ώρες επικοινωνίας: 10.00 – 14.00 & 18.00 – 20.00